https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V dvorcu Rakičan o biodiverziteti, klimatskih spremembah in trajnostnem turizmu

Rakičan, 24.12.2022 ob 9:30  

V dvorcu Rakičan je potekal posvet z naslovom »Biodiverziteta, klimatske spremembe in trajnostni turizem - kje smo in kaj nas čaka?«. Dogodek je bil organiziran v okviru čezmejnega projekta BioDiTOUR.

Omenjeni projekt sloni na iskanju sozvočja med ohranjanjem biotske pestrosti in razvoja aktivnega, trajnostnega turizma. Namen projektnih aktivnosti je usmeriti pogled obiskovalca proti naravnim zakladnicam in ga poučiti o pomembnosti ohranjanja biotske pestrosti in nevarnostih tujerodnih invazivk. Velik poudarek je posvečen informiranju in ozaveščanju, pri čemer so se partnerske organizacije zavezale k izvedbi aktivnosti, ki prispevajo k zvišanju osveščenosti raznovrstnih akterjev lokalnega okolja in spodbujanju odgovornega vedenja oz. ravnanja obiskovalcev - posvet je tako del tovrstnih aktivnosti. Na posvetu so udeleženci spregovorili o biotski raznovrstnosti, podnebnih spremembah, tujerodnih rastlinskih vrstah in trajnostnem turizmu.

Predavatelji in slušatelji so med drugim razpravljali tudi o tem na kakšen način različni sektorji podpirajo ukrepe za zagotavljanje biotske raznovrstnosti ter kakšni časi se nam obetajo v prihodnje (trendi). Predstavljeni so bili primeri dobrih praks na področju sonaravne ureditve turističnih točk na čezmejnem področju. Udeleženci posveta so se strinjali, da sta izmenjava in združevanje znanja ter resursov ključna za doseganje oprijemljivih rezultatov.

Na posvetu so sodelovali strokovnjaki s področja ohranjanje narave, biodiverzitete in trajnostnih oblik turizma. Spregovorili so: Jožica Kapun Maršik, specialistka za zeliščarstvo (KGZS-Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota), dr. Primož Titan (strokovni sodelavec na Biotehniški šoli Rakičan) in Kristijan Malačič (naravovarstveni nadzornik, Krajinski park Goričko).

Projekt BioDiTOUR je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.