https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Beltincih prisluhnili domoljubni poeziji in koncertu Kombinatk

Beltinci, 27.04.2023 ob 16:05  

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB Beltinci je v sodelovanju z Zavodom za turizem kulturo in šport Beltinci priredila tradicionalni večer branja domoljubne poezije, s katerim so se pridružili nacionalni obeležitvi Kajuhovega leta.

Zbrane je nagovoril svetovalec ministrice za kulturo dr. Marko Sraka, ki je uvodoma spomnil na Karla Marxa. "Zunaj tega kulturnega doma stoji zidna poslikava Karla Marxa, kritika politične ekonomije, socialističnega revolucionarja in najpomembnejšega utemeljitelja razrednega boja. Boja za delavske in socialne pravice." 

Sraka je med drugim spomnil, da je bila v narodnoosvobodilnem boju kultura ključna družbena sila, ki je povezala ljudstvo v najtežjih okoliščinah. "Krepila je moralo, vlivala je upanje. Borke in borci so se v antifašističnem odporu za narodno osvoboditev še posebej sklicevali tudi na Franceta Prešerna. Največji slovenski pesnik je v Zdravljici, ki je danes naša himna, povzel duh svojega časa: svoboda, enakost, bratstvo in že pred skoraj dvesto leti neločljivo povezal narodno osvoboditev z družbeno pravičnostjo in bratstvom med narodi.

Za narodno kulturo pa niso pomembni samo veliki pesniki in pisatelji, temveč vsak posameznik. Posebno pozornost zato zasluži ljudska kultura, še posebej takšna, kot jo predstavlja folklorni festival v Beltincih. Tudi ljudska kultura je lahko vez starodavnih in solidarnih družbenih vezi naših prednikov s sodobnimi in naprednimi prizadevanji za boljšo prihodnost. Kultura je bila in je še danes prenašalec sporočil družbene solidarnosti in navdih za boljšo prihodnost," je dejal svetovalec ministrice za kulturo.

Na tradicionalni prireditvi, ki jo v Beltincih pripravijo na predvečer dneva upora proti okupatorju, zbrani recitatorji lokalnih društev iz občine Beltinci recitirajo domoljubne pesmi. Dogodek popestrijo glasbeni gostje.

"Letos smo se na prigovarjanje in prošnjo naših številnih članov in simpatizerjev odločili, da prireditev dvignemo še na malo višji raven. Zato smo v Beltince povabili znani Ženski pevski zbor Kombinat. Kombinatke so združene v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamejo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže, iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja. Obujajo pesmi, ki so prebudile duha v revolucijah in uporih širom sveta," pove Tomaž Rous in doda, da Kombinatke pesmi prepevajo v izvornih jezikih.

Za vrhunec večera je v beltinskem kulturnem domu poskrbel Ženski pevski zbor Kombinat, ki je bil ustanovljen na dan upora leta 2008.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.