https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na pločevinkah radgonskega piva izginjajoče živalske vrste

15.05.2023 ob 6:00  

Inovativno sodelovanje Pivovarne Bevog iz Gornje Radgone in Nacionalnega inštituta za biologijo v kampanji »Izumrtje je za vedno«. V pivovarni so se odločili izdati posebno serijo piv, na kateri so upodobljene živali, ki jim grozi izumrtje. Z donacijo, ki je namenjena ozaveščanju o izginjajočih živalskih vrstah, bodo podprli naravovarstvene raziskave ogroženih travniških ekosistemov.


"Ideja je opozoriti na izumiranje živalskih vrst. Vzroki za to so različni: spreminjanje ekosistemov, podnebne spremembe in spremembe pri lovu, ki pogosto sploh ni več lov za hrano, temveč zgolj prestiž in užitek," je na dogodku, ki so ga v torek, 9. maja, pripravili v Ljubljani, povedal lastnik in vodja pivovarne Bevog Vasja Golar.

Z namenom okoljevarstvenega ozaveščanja ljubiteljev piva so pločevinke piva opremili s serijo grafik izginjajočih živalskih vrst. "Gre za posebno serijo piv, ki je vedno omejena in se torej nikoli ne ponovi. Ko posameznega piva zmanjka, ga zmanjka za zmeraj. To simbolično ponazarja, kaj se zgodi z živalmi, ki so upodobljene na pločevinkah - ko izumrejo, jih ni več," je pojasnil Golar in dodal: »zato smo ta projekt poimenovali Izumrtje je za vedno (Extintion is forever),« so sporočili iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

Meta Virant Doberlet z inštituta je poudarila, da je človeški vpliv na celoten planet prevladujoč, posledice, ki so že vidne, pa da bodo zagotovo v mnogih primerih nepovratne. Poudarila je, da človeštvo trenutno doživlja dve veliki krizi - podnebno in biodiverzitetno - ter dodala zaskrbljujoče dejstvo: trenutno na leto izumre do 2000 vrst oz. pet na dan, po nekaterih ocenah celo do 200 vrst na dan.

Na pločevinkah piv bodo s strani radgonske ilustratorke Aleksandre Fekonja avtentično upodobljene izginjajoče živalske vrste, in sicer 8 različnih travniških ptic, med njimi tudi repaljščico, ki je že upodobljena na pločevinki.

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo upajo, da bosta inovativni pristop pivovarne Bevog in sporočilo projekta spodbudila vse k zavedanju o ranljivosti narave okrog nas ter k temu, da se vsi po svojih močeh potrudimo pri reševanju biodiverzitetne krize.

Foto: NIB (M. Bedjanič)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2023 ob 7:06 Pohorčan gost

      Ke te tote bluzi????

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2023 ob 7:44 Pohorčan gost

        Moj deda se ga je fčera fsipa ko Mavra potle pa drisla, kozla pa to fse od Bevog piva.

        2 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2023 ob 19:22 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2023 ob 7:17 Čergoli - sin gost

      Moj atek pravi, da so vsa piva zlo in hudič. ŽIVELA VODA.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2023 ob 7:37 kon gost

      kot da to sploh gleda in ne gre v koš. važno je kar je noter ne od zunaj, bullshit

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2023 ob 8:06 gostas gost

      pivo pijem samo še iz stelenice, iz aluminija nič več.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2023 ob 8:24 gost

      Pivo v aluminij je kot če bi pil iz jedrske konice.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.05.2023 ob 9:12 tinek gost

      meni je pa tou fejst fajn ideja...da lahko tudi z kulturnim pitjon pijva kaj nouvoga izvemo. Pohvalno vsem...je pa res da pivo zaradi tega ne bo drugačnega okusa, bo pa mogoče kakemu pivcu razširila znanje o nečem

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.05.2023 ob 12:39 lajkoš gost

      Goloba pa niso uprizorili na pločevinkah . Pa bi morali

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.05.2023 ob 16:24 kaj je gost

      sploh BEVOG pivo, ena velika poscalnica za 5 eur, 3 deci.Se pravi moramo kupovati in piti poscalnico, da bomo vedeli, kateri ftič je krepnil, rodbino pa mu moramo obdržati. Bolano do konca, torej propaganda za pitje, ne za stop ALKO, jebemti mangupe privatniške, morali bi še promovirati neke pizdurine, da vidimo, kera ima ta boljšo

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.