https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Štefan Virag in Marjan Gubič ob dnevu krvodajalcev stotič darovala kri

14.06.2023 ob 12:00  

V Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Murska Sobota sta danes, ko obeležujemo svetovni dan krvodajalcev, krvodajalca Štefan Virag iz Odrancev in Marjan Gubič iz Martjancev kri darovala že stotič.


V Enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD) Murska Sobota, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je bilo danes slovesno, saj sta Štefan Virag iz Odrancev in Marjan Gubič iz Martjancev že stotič darovala kri.

Za vsakega krvodajalca 100-kratnika je v murskosoboški bolnišnici v prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost pripravljen sprejem in pogostitev, kar je že tradicija, s tem se krvodajalcem zahvalijo za njihovo humanost in prispevek k reševanju življenj.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo pri preskrbi s krvjo samozadostni. V Sloveniji potrebujemo v povprečju od 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo.

Svetovni dan krvodajalcev letos nosi geslo Daruj kri, daruj plazmo, deli življenje, deli pogosto in se osredotoča na bolnike, ki potrebujejo vseživljenjsko transfuzijsko zdravljenje. Dostop do varne preskrbe s krvjo je ključen za vse, ki kri potrebujejo. Kri in krvni pripravki so bistven vir za učinkovito zdravljenje bolnikov z motnjami krvi, dednimi motnjami hemoglobina in stanji imunske pomanjkljivosti.

Zdravljenje s krvjo potrebujejo tudi poškodovanci ob izrednih razmerah, nesrečah in nezgodah, pa tudi bolniki, ki potrebujejo zahtevne medicinske in kirurške posege. Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je zato ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po zdravljenju s krvjo.

Svetovni dan krvodajalcev je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo ter poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom. Prav tako ta dan predstavlja priložnost za skupno proslavljanje pomembnosti krvodajalstva in zahvalo vsem, ki so ali še bodo darovali kri.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija