https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Ogledali so si primere dobrih praks

22.02.2023 ob 15:00  

V okviru operacije »Živa dediščina«, katere vodilni partner je Lokalna akcijska skupina LAS Goričko 2020, so si člani sodelujočih društev ogledali dobre prakse v sosednji Avstriji, kjer so si obiskali grad Deutschlandsberg in gotsko cerkev Wolfgangikirche.


Projekt Živa dediščina stremi k ohranjanju tradicionalnih vrednot in bogate kulturne dediščine podeželskega okolja. Z vrednotenjem in predstavitvijo raznolike in bogate kulturne ter etnološke zapuščine želijo ohraniti vrednote, ki oblikujejo podeželje takšno, kakršno je, in hkrati vzpodbuditi razvoj podeželskega turizma na inovativen in pristen način.

Poleg LAS Goričko 2020 so partnerji projekta še LAS Prlekija, LAS pri dobrih ljudeh 2020 in LAS Schilcherland iz Avstrije. V okviru projekta je bil izveden ogled dobrih praks v avstrijskem Lonču, kjer so si ogledali tamkajšnji grad Deutschlandsberg in razstavne zbirke grajskega muzeja Archeo Norico.

Arheolog Andreas Bernhard je zbrane popeljal po srednjeveškem gradu, ki ponuja številne razstave in več kot 5000 razstavnih predmetov; od arheološke zbirke, Keltov, zbirke gozdnega stekla, orožja do ogleda sobe o grajski poti. Ker je grad lociran na vrhu skalnega grebena, vzpon na razgledni stolp gradu ponuja edinstven pogled na okoliško regijo, ki sega vse do Slovenije. 

Sledil je ogled bližnje gorske gotske cerkve Wolfgangikirche, ki je ena izmed najbolj priljubljenih razglednih in romarskih točk v okolici in ponuja čudovit panoramski pogled na zahodne štajerske hribe. Obiskovalce je sprejel in pozdravil tudi tamkajšnji župan Josef Walnner, ki se je zahvalil za obisk, ob tem pa še dodal, da so ponosni, da sodelujejo z njimi in ostalimi partnerji iz Slovenije, ter da se veseli obiska pri njih, ki ga načrtujejo v naslednjem mesecu.

Skupni izzivi operacije so ohranjanje kulturnih dobrin posameznih območij, zagotavljanje okoljske trajnosti ter omogočanje pristne kulturno-turistične izkušnje prebivalcem območij in obiskovalcem posameznih muzejskih točk, ki jih bodo vzpostavili tekom operacije. Prioriteta je skrb za ohranjanje naravnega in kulturnega okolja podeželskega območja ter sodelovanje, ki temelji na razvoju pametnih konceptov kulturnih, prostočasnih in drugih dejavnosti, ki ohranjajo podeželje živo.
Aktivnosti projekta so sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP): Evropa investira v podeželje.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.