https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lipušček: ZDA poskušajo na silo zadržati svojo hegemonijo

Murska Sobota, 04.11.2022 ob 16:30  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo predavanje in razgovor z dolgoletnim dopisnikom RTV Slovenija, dr. Urošem Lipuščkom, z naslovom »Novi svetovni red med Ukrajino in Tajvanom - ob kongresu Kitajske KP.« Dogodek je v okviru Vanekovih večerov pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

 

Dr. UROŠ LIPUŠČEK je dr. politoloških znanosti, dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, urednik, svetovalec misije OVSE na Kosovu, rektor univerze AAB v Prištini in član Programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, nesporno eden najboljših poznavalcev razmer na Kitajskem in vsega kar je povezano z njenim položajem in vplivom v mednarodnem, globalnem okolju, vključno z slovensko-kitajskimi odnosi in angažiran ter kritičen analitik in komentator mednarodnih odnosov.

Tokratna tema je bila več kot aktualna saj smo pred vojno globalnih razsežnosti in se dokončno rušijo temelji povojne zgradbe mednarodnih odnosov.

»Živimo v zelo prelomnih časih in ni rečeno, da se lahko zgodi kaj tragičnega, saj so svetovna nesoglasja in trenja prišli do te mere, da jih praktično ni več mogoče obvladovati,« poudari Lipušček in doda, da se en svet lomi, drugi se šele rojeva. "Nemogoče bi bilo sprejeti tezo, da bodo ZDA še naprej tako hegemonistično vladale vsemu svetu, ker se njena gospodarska in finančna moč neprenehoma manjša. Kitajska se zelo hitro približuje ZDA in v obdobju 5 do 10 let bo po gospodarski in finančni mogoči enaka ali pa celo močnejša, kot ZDA. Nemogoče je, da bi sistem, kot je danes, veljal še naprej," pove Lipušček.

Dolgoletni dopisnik pojasni, da se danes rojevata dva različna politična, vojaška, finančna in gospodarska sistema. "ZDA poskušajo na silo, z vojaško močjo, zadržati svojo hegemonijo. To jim uspeva zaradi finančnega sistema, dolarja, saj so si Američani izborili, da lahko tiskajo dolarje in se zadolžujejo. Američani imajo danes že 31 tisoč milijard dolarjev javnih dolgov. Skratka, to ne bo šlo v nedogled."

"Namesto, da bi svet vlagali v zeleno energijo, se vlaga v militarizacijo. Zahod vlaga v to, da bi do neskončnosti obvladoval svetovne razmere in prišli smo do točke, ko lahko pride celo do atomske vojne. To, kar je naredil Putin z napadom na civilno prebivalstvo, je brez dvoma zločin proti človeštvu. Da se je to zgodilo, je v veliki meri prispeval zahod. Tega v zahodnih medijih, ki so podvrženi cenzuri, ne slišimo. Ne gre samo za spopad med Ukrajino in Rusijo, gre za spopad med Natom in Rusijo. Američani so že pred dvema letoma ugotovili, da je Kitajska njihova najbolj nevarna partnerka in, da je Rusija, druga država, s katero je potrebno obračunati. Ker so ugotovili, da je Rusija šibkejši člen, so se spravili na Rusijo. Potolči Rusijo, potem jih čaka Kitajska in na ta način bi zadržali svetovno hegemonijo. Da je to res, dokazuje dejstvo, da so Američani uvedli nove dodatne sankcije proti Kitajski in prepovedali svoj izvoz vseh strojev s katerimi je možno proizvajati napredne čipe, kar pomeni, spraviti Kitajsko na tla. Američani hočejo doseči, da bi se Kitajska se soočila z gospodarsko krizo, če to ne bo šlo po tej poti, bodo provocirali s Tajvanom in poskušali doseči, da bi tudi Kitajska razpadla, tako kot Rusija," med drugim pove Lipušček.

