https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Lendavi natisnjene prve knjige na Slovenskem

07.08.2022 ob 13:00  

Med najpomembnejše dogodke v evropski kulturni zgodovini zagotovo spada reformacija, ki je privedla do velikega razvoja nacionalnih kultur. Nauki reformacije so se čutili tudi v Dolnji Lendavi, kjer je delovala prva tiskarna in kjer so bile natisnjene prve tri knjige na ozemlju današnje Slovenije.


Prva tiskarna v Dolnji Lendavi je začela delovati leta 1573. Vodil jo je znameniti potujoči tiskar Rudolf Hoffhalter, ki je leto dni gostoval na dvoru Banffyjevih. Znani protestantski pridigar, dvorni učitelj in cerkveni pisec György Kultsár je v Dolnjo Lendavo najverjetneje prišel iz Slovaške. Sprva je bil učitelj, nato pa je vse do svoje smrti leta 1577 deloval kot pridigar. V dolnje lendavski tiskarni je natisnil tri dela v madžarskem jeziku.

Prizor s stalne razstave Galerije-Muzeja Lendava o Hoffhalterjevi tiskarni v Lendavi

Kip Györgya Kultsárja (Irena Brunec – Tébi, 2007, Mednarodna likovna kolonija Lendava)

Njegova prva zbirka z naslovom Kratki nauki o pripravah na smrt (»Az halálra valo keszöletröl rövid tanossag …«) je izšla leta 1573 in velja za prvo tiskano knjigo na ozemlju današnje Slovenije. V njej opisuje minljivost zemeljskega življenja in večnost onstranstva.


Tudi Kultsárjeva druga knjiga Kosanje hudiča s skesanim grešnikom in nauk, ki govori o upanju zoper obup (»Az ördögnec a penitencia tarto bünössel való vetekedéséröl: es az kétségbe essés ellen az reménségről való tanusság«) je nastala v duhu protestantizma.

Njegovo najbolj znano delo pa je Postilla, knjiga z razlagami Svetega pisma, ki je izšla leta 1574. S tem delom, ki obsega več kot 1200 strani, je postal najbolj prepoznavna osebnost stare madžarske književnosti. Večkratni ponatis Postille kaže, da je protestantska duhovščina njegovo delo zelo cenila, saj so duhovniki nauke iz knjige uporabljali tudi v svojih pridigah. 

Vse tri prve natisnjene knjige na slovenskih tleh so bile ponatisnjene: Leta 2000 je bil izdan faksimile Postille, leta 2006 faksimile Kratkih naukov o pripravah na smrt, leta 2010 pa faksimile Kosanje hudiča s skesanim grešnikom in nauk, ki govori o upanju zoper obup. Glede na to, da o odselitvi Györgya Kultsárja iz Dolnje Lendave ni nobenih podatkov, je moč sklepati, da je večni pokoj našel v Lendavi. Od leta 2015 je na Spodnji ulici v Lendavi v spomin naj postavljen kip oz. spominsko obeležje njegove najbolj znane knjige Postille. O obdobju, ki ga je György Kultsár preživel v Dolnji Lendavi, pa govori tudi dokumentarni film Rojstvo knjige v Dolnji Lendavi.

Vir foto: FB Galerija-Muzej Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2023 ob 14:12 gost

      Vijdite cerkveni učenjaki so nam dali pisno kulturo --identiteto !!! Komu. drhal pa zaničuje in se spreneveda ter zaničuje cerkev in njihove dostojanstvenike ki so glavni protagonisti književnosti in jezika !

