https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nasveti za nego dojenčka in malčka!

09.02.2023 ob 6:05  

Postati starš pomeni sprejeti veliko odgovornost, kajti naloga mame in očeta je otroka pripraviti na samostojno življenje, ga naučiti ter mu predati pomembnejša znanja in vrednote ter mu odpreti vrata v svet. Otroška nega namreč posebej v prvih mesecih otrokovega življenja zahteva vso pozornost, a ni odveč pripomniti, da ne obstaja zaman pregovor »majhen otrok, majhne skrbi, velik otrok, velike skrbi«.


Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna smo v tem članku zbrali najpomembnejše informacije o negi dojenčka in malčka, ki bodo gotovo v veliko pomoč prav vsakemu (novopečenemu) staršu.

V nadaljevanju zato predstavljamo področja, kot so kopanje, previjanje, dojenje, spanje, še pred tem pa bomo nekaj besed namenili samemu rojstvu.

Rojstvo novega življenja

Ob rojstvu je otrok z materinim telesom povezan preko popkovnice, ki pa jo zdravstveno osebje nemudoma zatem na dveh koncih stisne in prereže s sterilnimi škarjami.

Zadnja leta, odkar so pri porodu prisotni tudi očetje, ta naloga že kar praviloma pripada njim, saj na ta način vzpostavijo prvi stik s svojo hčerko ali sinom. Prisotno zdravstveno osebje popkovnico zato le oskrbi s posebno sponko in jo premaže z antiseptično raztopino, da se ta po nekaj dneh samodejno posuši ter nato odpade.

Otroška nega se tako prične nemudoma po rojstvu. Kot pojasnjuje dr. med., specialistka pediatrije na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v Porodnišnici Ljubljana Helena Mole, novorojenčka po rojstvu »obrišemo in neagresivno očistimo njegove dihalne poti. Takšno brisanje je hkrati stimulacija k dihanju, zato se otrok ob brisanju navadno razburi in zajoka.«1

V kolikor porod poteka brez zapletov, otrok ob mami v porodni sobi ostane približno tri ure. V tem času se izmerita njegova dolžina in teža, prav tako obseg glavice, v oči se mu nakaplja kapljice za preprečevanje nastanka obporodnih okužb oči, medtem ko v Sloveniji po rojstvu prav vsak novorojenček prejme še injekcijo vitamina K, s čimer se preprečijo krvavitve.

Sočasno s tem v teh treh urah poteka ločevanje posteljice in pregled le-te, mati pa po porodu otroka le-tega prvič podoji ter z njim vzpostavi pristen stik. Dojenček se na materinih prsih pomiri, kar je izredno pomembno za kasnejše obdobje, saj si te prve trenutke še kako zapomni.

V prvem dnevu, najpogosteje med 12 in 18 uro starosti otroka, se nato izvede pediatrični pregled, vključujoč testiranje sluha ter ultrazvok kolkov.

Dr. Mole pojasnjuje, da gre za »rutinski pregled, pri katerem se pregleda teža, glava, mečava, oči, ušesa, usta, ključnica, prsni koš, pretipa se vrat, posluša dihanje in bitje srca, pretipa trebušček, pregleda popkovino, spolovilo, rokice, nogice« itd.1

Po prihodu domov

Ko sta novorojenček in njegova mama odpuščena domov, je nega v celoti prepuščena otrokovim staršem.

V tem obdobju se, posebej če gre za prvorojenca, nemalokrat pojavijo številne težave, ki pa jih večina staršev zelo hitro premaga.

Na tem mestu po besedah dipl. med. s. Eme Oblak iz Zdravstvenega doma Škofja Loka velja biti pozoren predvsem na »jutranjo – osvežilno otroško nego, ki se izvaja, dokler popek ni v celoti zaceljen. Kasneje se to nadomesti s kopanjem, pri čemer v nego dojenčka sodi tudi umivanje anogenitalnega predela s krpico in vodo pri vsakem previjanju ter po potrebi zaščita z zaščitno kremo.«2

Kaj vse otroška nega v tem prvem poporodnem obdobju zajema podrobneje predstavljamo v nadaljevanju članka in obenem opozarjamo, da se je, kot navaja Oblakova, pomembno »zavedati, da otrok poleg tega, da je nahranjen, previt in naspan, potrebuje stik, ki je kombinacija glasu, zibanja in sesanja oziroma telesnega dotika. Pomembno je, da otroku zagotovimo stik s kožo, ki pa se začne ustvarjati že po porodu,« natančneje takrat, ko se golega novorojenčka položi na golo kožo maminih prsi.

Otroška nega: kopanje

Pri kopanju dojenčka je najpomembneje zagotoviti varnost in slediti pravilu, da se kopanje nujno izvaja od čistega proti umazanemu.

Zatem je treba dojenčka najprej zaviti v brisačko in nato tudi temeljito obrisati, pri čemer se brisanje, kot kopanje, izvaja od glave in lasišča preko prsnega koša, rok ter nog do anogenitalnega predela.

Da med tem ne pride do nesreče, je modro slediti naslednjim priporočilom:

  1. Otroka med kopanjem nikoli ne pustite samega. Če se morate nujno oglasiti na telefon ali če zvoni zvonec na vhodnih vratih, otroka vzemite iz kadi, ga zavijte v brisačko in odnesite s sabo po neodložljivem opravku.
  2. Otroka nikoli ne postavite v kad med tem, ko teče voda, saj se temperatura te lahko spremeni ali pa le z malce nepazljivosti gladina postane previsoka.
  3. Ker je kad ponavadi spolzka, jo opremite z gumijasto podlago, ki omogoča varnejše sedenje v njej.
  4. Vodo segrejte na optimalnih 35 °C
  5. Vodna gladina v kadi naj nikoli ne bo višja od 5 do največ 7 cm.
  6. Ko je otrok enkrat vešč sedenja v kadi, namestite gumijasti obroč, ki bo pritrjen na dno, saj bo na ta način veliko bolj stabilen.
  7. Naj v vodi nikoli ne stoji, temveč sedi. Stoječi položaj lahko hitro pripelje do padca in posledično tudi do resnih, celo usodnih poškodb.
  8. Uporabite minimalno količino kozmetičnih pripravkov (mila, geli za prhanje, kopeli), ker ti izsušujejo dojenčkovo kožo in nemalokrat povzročajo izpuščaje.

Ves čas je prav tako treba imeti v mislih, da se novorojenček lahko utopi celo v kadi, v kateri je le 2,5 cm vode.

Otroška nega: previjanje

Previjanje novorojenčka še zdaleč ni izključno higiensko opravilo, temveč priložnost za ustvarjanje tesne vezi otroka s svojimi starši. Gre predvsem za občutek nežnosti in skrbnosti, ki mu jo ti predajo med otroško nego.

Previjanje deklic in dečkov se med seboj razlikuje, a sta neodvisno od tega poznana dva načina previjanja:

previjanje z obračanjem otroka na bok, pri katerem plenico odpnete, ko otrok leži na hrbtu, preden pa jo odstranite, ga obrnete na en ali drug bok in podložite novo plenico ter otroka šele nato obrnete nazaj na hrbet in

previjanje brez obračanja otroka na bok, kjer odpnete pleničko in z desno roko primete otrokov desni kolk (ali z levo roko levi kolk), medtem ko njegovo nogico potegnete nekoliko k sebi, saj se pri tem njegova ritka dvigne, kar vam omogoča, da odstranite plenico in namestite novo, nakar ritko spustite nazaj na podlago.

Da dojenček ne razvije alergij in izpuščajev, je najbolje uporabiti tetra plenice Tosama Baby, izredno vpojne in iz 100 % bombaža izdelane plenice, obšite z inovativno obliko šiva, ki se ob pranju ne odebeli, niti ne povzroča drgnjenja ali zategovanja.

Tetra plenice so večnamenske. Mogoče jih je uporabiti tudi kot pripomoček pri brisanju po kopeli ali umivanju in hranjenju ter kot zaščito pred sončnimi žarki.

Pri previjanju, ki je del vsakodnevne otroške nege (dojenčka naj bi previli kar 5.000 krat), velja upoštevati:

  1. Otroka previjajte redno, v razmaku med 3 do 4 ure.
  2. Vedno ga previjte pred dojenjem.
  3. Med previjanjem ga ne izpustite z oči, saj lahko pade s previjalne mize.
  4. V bližino ali v roke mu nastavite igračko, ki ga bo med previjanjem zamotila.
  5. Preden se posvetite temu opravilu, se z njim pogovarjajte ali igrajte, da se sprosti in pridobi (še) dodatno mero zaupanja ter se z vami pristno poveže.

Otroška nega: dojenje

Novorojenčki imajo zelo različne potrebe po sesanju, vendar za splošno pravilo velja »dojenje čim prej, tem bolje,« čeprav na uspešnost tega vpliva več dejavnikov, med drugim omejevanje časa dojenja, uporaba stekleničk, dud ali nadomestkov za materino mleko in dojenje ob točno določenem času. V kolikor dojenje predstavlja problem, preverite prehransko dopolnilo za lažje dojenje.

Vse našteto otrokov apetit zmanjšuje, obenem pa predvsem nadomestki lahko povečajo tveganje za izbruh (kasnejših) alergij.

Povsem drugače je s Pronutra začetnim mlekom Aptamil 1, ki umiri in uravna otrokovo prebavo (krči, kolike) ter naravno okrepi imunski sistem.

Seveda za najboljše mleko velja materino mleko, kljub temu pa je začetno Aptamil 1 kot dopolnilna hrana k materinemu mleku dobra izbira, primerna za uporabo neposredno po porodu.

Pri dojenju se velja opreti na naslednje nasvete:

  1. Bodite spočiti in sproščeni, mirno pa naj poteka tudi samo dojenje. V primeru da je otrok nemiren ali celo razdražen in dlje časa joka, ga najprej umirite.
  2. Pred dojenjem se udobno namestite in podprite svojo hrbtenico, pa tudi roko, na katero je naslonjen otrok. Pri tem si lahko pomagate z vzglavnikom ali blazino za dojenje.
  3. Otrok naj najprej izprazni eno dojko, šele zatem mu po potrebi ponudite drugo. Sestava mleka je na začetku in konca dojenja namreč malenkost drugačna.
  4. Pri dojenju je ključen položaj, zato otroka sprva le pristavite k dojki in mu z njo podražite ustnice, šele ko široko odpre usta, pa mu to tudi vstavite. Ko zajame bradavico in približno 2,5 cm kolobarja, naj ima obraz naslonjen na dojko, ki jo držite postrani s palcem, z druge strani pa to podpirate z ostalimi prsti. Tako jo bo lažje zajel in tudi vaša bolečina bo manjša.
  5. Ko otroka nahranite, ga primite v naročje, da podre kupček.
  6. Med nočnim dojenjem nikoli ne prižigajte luči niti otroka ne previjajte (razen, če je plenica povsem polna).

Poleg tega poskrbite tudi zase. V telo vnesite dovolj tekočine, uživajte kalorično nekoliko bolj bogato hrano kot sicer in prehranska dopolnila (vitamini, minerali, vlaknine).

Po vsakem dojenju je prav tako priporočljivo na bradavico nanesti Lansinoh HPA linolin za bradavice, eno najvarnejših in s strani britanskega zavoda za alergije priznano mazilo, ki kožo mehča, vlaži ter učinkovito  pospešuje njeno regeneracijo.

Po dojenju bradavico osušite s krpo, jo nekaj časa pustite na zraku in nanjo nanesite za zrno graha linolina, ki ga poprej zmehčajte med prsti.