"Zahod, Američani, niso pripravljen popustit. Poskušali bodo doseči spremembo notranjega sistema v Rusiji, pa če tudi bi to pomenilo tveganje za vojaški spopad, ki se ne bo odvijal v Ameriki, ampak v Evropi," pojasni in se obenem čudi evropskim politikom, da so postali lutke v rokah ZDA in njihovih kalkulacij.

Lipušček v nadaljevanju pojasni, da strateški interesi ZDA in EU niso več isti, zato ker se je Evropa po mnenju Washingtona začela preveč povezovati z Rusijo in Kitajsko. Američani so to hoteli preprečiti za vsako ceno. "Če bi se Evropa gospodarsko in finančno povezala z Rusijo in Kitajsko, ameriški vpliv odpade. Zato so se odločili, da bodo zaostrili odnose z Rusijo, tudi če to pomeni razpad Evropske unije," pove in izpostavi, da imajo korist v tem trenutku samo Američani in ameriška oborožitvena industrija, katere delnice so v povprečju zrasle za 60 odstotkov.

Lipušček je v zaključku predavanja izpostavi velik pomen kongresa kitajske komunistične partije, na katerem so določili vodstvo in začrtali pot za naslednjih pet let. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.11.2022 ob 16:54 Karel K. gost

      A zaradi tega nastopa je Šiftar včeraj dne 3.11.2022 zapustil čakajočo vrsto na pošti v Murski Soboti, ko mu je bilo težko počakati na vrsto. Pogledal je na uro in nejevoljno odkorakal.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2022 ob 20:49 umetnik gost

        Lipušček: zopet serješ, kak se bodo veliki zmenili tako bomo naredili, vprašaj soseda ob tebi, kot je kazalo leta 1942 tako smo ukrepali !

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.11.2022 ob 17:00 Karel K. gost

      Lipušček kot otrok titoizma je na strani ruske agresivne teroristične norosti in zagovarja umsko bolnega KGB-jevca in njegove brezumne agresivne delitve sveta. Da zDA ne popustijo je prava reč, saj pa ne more ta svet postati talec tega KGB-jevca in kitajskega izkoriščevalkega sistema. Lipušček z izjavami katere je tu predstavil deluje v korist teh dveh za svet pogubnih sistemov. Evropa mora biti na strani ZDA, ker je vsestransko preslaba in se ne more saama odbraniti kar se je pokazalo v drugi svetovni vojni, ko jo je mnogo manjši Nemški nacizem spravil na kolena in jo je ZDA odbranila seveda z partnerji, pa ne s titoisitčnimio zločinci kot to morda dopoveduje Lipušček.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2022 ob 23:45 jure gost

        Pa ti si stvarno debil idi k psihiatri Magdiči naj te rejši kreten ivajnševski iščeš si kak grimsek vej najdeš samo malo

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2022 ob 13:01 gost

        Pa dobro človek, kaj je s tabo? Ti imaš resne psihične težave. Lipušček je povedal samo to, kar vedo vsi popvrečno inteligentni ljudje. Edini cilj ZDA, je oslabiti Evropo (Nemčijo) in to jim je (med drugim) z vojno v Ukrajini tudi uspelo. Pojdi zdravit te tvoje frustracije!

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2022 ob 19:04 gost

        Pa ti si stvarno debil idi k psihiatri Magdiči naj te rejši kreten ivajnševski iščeš si kak grimsek vej najdeš samo malo, psihiater ni kriv če je pacient bolan !

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.11.2022 ob 17:14 Karel K. gost

      Da strateški interesi ZDA in EU niso več isti je za to poskrbela Angela Merkel gojenka in politična izobraženka Honeckerjevega stalinističnega režima. Morda je bila po padcu Berlinskega zidu bila s strani Ruskih KGB-jevskih interesov vrinjena Kohlu, da bi udejanila to povezavo in odvisnost EU in Evrope od Rusije, gospodarsko in poliitčno. Lipušček, preslaba analiza vsega, saj ste politično zaznamovani, s titoizmom in prorusko kliko v Sloveniji, zato ne morete biti verodostojen komentator svetovnih dogodkov.

