https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Ljutomeru odprli galerijo priznanega umetnika Miroslava Persolje

Miro Persolja Art gallery, 18.06.2023 ob 6:00  

V Ljutomeru so v petek, 16. junija, otvorili galerijo mednarodno uveljavljenega umetnika Miroslava Persolje - Miro Persolja Art gallery. Na prvi razstavi sodeluje trideset umetnikov iz Slovenije in tujine.


Galerija mednarodno uveljavljenega umetnika Miroslava Persolje se nahaja v središču mesta na Prešernovi ulici. Ob slavnostnem odprtju je zbrane nagovorila umetnostna zgodovinarka in zgodovinarka, likovna kritičarka, esejistka in kustosinja ter nekdanja načelnica za kulturo in raziskovalno dejavnost mestne občine Ljubljana Nelida Nemec.

Galerija bo bogatila mesto in njegove ljudi in hkrati razpirala hotenja umetnikov, ki bodo lahko svoja umetniška dela razstavili v prostoru, ki jih bo predstavil v vsej svoji ustvarjalni razsežnosti. »Vaše mesto bo po zaslugi srčnih in ustvarjalnih ljubiteljev likovne umetnosti, v prvi vrsti kiparja in slikarja, rojenega na Goriškem, in uveljavljenega ter znanega v tujini, Mira Persolje, lahko postalo zanimivo središče, kamor bodo z velikimi pričakovanji prihajali tako ljubitelji umetnosti kot uveljavljeni umetniki in tudi tisti na začetku svoje ustvarjalne poti,« uvodoma pove slavnostna govornica ob odprtju galerije.

Miro Persolja je na otvoritveno razstavo povabil priznane in uveljavljene ustvarjalce in tudi tiste, ki šele vstopajo na ljubiteljsko ustvarjalno pot, vsi pa so predani umetnosti. Na prvi razstavi v galeriji sodeluje 30 umetnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Črne Gore, Rusije, Hrvaške, Armenije in Kitajske, ki se gibljejo od figurativnosti do abstrakcije. Med njimi tudi pomurski umetniki Nana Irgolič, Robert Jurak, Sašo Jurak, Judita Karba, Anita Škrlec in Dana Štrucelj.

Pobudnik galerije Persolja, goriški, kipar, restavrator in slikar, katerega ime je uveljavljeno in cenjeno po celem svetu, sicer živi in ustvarja v Milanu. Njegova dela se nahajajo v številnih muzejih in galerijah širom sveta, za svoje ustvarjanje pa je bil nagrajen tudi na beneškem in firenškem bienalu.

Ustvarjalcem je ob odprtju galerije čestital tudi podžupan Občine Ljutomer Boris Filipič: »Izražati umetnost na tak način, s tako globokimi čustvi, kot lahko vidimo v galeriji, je prav nekaj posebnega in to lahko vidite danes tukaj v Ljutomeru.« Podžupan se je zahvalil organizatorjem za tako veliko pridobitev v občini. Po besedah direktorja galerije Gregorja Kranerja bo galerija ljutomerski lokalni skupnosti napisala novo, pomembno zgodbo.

Vsem obiskovalcem in visokim gostom se je zahvalil tudi ustanovitelj galerije Persolja, po mnenju katerega bo galerija v Ljutomeru postala galerija svetovnega merila. Odprtje galerije je z glasbo popestrila priznana violinistka Eudora Nasato.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija