https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Seznam knjig za mladostnike

26.08.2022 ob 6:05  

Mladi danes večinoma raje posežejo po telefonu ali prenosniku kot po knjigi. Medtem ko branje zahteva določen vložek napora in časa, so sodobni medijo dostopni brez truda. Zato je toliko bolj pomembno, da mladi osvojijo veščino branja in uvidijo, da tudi knjiga predstavlja užitek. K temu zagotovo pripomore primerno izbrana literatura. Danes vam predstavljamo tri knjige, v katerih bodo najstniki brez dvoma uživali. 


Boštjan Gorenc: Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)
Strip za mladino nad 14 let
Soavtor: Kozma Ahačič, ilustrator: Jaka Vukotič

Vas zanima, kako smo Slovenci dobili prvo Biblijo Jurija Dalmatina in prvo slovnico Adama Bohoriča? Drama, zapleti, pogum in vizija velikih ljudi bodo v stripovski zgodbi navdušili mlade in tudi odrasle bralce. Knjiga vas bo presenetila in popeljala v odkrivanje zgodb velikih osebnosti slovenske reformacije.

»Reformatorji v stripu so odgovor na to, kako lahko spremenimo svet, kako lahko ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh – in kako so nam veliki ljudje v resnici povsem podobni. Celo če so živeli več sto let pred nami. Hkrati pa je ta strip tudi poročilo o pubertetniški dobi slovenskega knjižnega jezika. O času, ko se je slovenski knjižni jezik že rodil, ni pa še povsem odrastel. V odraslo dobo sta ga namreč popeljali prav knjigi, na nastanek katerih se strip osredotoča: Biblija Jurija Dalmatina in slovnica Adama Bohoriča. Če je bil prevod celotne Biblije za slovenski knjižni jezik matura, potem je bila slovnica Adama Bohoriča maturitetno spričevalo,« je zapisal soavtor knjige Kozma Ahačič.

Karmen Jenič: Orientiraj se po soncu
Mladinska proza

Gre za izjemen mladinski roman, ki je bil leta 2018 nagrajen s Svetlobnico. Krasi ga situacijski humor, odličen slog in bogato besedišče. Primeren je za najstnike, kot tudi za starejše, obenem pa je dragoceno izhodišče za pogovor.

Najstnika Ilča zaradi neprimernega vedenja prešolajo drugam. Njegova mama in oče ga ne razumeta, predvsem pa si zanj ne vzameta časa. Zaupa lahko le babici. V novi šoli prekrši kup pravil in sebi ter drugim povzroči težave. Tudi sošolci ga ne sprejmejo, vse pa se spremeni, ko razredničarka Bajta razredu pokaže film o Vinetouju, ki jaha čudovitega konja z imenom Ilčo ... Ko fant ravno začne uživati v šoli, ga preseneti mama, ki se je odločila za selitev.

Julija Lukovnjak: Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa
Znanstveno-fantastična proza za mladino nad 14 let
Ilustracije: Vesna Mesec

Julija Lukovnjak je mlada slovenska avtorica. Edgar Kaos, človeški fant, ki je edini odrešitelj Inkrematere in bitij, ki ga skrivoma prezirajo, je zaživel pri njenih rosnih enajstih letih, njegova zgodba pa se je v petih letih razvila v magično epiko. Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa je kot prvi del sage uvod v veliko, nevarno in razburljivo čarobno popotovanje.

Brez spomina na svojo preteklost se petnajstletni deček znajde v primežu nenavadnih čarobnih bitij in nepoznanih pošasti. Po nenavadnem spletu usode, ko se znajde povezan z edino zmajsko dušo Inkrematere, se mora nepomembni in negotovi človeški fant soočiti z dejstvom, da je edini, ki lahko premaga skupne sovražnike vseh živih čarobnih bitij. Poln nezaupanja se znajde v primežu zla, kjer se kmalu začne izgubljati v labirintu iluzij, laži, prevar in spletk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.