https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Štefanovo blagoslovili konje na Kapelskem Vrhu

Kapelski Vrh, 26.12.2022 ob 12:00  

Ob današnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, je konjeniško društvo Radenska konjenica pred cerkvijo Svete Marije Magdalene na Kapelskem Vrhu pripravila že tradicionalen blagoslov konj.

Letos je Radenska konjenica že 22. leto ponovno organizirala žegnanje konj na Kapelskem Vrhu. Blagoslov, na katerem se je zbralo lepo število konj in njihovih lastnikov ter rejcev, je opravil župnik Frančišek Horvat.

Navada je, da cerkev na praznik sv. Štefana blagoslavlja sol, ki ljudi in živali, ki jo okusijo, obvaruje vsake bolezni in nesreče, je ob blagoslovu dejal župnik. Po blagoslovu je vsak konj prejel blagoslovljeni kruh s soljo.

Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem. Za zavetnika konj in živine na splošno so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino. Pri nas je bil to slovanski bog čred in živine Veles oz. Volos. Štefan tako spada med najstarejše slovenske svetnike in je že v zgodnjem srednjem veku prevzel skrb za živino.

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

      Fotogalerija

      Komentarji

      1. gost
        26.12.2022 ob 12:17 vremenski pregovor gost

        Dež na Štefanje obeta ,le malo žita drugo leto

        8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      2. gost
        26.12.2022 ob 21:26 gost

        Df, upam da so te danes blagoslovili, srčno upam, da si izkoristil priložnost.

        4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

      info_outline

      Opozorilo

      Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

      Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

      Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.