https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno zaključen projekt sodelovanja Kaj nas uči Mura

29.12.2022 ob 16:13  

Projekt sodelovanja Kaj nas uči Mura, ki ga delno sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 in pri katerem sodelujejo lokalne akcijske skupine LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020 in LAS Prlekija se z koncem decembra uspešno zaključuje.


Z revitalizacijo in preureditvijo obstoječih zelenih površin, postavitvijo interpretacijskih točk in podporno infrastrukturo za obiskovalce so tako pripomogli k izboljšanju turistične ponudbe in ohranjanju kulturne in naravne dediščine.

Na šestih lokacijah vzdolž Mure se tako najdejo informativno – izobraževalne table, ki prikazujejo biotsko pestrost reke Mure s širšo okolico. Čeprav so informacije na tablah splošne narave, lahko opazovalci narave s pomočjo tekstov in fotografij prepoznajo najpogostejše živalske in rastlinske vrste območja ob Muri. Table so opremljene tudi s QR kodami, ki se povežejo z digitalno platformo / aplikacijo Kaj nas uči Mura (naložljiva iz trgovine i-store ali Google play). Aplikacija vodi do zanimivega kviza o reki Muri in njeni okolici. Zahtevnosti vprašanj so različne stopnje – od lahkih vprašanj do težkih vprašanj za ´profesionalce´. Kviz prav tako ponuja mnogo zanimivih dodatnih informacij o rastlinstvu in živalskem svetu ob reki Muri kot tudi o drugih znamenitostih v okolju. Najbolj pridne pa na koncu čaka tudi majhna nagrada, ki jo prejmejo po pošti.

Poučno in zanimivo je bilo tudi na skupnem dogodku – spustu po reki Muri, kjer so udeleženci Muro spoznali iz drugega zornega kota ter od izkušenih vodičev izvedeli in videli marsikatero zanimivost.

V okviru projekta so bila izvedena tudi različna usposabljanja za interpretatorje narave. V Šentilju, Srednji Bistrici in v Bakovcih so se tako zbrali ljubitelji narave, turistični vodniki in drugi turistični delavci ter se podali na zanimiv sprehod ob reki Muri, hkrati pa spoznali načine, kako podajati zadeve obiskovalcem in jih voditi po naravi. Kljub hladnejšemu vremenu so si udeleženci z zanimanjem ogledali posebnosti reke Mure, izvedeli marsikaj o rastlinstvu ob reki ter prisluhnili oglašanju različnih ptic (in drugih prebivalcev ob reki). Praktičnemu delu je sledila še debata ter dodatno poglabljanje znanja.

Podajte se torej v naravo in si oglejte interpretacijske točke v Šentilju (Ceršak), pri osnovni šoli v Tišini in v Bakovcih, na Moti ter pri Kantini v Srednji Bistrici, maskota bober Bobek pa vas vabi, da si naložite aplikacijo Kaj nas uči Mura in sodelujete v zanimivem kvizu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.