https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji imamo trenutno rekordno nizko brezposelnost

06.07.2023 ob 11:15  

V Sloveniji beležimo trenutno rekordno nizko brezposelnost. Vendar pa nizka brezposelnost prinaša velika strukturna neskladja na trgu dela, kar v nekaterih dejavnostih pomeni kritično pomanjkanje delavcev.


Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavili zadnje podatke o registrirani brezposelnosti: ob koncu junija je bilo 46.178 registriranih brezposelnih. Kot je poudarila Greta Metka Barbo Škerbinc, v. d. generalne direktorice, Slovenija v zadnjih mesecih dosega najnižje število brezposelnih v samostojni Sloveniji, to tudi pomeni, da imamo eno najnižjih stopenj anketne brezposelnosti v EU: maja 2023 je bila v Sloveniji 3,6 %, v Evropski uniji pa 5,9 %.

V prihodnjih jesenskih mesecih pričakujejo običajno večji priliv mladih iskalcev zaposlitve, ocenjujejo, da bo ob koncu leta približno 48.800 brezposelnih, kar predstavlja okrog 8 % manj brezposelnih kot ob koncu leta 2022. Nizka brezposelnost pa po drugi strani prinaša velika strukturna neskladja na trgu dela, kar pomeni kritično pomanjkanje delavcev v nekaterih dejavnostih. Največje povpraševanje v prvem polletju je bilo po delavcih za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih ipd., prodajalcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev ter strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego.  

Težave z iskanjem kadra se pričakujejo tudi v prihodnje, še posebej v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, gostinstva, prometa in skladiščenja, izobraževanja ter gradbeništva, prav zato smo se na Zavodu odločili za izvajanje številnih dejavnosti, da bi čim bolj zapolnili kadrovske vrzeli in poglobili sodelovanje z drugimi ključnimi deležniki na trgu dela doma in v tujini. Ob pomanjkanju kadrov postaja čedalje večji izziv tudi privabljanje delavcev iz tujih držav s spretnostmi ter znanji, ki jih Slovenija potrebuje.

Za odpravljanje neskladij med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela pa imajo na voljo tudi ukrepe aktivne politike zaposlovanja. V začetku julija so tako začeli izvajati prvi program iz nove finančne perspektive PUM-O+, Projektno učenje mlajših odraslih. Cilj programa je do septembra 2028 približno 1.800 mladih, ki so opustili šolanje, opremiti z različnimi znanji in veščinami ter jih tako uspešno reintegrirati v družbo, da spet najdejo pot razvoja ter odkrijejo svoje talente, so sporočili iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2023 ob 11:32 Absurd gost

      Ali drugače povedano: Imamo rekordno število zaposlenih svetovalk na zavodu za zaposlovanje glede na število brezposelnih!

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 14:11 gost gost

        Takšnih absurdov je še več, potrebno je uvesti dodatne obrazce, če so potrebni ali ne ni pomembno, da ne bo potrebno zmanjšati število zaposlenih !

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 16:45 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 17:58 Fantastična ideja gost

        Ker se ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje oz. prenaša na ZZZS bi te brez-poselne svetovalke lahko prezaposlili in tako ne bo potrebno dodatno zaposlovat na zdravstveni zavarovalnici konec leta...pa še nek hasek bo z njih. Bom kar jutri podala predlog vladi !

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.07.2023 ob 13:07 Namaz Iman gost

      youtu.be/1zXj3BABvN4 youtu.be/dyKH27ZvuUE youtube.com/shorts/Z8eDFQEjGwA

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 18:41 123 gost

        Kje pa piše da je ZZZS zavarvalnica, najprej si razčisti pojme, zavarovalnice so samo za svoje plače porabile 50mio evrov

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 18:54 številke govorijo gost

