https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodni muzejski dan tudi v Pomurju

17.05.2023 ob 17:00  

Tudi letošnji mednarodni dan muzejev, ki ga obeležujemo 18. maja, bo zaznamovan z brezplačnim vstopom za obiskovalce ter številnimi drugimi aktivnostmi.


Muzeji in galerije po Sloveniji in svetu v četrtek, 18. maja 2023, praznujejo Mednarodni muzejski dan. Ta bo letos osredotočen na trajnostni razvoj muzejev in dobro počutje v muzejih s temo muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.

Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe.

Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, z zaščito, obnovo in spodbujanjem trajnostne rabe kopenskih ekosistemov, okrepitvijo glasov domorodnih voditeljev in ozaveščanje o izgubi biotske raznovrstnosti do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.

Mednarodni dan muzejev je leta 1977 razglasil Mednarodni muzejski svet ICOM, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Po svetu ga obeležuje več kot 30 tisoč muzejev v približno 100 državah.

Mednarodni muzejski dan v Pomurju

Muzej Špital:

  • Brezplačen vstop med 12. in 18. uro,
  • Ob 18. uri predavanje Zveze društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri – Moja Mura, Vplivi melioracij v porečju Mure in širše v SV Sloveniji. Predavala bosta Samo Tuš in Vladimir Drvarič.

Galerija Murska Sobota:

  • Brezplačen vstop v obratovalnem času med 8. in 18. uro.
  • Ob 10. in 17. uri javno strokovno vodstvo po razstavi Hubert Klotzeck - pregledna razstava fotografij (Irma Brodnjak Firbas),
  • Ob 16. uri: Pomežiki - vaje gledanja in sproščanja oči ob razstavi fotografij Huberta Klotzecka (Jelka Geder-Kosi),
  • 50% popust na izbrane publikacije Galerije Murska Sobota,
  • Ker ta teden obeležujemo tudi Teden družin, imajo družine v soboto, 20. maja 2023, med 9. in 12. uro prost vstop.

Pomurski muzej Murska Sobota:

  • Brezplačen vstop med 9. in 17. uro,
  • Ob 17. uri: Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi, strokovno vodstvo,
  • Ob 18. uri: Tržnica v Murski Soboti, predavanje Mateje Huber.

Galerija-Muzej Lendava:

  • Prost vstop v vse prostore GML: Lendavski grad med 8. in 21. uro, Muzej meščanstva med 10. in 14. uro, Sinagoga Lendava med 10. in 14. uro,
  • Ob 19. uri na lendavskem gradu: odprtje nove stalne razstave z naslovom Lendava z okolico in narodnostno območje. Predstavil jo bo avtor razstave, višji kustos dr. Lendvai Kepe Zoltan.

Muzej in galerija Ante Trstenjak Ljutomer:

  • Brezplačen ogled stalnih muzejskih zbirk med 10. in 17. uro,
  • Ob 17. uri: Odprtje razstave »Začetki organiziranega športa v Ljutomeru« ob 120 - letnici ustanovitve Murskega Sokola Ljutomer.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2023 ob 17:41 gost

      Tako je prav da se dogajajo kolturni dogotki. Kajti v Sloveniji koltura iz desnega pola politike SDS in nova Slovenija sploh nimata pojma kaj je koltura. In to je zaskrbljujoče ker ti ljudje že 30 let širijo nekolturo in sovraštvo v Sloveniji. Pa še vedno niso dojeli da 80 procentov Slovencev to sploh ne zanima najmanj pa mlade. Da njim desna struja politikov tupi kakoje Janez Janša osamosvojil sam Slovenijo kako zagovarja za časa druge svetovne vojne poraženece druge svetovne vojne in jih hoče po sej sili obuditi od mrtvih.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2023 ob 19:43 Lendavski nadvojvoda(original gost

        Tak,pa plešast je moj prijatelj,Ivan je, jaz Lendavski sem poln las,natur.Balažek se je barval,pa obrvi "pipal",njegova pa je "admistritarirorka _,pa deco njegovo ima.

        0 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2023 ob 20:28 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2023 ob 18:24 gost

      TELE !!! 17:41

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.05.2023 ob 18:44 gost

      Eni prirejajo kolture dogodke. Janez Janša pa grozi z vojnim stanjem. Zaradi praznika kerega mu je vlada ukinila. Ko pa mora na sodišče laže da je na neki konferenci kera tisti dan sploh ne obstaja. To se je zgodilo prav danes. Ko ga spet ni bilo na sodišče. Res ta človek ni pravi v glavi verjetno ima že možgane kot švicarski sir. Keri ima več lukenj kot sira.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2023 ob 7:04 gost

        Ti si že očitno vpoklican v to vojno, ker po komunistićko je prva diskriditacija, nato pa likvidacija (besede plavokokega izdajalca). 😅😂🤣

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2023 ob 19:14 gost gost

      Ti ob 18,24 si zabiti kak beton, še tele je pametnejše, tak, ka se ne oglašaj, pa se ne brukaj.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2023 ob 19:22 gost

      Gost ob 19:14 Tebe je mati rodila u gozdu te pri medvedah pustila ....

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2023 ob 19:54 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Moja me je rodila pod trsom,smrdljivca Hajùša,pravdnuja,pa je slovenska mati služéćka podržala pod kožijažem .

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.05.2023 ob 20:00 gost

      Desni buziji so na ukopaj ker njim je vlada odvzela domobranski praznik.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.05.2023 ob 20:08 gost gost

      Prav, ka jim ga je odvzela, niti ga ne bi smeli napraviti. Januš grozni je pa sikdar bole betežen v glavi, od vseh porazov, ka jih doživlha. Bednik se pa ne zaveda, ka je z njin konec, naj se spravi v penzijo, pa neha provocirati, ker že trideset let samo seje sovraštvo in še marsikaj. Beda od bede in sramota za državo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.05.2023 ob 21:04 Lendavski naddrek original Nejči gost

      Zopet so me danes domobrani našopali v šupak. Janši sem pa moral trikrat pušiti. Okus sperme je po neki stari srbski rakiji. Ne vem kak dolgo bom še zdžal tu v Hrastovcu, Janša in domobrani v belih haljah me hočejo psihično uničit, a jaz se ne dam, borim se bolj kot vojni zločinci Tito, Kardelj in ostali paradajzarji. Živela diktatura-Janša, Golob, Fajon.Adolf, Josip Staljin in samo naš edini Josip Broz, koji je pušio Stalinu skroz.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.