https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske mlekarne v sirarno vlagajo dobre 4 milijone evrov

15.06.2023 ob 6:00  

Pomurske mlekarne Anthonyja Tomažina v Ljutomeru v sirarno vlagajo več kot štiri milijone evrov, po 30 letih je to prva velika naložba, piše časnik Finance.

Sirarna v Ljutomeru po 30 letih doživlja temeljito posodobitev in razširitev. Nova pridobitev je strojnica za hladilni sistem in 80-tisočlitrski cisterni za mleko. V prihodnjih tednih bodo obnavljali prostore in namestili opremo za pridelavo koncentrirane sirotke, zamenjali bodo sirarske kotle za proizvodnjo sira livada.

Direktor Pomurskih mlekarn Anthony Tomažin pove: »Skupna vrednost letošnjih naložb v sirarno presega štiri milijone evrov. Prenovili in posodobili bomo osrednji del sirarne v Ljutomeru, ki je ena izmed redkih v Evropi, kjer se vrhunski sir ementalec še izdeluje po klasičnem postopku s proizvodnjo 80 kilogramov težkih hlebov sira. Sirarna je pomembna za naše podjetje, saj slovimo po izvrstnih sirih, po katerih posega vse več kupcev, in ker širimo naše trge zunaj jugovzhodne Evrope. Tudi po končani prenovi bomo ohranili tradicionalno pridelavo sira.«

Z letošnjimi naložbami v sirarni povečujejo energetsko učinkovitost, produktivnost, zmogljivosti, avtomatizacijo in uvajajo digitalizacijo procesov. Uvajajo pa tudi nova izdelka sirotkin koncentrat in pomurski sir.

Vlagajo tudi v Murski Soboti

Pomurske mlekarne vlagajo tudi v Murski Soboti, tako da skupna vrednost letošnjih naložb v tem podjetju presega pet milijonov evrov. Največja posamična naložba na sedežu podjetja pa je kogeneracijska naprava, ki je že prispela v Mursko Soboto.

Zmanjšali bodo ogljični odtis, presežke elektrike pa prodajali

V Pomurski mlekarni so se kljub skrbem, da bo imela Evropa oteženo oskrbo z zemeljskim plinom odločili za nakup kogeneracijske naprave, ki deluje na zemeljski plin ter proizvaja elektriko in toploto.

»Zemeljski plin je ne glede na globalna dogajanja še vedno zelena in dostopna energija, v Pomurskih mlekarnah smo zelo ugodno zakupili potrebne količine zemeljskega plina za letos in prihodnje leto. S soproizvodnjo bomo izboljšali energetsko samooskrbo, saj bomo za potrebe obrata v Murski Soboti celotno električno energijo, ki jo potrebujemo, proizvedli sami in s tem precej znižali stroške. Hkrati bomo v tej visoko učinkoviti napravi proizvedli toploto za potrebe sterilne proizvodnje. Pomemben je tudi okoljski vidik, saj bomo s kogeneracijo ogljični odtis kotlovnice obrata v Murski Soboti zmanjšali za več kot 60 odstotkov. V času, ko naše zmogljivosti ne bodo polno zasedene, bomo električno energijo tudi prodajali,« pove Anthony Tomažin.

»Pri zdajšnjih cenah zemeljskega plina se nam bo naložba povrnila prej kot v treh letih in pomeni velik prihranek pri električni energiji, ki bo po mojih predvidevanjih vse dražja,« še doda Anthony Tomažin. V Pomurskih mlekarnah zdaj potekajo instalacijska in druga pripravljalna dela za njen priklop. 

Povpraševanje po mlečnih izdelkih se je zmanjšalo

Hrana še vedno veliko prispeva k inflaciji, ta je bila maja v skupini hrana in brezalkoholne pijače 14,9-odstotna. Pomurske mlekarne so to leto začele bolje kot lani, predvsem zaradi povečane prodaje v trgovskih verigah, večjega uspeha pri javnih razpisih in znižanja stroškov energentov. »Trenutno se srečujemo s pritiski zniževanja prodajnih cen, saj se je povpraševanje po mlečnih izdelkih na domačem trgu zmanjšalo za približno 10 odstotkov,« zaključi direktor mlekarne.

Po Tomažinovih besedah so cene mleka v prahu, sira in masla na svetovnem trgu upadle za skoraj 40 odstotkov v primerjavi s cenami lanskega decembra. Odkupne cene slovenskega mleka tem upadom za zdaj ne sledijo, tako da je povprečna odkupna cena slovenskega mleka skoraj dosegla evropsko povprečje, kar je velik dosežek za slovenskega kmeta, hkrati pa ima zato kupec višje cene mlečnih izdelkov. Trenutno se srečujejo tudi s presežno ponudbo mleka.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2023 ob 10:47 Pod vlado Roberta Goloba praktično ni področja, kjer naša država ne bi bila soočena z nazadovanjem. gost

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 12:31 gost

        TAKO JE !!!!!!!!!!!10:47 DOL Z GOLOBAJZERJEM ...SAMO NEMIR JE PRINESEL DRŽAVLJANOM IN PROPAD !!!!!!!!!!!

        10 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 17:46 gost

        Pride Janez puklavi rešitelj in spet bo solzivca in vodnega topa in omejitev gibanja na pretek

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 20:17 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.06.2023 ob 20:46 kaplar gost

        Pomurske mlekarne v sirarno vlagajo dobre 4 milijone evrov, a nimajo pokazati navadne krave, ki to mleko namolze ?!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2023 ob 12:39 dečki, gost

      dlgove treba poravnati, krivice popraviti in potem dalje. V enem letu bi naj človek rešil 30 letno pizdarijo vseh vlad, kateri od vas bi bil to sposoben, seronje desničarski, izmečki, gnoj, golazen itd.

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2023 ob 13:03 gost

      Pod vlado Goloba se čisti drek Janeza Janše in njegovih dolgov. Kajti 40 miljard dolga pa še 10 procentno inflacijo samo 2 letih vladanja je zmožen samo Janez Janša Slovenijo tako zadožiti. Zato bo 4 leta vlade Goloba krepko premalo da počistijo svinjarijo Janeza Janše. Še kaka vlada z 4 letnim mandatom bo potrebno. Zato pedri SDS lahko derkate svojega debila nesposobnega.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.06.2023 ob 13:56 gost

      12:39 in 13:03 sošolca v posebnoj šoli,geli bar.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.06.2023 ob 14:21 naj mi nekdo obrazloži gost

      kaj pomeni geli bar??????????????????? Ali je to kak bar za pizdarije, ali kaj. Ali sploh govorimo o baru???? Ali je to enota za merjenje tlaka ali mogoče gre za nočni ali dnevni lokal tudi s plesalkami ob in na drogu????????

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.06.2023 ob 14:29 gost

      Geli bar pomeni marsikaj, samo teh tvojih bebavih norosti ne.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.06.2023 ob 21:14 gost

      Kaj ? idi u honolulo !!!!!!!!!!!20:48

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.06.2023 ob 22:28 gost

      Kaj se hvalite Pomurske mlekarne? Nihce noce k vam it delat ne morete dobit delavce. Vprasajte se zakaj????? Vsak teden mate razpis za kurjaca, proizvodne delavce in skladiscnike. Zanimivo a ne.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.06.2023 ob 23:11 eva gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.