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.11.2022 ob 17:23 gost

      Sami intelektualci se oglašajo,,,, karči, klonjaš, pa še kak bedak. Sami pijanci.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.11.2022 ob 17:38 GOST gost

      LAŽ NA LAŽ ŽE LETA IN LETA MLADINA DE SPREGLEDNOLA SLEJ KO PREJ MLEČEN PRAJ IZ AMERIKE SMO VSI PILIJ SE SPOMNITE KAMIONA UNICEV ZAJ PA FARBA PREKMURCE NEJ GA SRAM

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.11.2022 ob 17:58 Karel K. gost

      To je strašno, nehigieničko, kar je govoril ta Lipušček otrok titoizma. Po njegovem bo na tem planetu bolše življenje, če bodo vladali poliitčni smaodržci, diktatorji, manipulatorji lažnivci. Če bi ta človek to povedal nekje v zahodni Evropi bi ga izžvižgali ali pa bi v kratkem času ostal sam v dvorani, seveda skupaj s Šiftarjem.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.11.2022 ob 19:10 Janči gost

      Ne ukvarjajte se s socialnimi "demokrati", ki zavračajo svojega nekdanjega strankarskega vodjo, ker je bil predsednik vseh Slovencev, ne le levih zaslepljencev. Pahor, jaz jih niti povohal ne bi.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2022 ob 20:14 kilonja gost

        Oni so populisti in oni vedo da bodo s Pahorjevim angažiranjem izgubili del volilcev.Pahor bi komot ustanovil svojo stranko, levo sredinsko, samo verjetno vrtni palček z Murgelj tega ne bo dovolil, ker bi ogrozilo to obstoj večine levih strank katerih boter je sam palček.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.11.2022 ob 19:35 akiki gost

      Pa ka fantazira ta stari prdec!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.11.2022 ob 19:59 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      SMRT AMERIGOSON,ŽIVEL PUTIN,SLOVAN .

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2022 ob 20:20 kilonja gost

        kako zdaj smrt američanom ? a KO JE BIL tRUMP PREDSEDNIK SE JE VAM LEVAKOM MEŠALO OD NJEGA, BOLJ KOT SEM VAM GOVORIL DA IMAMO POD tRUMPOM MIR, BOLJ STE NETELI SOVRAŠTVO ZOPER NJEGA..ZREŽIRANI RASISTIČNI NEREDI na ameriških ulicah ( črnci so tam podobno kot pri nas južnjaki, predmet izkoriščanja pri nasilnih menjavah vlad ) ki so so strmoglavili Trumpa...a zdaj ko je Biden na oblasti pa vam spet ni dobro ? Pravim, vi levi imate biopolarno motnjo in čredni nagon .

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.11.2022 ob 20:12 kilonja gost

      Če komunajzerskega blebetača pokličeš za debato je popolnoma brezveze ker že iz vprašanj ki mu jih postaviš, poznaš odgovore, kot fiakarski konji, prebrane knjige.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2022 ob 20:55 Parsifal gost

        za kilonjo..sto je strmoglavo Trumpa?? kelko jes znan je Biden volitve regularno zmagao..aja...TEORIJE ZAROTE...prepricanoga nemres prepricati...se pravi ka so tuj v Sloveniji levi strmoglavili janso?..eli so pa dobili pac vec glasov?...

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.11.2022 ob 7:34 gost

        E Parsifal (ready player one) se nekam zelo zavzemaš za komuniste. Si še iz bivšega sistema?

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.11.2022 ob 20:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tile kretenodesni,a je tem kaj približno jasno kak jih je vse povozilo,jad ena ....

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.11.2022 ob 20:24 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kilavi je sam sebe prepoznal že nekda,je pač kilavi ....Niko i ništa......

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.11.2022 ob 9:32 gost

      Rusofilski večer, vidno z Lune.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.11.2022 ob 0:32 Magyar Bacsi gost

      Največje zlo sodobnega sveta so prekleti američani! ŽIVELI SLOVANI!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.