        Največjo izgubo denarja v Levici vidijo v obratovalnih stroških zasebnih zavarovalnic, ki letno znašajo več kot 10 odstotkov prihodkov. Medtem ko obratovalni stroški ZZZS-ja predstavljajo le 1,8 odstotka zbranih sredstev. "Zavarovalnice za plačilo zdravstvenih stroškov namenijo dobrih 87 odstotkov sredstev, zbranih iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Od leta 2006 so imele vse skupaj 120,9 milijona evrov čistega izida," navajajo v Levici. "Če bi s temi sredstvi upravljal ZZZS, bi na letni ravni za zdravstvo lahko namenili dodatnih 45 milijonov,"

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2023 ob 15:24 gost

      Samo javna uprava je zelo nabasana z delavci. Delodajalci v gospodarstvu pa itak zaposlijo samo tujce. Če bi njim bilo do tega da zaposlijo Slovence bi še 20 procentov bilo manj na borzi.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2023 ob 15:41 Karel K. gost

      Kot zguljena fraza je to govoriti, da je ta nizka nezaposlenost posledica tega, ker je vsak mladi in srednjih let slovenec zposlen v tujini, blizu in daleš. Zato pa družbeni proizvod pada, industrija hira, gradbeništvo je na minimumu in tu so zaposleni le tujci. Ta nizka nezaposlenost ze žalost za Slovenijo. Res je, slovenci so zaposleni le v državni-javni upravi in politiki in tudi tu bodo počasi v manjšini. Tu pa nastane še eden od problemov, v državni upravi so zaposleni potomci bivših partijskih veljakov (sinovi, hčere, vnuki vnukinje in pra). Ker so njihovi predniki v glavnem bili partijski privilegiranci in lenuhi, so tudi njihovi potomci ljudje s to karakteristiko. Zato jih je potrebno vedno več za manj dela. Ste poslušali Urbanijo na RTV ko so štemplali, da delajo, v službi jih ni bilo, bili so celo na potovanju v tujini. Nesreča ladje na hrvaškem je pokazala, da so še zaporniki iz njihovih vrst na prostosti in na dopustu. Tudi Bavčar je bil več doma kot v zaporu, v tem trenutku pa ne vem kje je.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 19:18 Pepa Pujsa gost

        Moj pradedek je bil komunist in je zaposlen kot svetovalec na zavodu za zaposlovanje. Pa kaj zdaj?????

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 19:34 Karel K. gost

        19.19 in 19.20, nehaj s tem plagiatom. Napiši svoje mnenje pod svojim imenom kot jaz, ne pa da uporabljaš moje in pišeš takšne neboluze, katere jaz nikoli ne napišem. Te je vsebina mojega komentarja zadela na pravo mesto, da si zblaznel. Kar pa se tiče mojega odgovora Pepi Pujsi, pa jo vprašam, koliko je potem ta njen praded star ali koliko je stara ona. Njen prade, pa če je stara deset let ne more biti več nikjer zaposlen, če pa je potem pa imajo prav vsi, da je potrebno te zavode za zaposlovanje izprazniti in zaposliti vsaj 60 odstotkov manj ljudi, vendar takšnih kateri znajo vsaj brati in pisati.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2023 ob 16:48 goat gost

      ’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ www.pay.hiring9.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2023 ob 16:48 goat gost

      ’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ www.pay.hiring9.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2023 ob 18:38 gost

      Tej svetovalke hodijo še po kafičah ko imajo malico ali pa eno uro fraj Pa tam pijejo alkoholne pijače nimajo nobenega reda delajo kaj se jim zahoče

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.07.2023 ob 19:59 gost

      Pomurske Mlekarne spet iščejo proizvodne delavce in kurjača v kotlu. Kaj jim vsak teden, pade kurjač v peč in zgori, da vsak teden nucajo drugega kurjača. Vprašajte se, zakaj nihče noče it k vam delat isto velja za Panvito, Carthago, Lek pakirnica in še kdo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2023 ob 21:01 Mr. President gost

        Zadnji čas, da te firme nehajo smetiti zaposlitvene oglase in se s iskanjem kadrov preselijo cca. 1000km na jug ...tam bodo še mogoče kakega čobana našli za cecati.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.07.2023 ob 23:04 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.07.2023 ob 6:06 gost

      Pa rekordno nizke plače ali drugače povedano štipendije.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.