https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Murski Soboti izvedli »Srečanje invalidskih organizacij in društev«

Noršinska cesta, 05.10.2022 ob 14:10  

Mestna občina Murska Sobota in Svet za invalide v Mestni občini Murska Sobota sta v sredo, 5. oktobra 2022, na sedežu Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije organizirala „Srečanje invalidskih organizacij in društev.“

V uvodu je zbrane nagovoril gostitelj dogodka Stanko Novak, predsednika Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije. V svojem govoru se je ob tej priložnosti zahvalil Mestni občini Murska Sobota za sodelovanje in podporo, ki jo nudi Društvu pri izvajanju socialnih programov. Pri tem pa je zaželel vsem prisotnim veliko športnega duha, saj se bodo danes pomerili v štirih športnih panogah. Tako naj se pripravijo na tekmovanje v vrtnem kegljanju, šahu, pikadu in biljardu.

Branko Gornjec, predsednika Sveta za invalide v Mestni občini Murska Sobota, pove, da so posebej veseli, da so se lahko po dveh letih ponovno srečali. Doda, da so letos sprejeli nov predlog Akcijskega programa za invalide v Mestni občini Murska Sobota 2022- 2030. V skrbi za nadaljevanje izvajanja dejavnosti za neodvisno življenje invalidov v mestni občini so pripravili omenjen Akcijski program za invalide v Mestni občini Murska Sobota 2022- 2030, saj se je prejšnji v letu 2021 iztekel. Mestni svet Mestne občine ga je soglasno tudi sprejel. Na koncu poudari, da je območje Murske Sobote zadnjih nekaj let gradbišče. Kar pa je najbolj pomembno, je to, da imajo že zagotovilo s strani Mestne občine Murska Sobota, da bodo imeli invalidi dostop do javnih površin, do izvajalcev javnih pooblastil ter da se bodo lahko gibali.

Mestna občina Murska Sobota že od leta 2012 nosi naziv »Občina po meri invalidov.« Letos 4. decembra bo že 10 let, od kar občina nosi ta naziv. S tem ima mestna občina tudi zavezo. Saj je vsako priznanje, vsak naziv neka obveznost. Mestna občina Murska Sobota se je takrat zavzela za to, da bo odstranila fizične ovire in gradila družbo, ki bo vključujoča in dostopna vsem. Ne nazadnje pa so lahko videli, da so z urejanjem mestnega središča končno ustvarili prostor, ki je prijazen tudi do gibalno oviranih in slepih pove podžupanja Mestne občine Murska Sobota Bernardka Ružič. Ob vsem tem pa je podžupanja podala tudi zagotovila za nadaljnjo podporo občine invalidskim organizacijam in društvom in vsem zaželela prijetno druženje s kančkom borbenosti pri igrah.

Koordinator Sveta za invalide v Mestni občini Murska Sobota Damjan Anželj pove, da je v tem letu in pol dodobra spoznal delovanje Sveta za invalide kot tudi delovanje večine društev in organizacij. Doda, da Mestna občina Murska Sobota zagotavlja vsa leta v proračunu sredstva za delovanje društev in organizacij. Tudi preko javnega razpisa. Ob tem pa poudaril, da društva in organizacije delajo res izjemno delo ter izvajajo kakovostne programe. Nato pa jim je zaželel veliko športnega tekmovanja. 

Sledil je kulturni program, v katerem sta nastopila komorna pevska zbora: Pevski zbor - Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije in Pevski zbor - Medobčinskega društva slepih in Slabovidnih Murska Sobota. Zbor pa je vodil Matija Horvat.

Danes je bilo na srečanju Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije izpostavljeno, da jih veseli, da se povečuje število udeležencev na srečanju. Vendar opažajo, da še vedno vsi invalidi ne sodelujejo pri športnih dejavnostih. Letos je bilo prijavljenih 140 invalidov in od tega bo aktivnih 42 oseb pri različnih športnih dejavnostih. Športne dejavnosti in prostočasne dejavnosti so poleg dobrega učinka na zdravje tudi pomemben dejavnik pri zaviranju in preprečevanju nadaljnjih bolezni. Ob tem pa je potrebno zagotavljati uresničevanje ukrepov iz Akcijskega programa za invalide v Mestni občini Murska Sobota. Pri vključevanju invalidov v prostočasovne dejavnosti, pa je zelo pomembna tudi podpora lokalne skupnosti, da nudi primerne prostočasne dejavnosti in uredi dostopnost do športnih objektov gibalno oviranim invalidom.

Pri tem, pa so v Društvo poudarili tudi današnji slogan: „Gibanje je življenje in življenje je gibanje. “Kajti dokazano je, da gibanje, športne dejavnosti upočasnijo proces staranja. Izberite si tako telesno dejavnost, ki vam bo nudila ugodje, razvijala potenciale in ohranjala zmožnosti, navkljub pridobljeni ali prirojeni invalidnosti, so sporočili iz Društva.

Na koncu, pa je sledilo športno druženje, kjer so izvedli različne športne dejavnosti med invalidskimi organizacijami ter podelili še priznanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.