https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali se ogrevanje s peleti splača?

21.06.2023 ob 15:50  

Peleti so med najbolj razširjenimi energenti pri nas. Toda, ali se ogrevanje s peleti resnično splača? To boste ugotovili v nadaljevanju tega članka.

 

Pelete uvrščamo med obnovljive vire energije, zato je takšen način ogrevanja tudi ekološko sprejemljiv. Gre za zdrobljen odpaden les, ki je stisnjen pod močnim pritiskom v obliko majhnih čepkov.

Za uporabnike je ogrevanje s peleti izjemno praktično, zaradi česar se zanj odloča vse več ljudi. To pa ni edini razlog, zakaj se ogrevanje s peleti splača.

Visoka energetska učinkovitost

Ogrevanje s peleti je znano po tem, da ima zelo visok energetski izkoristek, in sicer kar 90 %. To pomeni, da je onesnaženost zraka izjemno majhna, po njihovem izgorevanju pa je tudi količina pepela izjemno majhna.

Ni odveč poudariti, da so izgube energije pri ogrevanju s peleti izjemno majhne. Res pa je, da ima izbira kakovostnih peletov pri tem ključnega pomena.

 

S tega vidika so najboljša izbira peleti A1, ki imajo malo prahu in zdrobljenih delcev, malo vlage, znani pa so tudi po tem, da so to peleti visoke kakovosti.

Praktična in enostavna uporaba

Lesni peleti so vam na voljo v embalažah po 15 kilogramov. Zaradi svoje stisnjene oblike zasedajo zelo malo prostora, zato jih lahko brez težav pospravite v klet, garažo ali katerikoli drug prostor v vašem domu.

Ker je njihov izkoristek izjemno velik, v peči ostane zelo malo pepela, zato so potrebe po čiščenju izjemno majhne. 

 

Pri ogrevanju s peleti vam ni potrebno skrbeti, da bi vam ogenj ugasnil. Če se odločite za avtomatizirano doziranje, potem s to obliko ogrevanja ne boste imeli praktično nobenega dela.

Potrebujete le dovolj velik zalogovnik, ki ga po potrebi napolnite, nato pa bo peč samodejno dozirala količino peletov.

Avtomatizirano delovanje

Ena od ključnih prednosti ogrevanja s peleti je tudi avtomatizirano delovanje peči, ki vam omogoča vklapljanje in izklapljanje po vnaprej določenem urniku delovanja.

Vendar pa tehnologija peči za ogrevanje s peleti neprestano napreduje. Tako lahko s pečmi upravljate kar na daljavo s pomočjo pametnega telefona, ali pa se njeno delovanje samodejno prilagaja glede na trenutne temperature v bivalnih prostorih.

Ugodna cena peletov

Peleti veljajo za enega najcenejših oblik ogrevanja. Ker gre za lesne odpadne produkte in lesno biomaso, ki jo je pri nas in v sosednjih državah veliko, so lesni peleti na voljo po relativno nizkih cenah.

Njihova ponudba je vedno bolj pestra, prav tako pa je veliko ponudnikov, ki vam nudijo pelete po znižanih cenah.

Peleti akcija so tako še en način več, s katerim lahko dodatno prihranite. V splošnem pa velja, da se ogrevanje z biomaso splača, saj vam lahko prinese kar od 30 do 60 % prihranka pri stroških za ogrevanje.

Investicija v ogrevanje s peleti je vsem dostopna

Če ne želite investirati v popolnoma novo peč za pelete, lahko za ta način ogrevanja predelate tudi obstoječo peč na kurilno olje. S tem boste bistveno zmanjšali stroške investicije, vendar morate upoštevati, da imajo običajno takšne peči manjši izkoristek.

Za predelavo starih peči se odloča vedno manj uporabnikov. Glavni razlog za to pa je tudi ta, da je mogoče za novo peč na pelete pridobiti subvencije s strani EKO sklada.

Višina subvencije je različno visoka, vsekakor pa vam vsaj delno pokrije stroške začetne investicije. Če nimate dovolj privarčevanih denarnih sredstev, pa vam je pri EKO skladu na voljo tudi kredit po ugodnejših obrestnih merah.

Trajnostni vir energije

Peleti so izdelani sekancev, vej in drugega odpadnega lesa, ki je stranski produkt lesne industrije, kot so na primer lesni prah, ostružki, opilki, žagovina in deli lesa, ki so sicer neuporabni za kakršnokoli predelavo. Gre za lesno biomaso, ki bi sicer ostala neuporabljena, zato se ogrevanje s peleti splača tudi v primeru, ko se želimo obnašati bolj ekološko.

 

Na tem mestu pa naj izpostavimo še en pomemben trajnostni vidik ogrevanja s peleti. Les, podobno kot sonce, vodo in veter, uvrščamo med obnovljive vire energije, saj je drevesa mogoče ponovno posaditi. In medtem, ko rastejo, iz ozračja porabljajo ogljikov dioksid, ko pa jih kurimo, se ogljikov dioksid sprošča v ozračje, vendar bistveno manj kot pa druga fosilna goriva.

Več kot očitno je, da se ogrevanje s peleti splača, saj vam prinaša veliko koristi. Seveda pa je v tem primeru ključnega pomena, da izberete pelete najvišje kakovosti.

* Oglasni prispevek 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.