V povezavi z dojenjem si zapomnite, da mora to vedno biti prijetno, vsekakor pa nikoli boleče.

Otroška nega: spanje

Kot potreba po hranjenju, se tudi navade spanja razlikujejo od otroka do otroka, a k ritmu spanca ogromno prispevajo starši oziroma družinska rutina.

Slednja je enako pomembna v povezavi s hranjenjem, previjanjem, kopanjem in drugimi aktivnostmi, saj dojenček na ta način sčasoma prične določeno dejavnost povezovati z delom dneva.

Spanec je med drugim pomemben, ker se med njim izločajo hormoni, kakršen je rastni, ki ima vpliv na razvoj otroka ter v primeru pomanjkanja lahko pusti posledice na telesu.

Kljub temu pa zbujanje ne predstavlja prav nič nenavadnega. Ker novorojenček ne ločuje dneva od noči, se prebudi, ko je ali lačen ali pa ima spanca dovolj.

Na splošno se spanec otroka deli na več obdobij:

→ na prve tedne življenja, ko dojenček spi približno 18 ur dnevno, običajno v razmaku 4 ur, kar je v največji meri povezano z dojenjem in s previjanjem,

→ na obdobje med 4 in 6 mesecem starosti, ko se mu vzpostavi občutek za razlikovanje med dnevom in nočjo, pri čemer se čas budnosti že postopoma podaljšuje,

→ na obdobje med 6 in 12 mesecem starosti, v katerem spi 11 ur ponoči in med 1 do 1,5 ure dvakrat dnevno, čas budnosti pa je dolg med 4 in 5 urami,

→ na drugo leto, ko čas spanca ostaja skoraj nespremenjen, a se popoldanski počitek skrči na eno samo spanje, in

→ na tretje leto, v katerem potreba po spanju postopoma postaja vse manjša.

Če najzgodnejše obdobje še nekoliko bolj razčlenimo, velja, da dojenček dnevno potrebuje naslednje količine spanca:

0–1 teden starosti

16–20 ur/dan

starost 3 tednov

16–18 ur/dan

starost 6 tednov

15–16 ur/dan

starost 4 mesecev

9–12 ur/noč in 2 počitka 2–3 ure/dan

starost 6 mesecev

11–12 ur/noč in 2 počitka 1–1,5 ure/dan

Navkljub temu, da vse našteto v marsikaterem staršu najprej vzbudi nelagodje, otroška nega kmalu preide v družinsko rutino, ki ne prinaša zadovoljstva le novemu družinskemu članu, temveč tudi staršema.

Tako mama kot oče se imata namreč skozi skrb za otroka možnost zares tesno povezati z otrokom, ljubezen, ki mu jo izkažeta v prvih tednih, mesecih in letih življenja, pa se nedvomno odrazi tudi v njihovih medsebojnih odnosih tekom kasnejših let.

Informacije pridobljene od: Maja Lukanc, mag. farm., Moja lekarna d.o.o., Žužemberk

Morebitni pripomočki v tem obdobju, ki bodo prišli še kako prav:

Mikroorganizmi z dodatkom D vitamina

Cevka za lajšanje vetrov

Kapljice z laktazo proti kolikam

Viri

  1. ABCzdravja - Prve ure po rojstvu (24.1.2023). Dostopno na: https://www.abczdravja.si/nosecnost-in-otroci/prve-ure-po-rojstvu/
  2. ABCzdravja - Nega dojenčka (24.1.2023). Dostopno na: https://www.abczdravja.si/nosecnost-in-otroci/nega-dojencka/
  3. Unicef - Parenting tips for the first two years of life (25.1.2023). Dostopno na: https://www.unicef.org/parenting/child-development/baby-tips
  4. KidsHealth - A Guide for First-Time Parents (25.1.2023). Dostopno na: https://kidshealth.org/en/parents/guide-parents.html

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.