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2023 ob 14:35 gost

        Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

        2 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2023 ob 17:11 Gajdar gost

      Res je. Politike se hitro pozabi, žlahtna kultura je tista, ki determinira narod in mu da omiko. V Sloveniji je žal premalo poudarka na stari slovenski kulturi, premalo je poudarka na tistih naših Slovencih, ki so ponesli slavo slovenske omiki širom po svetu. Pri nas je bilo in je še zaničevano vse, kar se je zgodilo pred NOB, kot da nas prej ni bilo. Za kulturo se razglaša kvazi kultura na primer ko si trije "Jenuli" nadenejo papirnate peruti in v spodnjih gatah skačejo po tržnici in to plača naša država, potem imamo samozvanega reperja Zlatana Čordića, ki ga mediji vrtijo v udarnih terminih, a je ta v svetu manj pomemben kot je pomembno makovo zrno, država Slovenija pa mu je za plačala 20.000 EUR. Hvalevredno je da je škofija Murska Sobota pred katoliško cerkvijo postavila kip sv. Cirila, ki je skupaj z Metodom v naši prekmurski praprapra škofiji v Blatenskem kostelu prvič v zgodovini zapisal slovansko besedo v glagolici, po radio karbonski dataciji, pred 4 leti že v 5. stoletju. Prekmurci nismo nobeni južni Slovani, kot so nas napačno učili v bivši SFRJ (bratstvo i jedinstvo), ampak izhaja iz prej navedenega smo zasedali že 4.-5. stoletju naš naselitveni prostor naša Prekmurje. Vsaj toliko ja stara naša prekmurska kulturna omika in na to smo lahko ponosni. Zakaj nimamo v Prekmurju kipa našega največjega prekmurskega svetovljana Dr. Vladimirja Kosa, jezuit, misijonarja , pesnika in filozofa, ki je poučeval in pisal v japonščini in slovenščini, na drugi strani pa nam je uspelo postaviti kar nekaj partizanski in ruskih kipov iz NOB-ja, čeprav v Prekmurju ni bilo med NOB-jem pomembnejših bojev. Dokler ne bomo Slovenci dojeli, da je predvsem naša kultura tisto, kar je pri nas najvrednejše in bomo v zvezde kovali le polpismene politike, si bomo v Evropi in v Svetu samo kvarili ugled, ki so nam ga z veliko napora in zanosa ustvarili naši zanamci.

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2023 ob 17:15 heritage and development gost

      Čestitke lendavskemu muzeju, da so to raziskali, na novo natisnili in prikazali na razstavi. Lendava ima daleč najbogatejšo zgodovino v Prekmurju, zadnjih 100 let pa samo caplja na mesti in se nikam ne razvija.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2023 ob 17:28 gost

      Rabili bi še kip Mihajla Pupina

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2023 ob 17:29 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Koji kur....čestitaš,vse je na dlani stoletje,ti novodobni kustosi samo vlečejo dnar za že vse predočeno,po "diplomah in izobrazbi",ne bi bili niti predvodniki (desetarji) med klošarji láncustoga mousta Pešte ......živijo pa na slovenskem pejnezi......barabe zmigoljaste ničvredne,nepotrebne....bruhalništvo.....

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2023 ob 17:37 Tinek gost

      Lendava je zmera bla pred soboto. To je dejstvo. Dokaz, da smo zmeraj bili gospodje, ne glede na politiko. Malo nas je. Žal izumiramo.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2023 ob 19:16 Lendava gost

        Lendava je zmeraj bla pred Soboto, nima pa Vanek (vemo kakšna je njegova vrednost) večera z Milanom Lovrenčičem !

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2023 ob 17:40 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tinč,tebi je izumrtje,star si,pokveka,mi mladi marširamo.......NAPREJ,ZASTAVE SLAVE,NAPREJ NAROD SLOVENSKI.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.01.2023 ob 19:22 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Lendava,a si pijan?Pojasni zapis,si pod psihoaktivnimi,ali pa samo neizobražen......Javnost čaka .....

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.01.2023 ob 20:12 gost gost

      Kda je pa te Lendava bila pred Sobotof? Nikdar, pa nikdar nede, kak lehko takše bedarije pišeš, samo provociraš, beda. Je pa pred Sobotof po svoji zagamanosti, zabačenosti, mađaronstvu, šovinizmu, manjvrednosti itd. Pa toga je še pred leti nej bilou.

      5 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.01.2023 ob 23:04 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website---------------------------->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗦𝗺𝗮𝗿𝘁𝗝𝗼𝗯𝟭.𝗖𝗼𝗺

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.