https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan boja proti raku

04.02.2023 ob 13:00  

Vsako leto 4. februarja obeležujemo Svetovni dan boja proti raku. Letos poteka pod geslom »Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom«, kar je del 3-letne kampanje pod okriljem Mednarodne zveze za obvladovanje raka (UICC).

Ob tej priložnosti sta Evropska komisija in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) izdala poročilo o stanju neenakosti na področju raka. Poročilo za Slovenijo ugotavlja, da ima vsak posameznik dostop do onkološkega zdravstvenega varstva in da je enakost oskrbe bolnikov z rakom na visoki ravni. Poročilo ugotavlja tudi, da smo v Sloveniji v zadnjih desetih letih uspeli nadpovprečno povišati preživetje bolnikov glede na EU, več naporov pa moramo namenjati preventivi.

Po podatkih slovenskega registra raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana v Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli več kot 16.000 oseb, več kot 6500 pa jih umre. Vpliv socio-ekonomskih neenakosti na pojavljanje in izid rakave bolezni v Sloveniji, kot tudi celotni Evropi, pa je še vedno velik.

V Sloveniji je onkološka zdravstvena oskrba brezplačno dostopna vsem z obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Onkološki bolnik v Sloveniji ima najmanjše finančno breme iz lastnega žepa pri oskrbi raka med vsemi državami EU.
»Poleg tega je treba omeniti, da imamo kot ena izmed redkih držav EU uspešno vzpostavljene vse tri, s strokovnimi dokazi podprte presejalne programe za raka – ZORA, DORA in Svit,« je povedala Sonja Tomšič, dr. med., koordinatorica DPOR z Onkološkega inštituta Ljubljana.

V ospredju pomen primarne preventive
Najpogostejši raki (kože, pljuč, dojk, prostate ter debelega črevesa in danke) so povezani z nezdravim življenjskim slogom: kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, neustrezno prehrano, premalo gibanja in posledično prekomerno težo ter čezmernim sončenjem. Na njihov nastanek lahko vplivamo z ukrepi primarne preventive.

Največje breme v državi predstavlja pljučni rak, ki močno prevladuje po umrljivosti med raki. »Tobak je še vedno eden od ključnih dejavnikov tveganja za razvoj več različnih rakov, zmanjševanje uporabe tobaka pa eden ključnih ukrepov za obvladovanje bremena, saj raki, povezani s tobakom, večinoma spadajo med rake s slabšimi izidi zdravljenja,« je povedala Azra Herceg, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje.

Poročilo EK in OECD ugotavlja, da moramo v Sloveniji več naporov namenjati primarni preventivi, poleg preprečevanja kajenja še zlasti na področju zmanjševanja rabe alkohola, preprečevanja debelosti in onesnaženega zraka. Pri tem pa Hercegova še dodaja: »Zavedamo se, da bi lahko s primarno preventivo v Sloveniji preprečili skoraj polovico vseh rakov,« so zapisali pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija