https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Bakovcih s slavnostno akademijo obeležili 70. obletnico klubskega nogometa

Bakovci, 12.06.2023 ob 17:20  

V dvorani Vaškega doma v Bakovcih je potekala slavnostna akademija ob praznovanju 70-letnice klubskega igranja nogometa v Bakovcih.

 

»V besedi, sliki in glasbi se bomo sprehodili skozi zgodovino in spoznali mozaik, ki so ga v posameznih obdobjih ustvarili tisti, ki so igrali na igrišču, vzgajali in trenirali mlade in starejše igralce, tistih, ki so gradili slačilnice, klubske prostore in potem stadion, ter drugih, ki so zaslužni za obstoj kluba,« pove predsednik ŠNK Bakovci Roman Balažic, ki se je zahvalil vsem za doprinos k nogometu v vasi.

»Tradicija nogometa in bogata zgodovina v Bakovcih je zagotovo tista, na katero moramo biti v mestni občini ponosni. Bakovci, kot nogometna sredina je dala marsikaterega dobrega lokalnega nogometaša in marsikdo se je v Bakovcih tudi kalil. Bogata zgodovina priča, da je nogomet tukaj doma," je dejal župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj in obenem izrazil veselje, da se vzdržuje stadion. Izredno ga veseli, da je v klub vključenih tudi veliko mladih.

Ob okroglem jubileju je zbrane nagovoril podpredsednik Nogometne zveze Slovenija in predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danilo Kacijan, ki je klubu čestital ob praznovanju 70-letnice delovanja kluba. Ob tej priložnosti je podelil plaketo, ki jo je v imenu kluba prevzel Balažic.

Zametki kluba

Bakovčarji so se za žogo podili že kmalu po vojni, a za leto, ko se je začelo zares, velja leto 1953. Takrat je v Bakovce prispela prav posebna ragbi žoga, ki jo je Leopoldu Červeku iz Amerike poslala teta. Žogo so enostavno predelali. Anton Kovačič, ki ji je dal okroglo obliko in teta iz Amerike sta bila torej botra okrogli zgodbi, nogometu, ki se v Bakovcih kotali še danes.

Med sprehodom skozi zgodovino nogometa so izpostavili tudi leto 1975, ko je na pobudo TVD Partizan Bakovci in NK Bakovci nastal prvi rekreacijski center, s tem pa je bilo poskrbljeno tudi za temeljito rekonstrukcijo nogometnega igrišča. S pomočjo sredstev krajevne skupnosti in številnih donatorjev, delom prostovoljcev, je bilo zgrajeno novo, za tiste čase moderno nogometno igrišče. Prostovoljstvo in t. i. udarniško delo nogometnih zanesenjakov je bilo gibalo tudi te zgodbe v kraju, saj organizirane finančne pomoči skoraj da ni bilo.

Pomemben del zgodovine je tudi leto 1976. Takrat so ob praznovanju obletnice kluba v Bakovcih gostovali nogometaši Olimpije. Tako je 29. februarja 1976 v Bakovcih potekala ustanovna skupščina Društva prijateljev Olimpije, predsednik društva pa je postal Stanko Mes. Nogometaši Olimpije so se prav kmalu zahvalili za ustanovitev društva tako, da so v Bakovcih odigrali prijateljsko tekmo, ki si jo je ogledalo preko 4000 gledalcev. Za primerjavo – Bakovci so takrat imeli 1500 prebivalcev.

Od osamosvojitve do leta 1992 so tukajšnji nogometaši nastopali v Pomurski ligi in zasedli 4. mesto, potem bili dve sezoni v Medobčinski ligi prvi. Kar sedem naslednjih sezon so delovali v okviru 3. slovenske nogometne lige vzhod in v sezoni 2000/2002 tam zasedli prvo mesto, ki jih je potem za eno leto poneslo v 2. slovensko nogometno ligo. Med leti 2004 in 2006 so igrali v Pomurski ligi, štiri naslednja leta v medobčinski, pa spet za kratek čas v Pomurski ligi. Leta 2014 so se spet uvrstili v slovensko nogometno ligo vzhod in tam ostali dve leti. Od leta 2016 ponovno tekmujejo v medobčinski ligi. 

Koronavirus je naredil svoje tudi v Bakovcih in posledično botroval h krizi vodenja kluba, ko članske ekipe v Bakovcih ni bilo. So pa zato bili mlajši nogometaši, ki so tekmovali v domala vseh kategorija v okviru MNZ Murska Sobota.

Spomladi 2022 je klub prevzelo sedanje vodstvo, ga uspešno saniralo in ponovno vključilo v tekmovalni pogon vse selekcije, vključno s člansko ekipo, ki je sezono uspešno končala v 1 MNZ Murska Sobota.

Do sedaj je klub vodilo 19 predsednikov: Leopold Červek, Geza Rajh, Geza Fister, Stanko Žabota, Avgust Benčec, Andrej Šajnovič, Franc Plej, Jože Baler, Jože Rantaša, Štefan Kavčič, Roman Buzeti, Štefan Titan, Franjo Rebernak, Dejan Flegar, Danijel Mataj, Goran Papič, Robert Kavčič, Miran Polanec in Roman Balažic.   

Pokrita tribuna s 400 sedeži

V obdobju med 2006 in 2010 je izvoljeno vodstvo Sveta krajevne skupnosti Bakovci s predsednikom Andrejem Šajnovičem in s podporo takratnega  župana Antona Štihca, tudi vloženemu trudu domačega projektanta Tomaža Lazarja, pričelo s projektom posodobitve športnega centra in sicer z gradnjo Stadiona Bakovci. Tudi naslednje vodstvo KS Bakovci s predsednico Nives Cajnko je bilo naklonjeno začeti izgradnji stadiona, tako da se je omenjeni projekt uspešno končal v letu 2012.

V Športnorekreacijskem centru imajo tako pokrito tribuno s 400 sedeži in pomožno razsvetljavo, ki omogoča večerne treninge. Pod tribuno so moderne in prostorne slačilnice s tuši in sanitarijami, klubski prostor, pralnica in garaža za delovne stoje. Obnovljena in delno preseljena je travnata površina, na kateri je sodoben avtomatiziran namakalni sistem, postavljena je nova ograja, razsvetljava ter namakalni sistem na malo nogometnem igrišču, ki ga uporabljajo vse generacije.  

Na športno rekreacijskem centru je na red vsa infrastruktura za nadaljnje faze izgradnje, posodobitve in razširitve, stadion pa je zasnovan tako, da ustreza standardom izvedbe tekem višjega ranga v okviru UEFE. Na njem so že gostili različne mednarodne tekme državnih reprezentanc mladinskega ranga.

Zlata plaketa

Vodilni v klubu so se z zlato plaketo kluba posebej zahvalili Andreju Šajnoviču, ki je v veliki meri zaslužen za to, da se je uresničila velika želja po novem, modernem Športno rekreacijskem centru.

Seveda Športno rekreacijskega centra in nogometa v Bakovcih na sploh ne bi bilo, če za to ne bi imela posluha tudi Mestna občina. Župan Anželj je ob tej priložnosti prevzel priznanje.

Dogodek je z nastopom popestrila Ula Štefanec, sicer učenka 4. razreda glasbene šole Murska Sobota, ki je bila predstavnica tudi Prekmurske godbe Bakovci.

Tekma med Bakovci in veterani Olimpije, zabava s skupino Blue Planet

Okrogel jubilej bodo posebej proslavili v soboto, 17. junija 2023. V Športno-rekreacijskem centru Bakovci se bo dogajanje začelo že v dopoldanskih urah, od 9. ure naprej, ko se bo odvil turnir mlajših selekcij, skozi cel dan pa bodo nato potekale številne spremljevalne aktivnosti. Zagotovo bo zanimiva tekma ŠNK Bakovci in veterani Olimpije Ljubljana, ki bo na sporedu ob 16. uri, sledi kratka slovesnost ob 70-letnici igranja klubskega nogometa v Bakovcih in razrez torte, nato pa zabava s skupino Blue Planet.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.