https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodite pozorni na izvor hrane, ki jo kupujete

09.06.2023 ob 14:00  

V Sloveniji je večina potrošene hrane uvožena. Približno tretjina hrane je domačega izvora. Opuščanje kmetovanja na območjih s težjimi pridelovalnimi razmerami in pozidava kakovostnih kmetijskih zemljišč namreč zmanjšujeta možnosti samooskrbe s hrano in obseg ekosistemskih storitev, ki jih opravljajo kmetijska zemljišča.

Stopnja samooskrbe v Sloveniji je v daljšem časovnem obdobju višja in stabilnejša pri večini živalskih proizvodov, kot so mleko, jajca, goveje in perutninsko meso. Izjema sta prašičje meso in med, kjer se stopnja samooskrbe znižuje. Nasprotno je stopnja samooskrbe nižja pri večini rastlinskih proizvodov, kot so krompir, zelenjava in sadje. Dolgoročno se zvišuje le stopnja samooskrbe z žiti.

Slovenija spada med neto uvoznice hrane, saj z domačo proizvodnjo ne pokriva svojih potreb po številnih agroživilskih proizvodih. Vrednostno se uvoz hitreje povečuje kot izvoz. V zadnjem desetletju izvoz agroživilstva predstavlja približno 4 %, uvoz pa 8 % skupnega izvoza oziroma uvoza Slovenije.

Kmetijstvo v Sloveniji prispeva približno 10 % toplogrednih plinov, izpusti se v zadnjih letih zmanjšujejo, kar velja tudi za amonijak in nekatera druga onesnaževala zraka. Skupna poraba fitofarmacevtskih sredstev se je v zadnjem obdobju izrazito zmanjšala.

V Sloveniji je v daljšem časovnem obdobju izrazito neugoden trend obsega urbanizacije dobrih in najboljših kmetijskih zemljišč.

V prihodnjem programskem obdobju izvajanja skupne kmetijske politike bi morala biti bolj poudarjena naslednja področja: varovanje kmetijskih zemljišč in tal, ohranjanje biotske raznovrstnosti, predvsem v povezavi z ohranjanjem travniških habitatov, izpusti amonijaka ter blaženje podnebnih sprememb.

Ekološko kmetijstvo bo eden od ključnih mehanizmov za doseganje ciljev Evropskega zelenega dogovora in izhajajočih strategij, njegova krepitev pa bi med drugim lahko pomembno prispevala h krepitvi krajših dobavnih verig. Za prehod v ekološko kmetovanje se v Sloveniji zaenkrat odločajo predvsem živinorejska gospodarstva. Ekološko kmetovanje obsega koli 11 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč. Povečano povpraševanje po ekološko pridelani hrani in finančne spodbude precej prispevajo k povečanju deleža ekološkega kmetovanja v Sloveniji, sporoča Agencija Republike Slovenije za okolje.

Na slovensko kmetijstvo lahko pozitivno vplivamo z vsakodnevnimi odločitvami in si s tem zagotovimo bolj zdravo hrano, čistejši zrak in vodo:

  • kupujmo lokalno pridelano hrano, da skrajšamo dobavne verige in bodo izpusti TGP manjši,
  • prednost dajmo ekološko pridelanim proizvodom, da ohranimo kakovostna zemljišča in ne obremenjujemo voda,
  • kmetijskih zemljišč ne pozidajmo,
  • oddih si privoščimo na turističnih kmetijah,
  • prednost dajmo lesenim izdelkom.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.06.2023 ob 16:42 gost gost

      PA STE SMEŠNI KA JE FALEJ SE KUPUJE V SLOVENIJI DAJTE VEKŠE PLAČE PENZIJE PA IDEMO NA EKOLŠKO HRANO PRIMER KUMARE 1,20 EKOL, 3,20 PA ŠTO JE TU PAMETEN

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2023 ob 19:20 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.06.2023 ob 17:42 123 gost

      Nikoli domače ne kupim ker so oderuhi, imamo urad za varno hrano ki to uvoženo hrano najbrž kontrolira, nikoli slovensko

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2023 ob 19:59 123 gost

        Povej mi če je avstrijska jagoda manjvredna kot panvitina ki je enkrat dražja kot avstrijska pa tam delavec ne dela za drobiž

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2023 ob 23:59 Za doma pridelano kmetijstvo gost

        novice.svet24/clanek/novice/slovenija/za-inovativne-slovenske-kmete-na-voljo-225-milijona

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.06.2023 ob 18:03 gost

      SLOVENIJA PRIDELA HRANE KA BI JE BILO PREMALO ZA SLOVENSKE BOLNICE !!!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.06.2023 ob 18:15 gost

        Krivi so pa naši proizvajalci ,ker mij mamo daleč najdrakše domače sadje pa zelenjavo v evropi .

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.06.2023 ob 21:06 gost gost

      PREKMURKA MINISTRICA PA ENA VELKA ŽALOST NAJ ZRIHTA KMETE NE POMNI GE JE ROJENA

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.06.2023 ob 23:11 eva gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.06.2023 ob 6:41 gost

      Slovenski kmeti niso sposobni pridelati hrano za domači trg. Kajti kmeteki samo sejajo pšenico koruzo ajdo oljno repico in za koga za tuji trg. Davkoplačevalci pa njim dajejo subvencije vse vrstne pomoči da potem kmeteki pridelke šeftajo v tujino.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.06.2023 ob 7:12 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Mladi krompir 90 centov, poulek pa mladi krompir slovenski 1,30 Eura. Lejko ugiblete keroga san kujpo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.06.2023 ob 14:58 gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.