https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Pomurju začetek žetve pšenice, kakšne bodo cene še ne vedo

07.07.2023 ob 14:50  

V Skupini Panvita so danes oznanili začetek žetve pšenice, ki je posejana na 1.250 hektarjih. Spregovorili so o letošnji letini pšenice, razmerah na trgu in pomenu samooskrbe.

V Skupini Panvita, prvi in največji vertikalni verigi podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, so danes začeli z žetvijo pšenice, kar je bistveno kasneje kot pretekla leta. Na letošnjo letino, po njihovih besedah, so imele velik vpliv pestre vremenske razmere čez celotno rastno sezono, vendar v Panviti kljub manjšemu pridelku pričakujejo povprečno kakovost pšenice. 

Vodja kmetijstva Skupine Panvita in direktor družbe Panvita Kmetijstvo ter predsednik sekcije za kmetijska podjetja pri GZS Branko Virag je spregovoril o letošnji letini pšenice, trenutnih razmerah na trgu in pomenu samooskrbe v Sloveniji.

"Letošnja sezona glede pridelka pšenice je bila za nas v Panviti pravi izziv. Na podlagi požetih hektarjev ječmena, kjer je nekje med 15 in 20 odstotki nižji pridelek, smo že sedaj ugotovili, da bo tudi pridelek pri pšenici manjši od naših prvotnih pričakovanj, vsaj za 10 odstotkov," je dejal Branko Virag. Razlog za to, po besedah Viraga, so bile pestre vremenske razmere, ki so zaznamovale celotno rastno sezono. Na količino pridelka so vplivale pomladanska suša, nato pa preobilica dežja in toplotni udar z visokimi temperaturami ter vlaga.

"Glede na te okoliščine pričakujemo povprečno kakovost letošnje letine pšenice," še pove Virag in doda, da "se bo izredno poznalo, kako kakovostno so bili izvedeni agrotehnični ukrepi. V Panviti smo se vedno osredotočali na visoke standarde pridelave, zato smo si prizadevali za izvedbo vseh potrebnih ukrepov za zagotavljanje najvišje kakovosti pridelka."

Razmere na trgu kažejo na najnižje cene v času žetve, v primerjavi z lani tudi za polovico, saj smo v Sloveniji priča izredno močnemu vdoru žit iz Ukrajine in črnomorskega bazena. V Panviti pravijo, da je to trend, ki ga morajo upoštevati in se mu prilagoditi. Kljub temu, ostajajo zavezani ohranjanju pridelave v Sloveniji in podpiranju lokalne samooskrbe. "Verjetno bodo vsi pridelovalci pšenice letos končali v rdečih številkah, prav tako pa se pričakuje manjše povpraševanje zaradi zalog," še pove Virag. Odkupna cena pšenice sicer še ni določena, bi si pa po njegovih besedah pridelovalci želeli, da bi razliko nadomestila država.

"Vsa naša pridelana pšenica bo ostala v Sloveniji, saj verjamemo v pomen zagotavljanja sveže in lokalno pridelane hrane za naše potrošnike. V Panviti smo se zavezali sodelovanju s kmeti, ki so ključni partnerji v naši verigi oskrbe. Skupaj si prizadevamo za premagovanje izzivov in zagotavljanje trajnostne pridelave. Z njihovo podporo gradimo močno sodelovanje, ki nam omogoča, da ohranjamo visoko kakovost pridelka ter zadovoljujemo potrebe in zahteve potrošnikov," pojasnijo. 

V Panviti ob žetvi poudarjajo še, da si bodo še naprej prizadevali za kakovostno pridelavo pšenice in ohranjanje trajnostnih praks v živilsko-pridelovalni industriji. Sodelovanje s kmeti je po njihovem mnenju ključno za zagotavljanje sveže in lokalno pridelane hrane za slovenske potrošnike ter povečanje samooskrbe nasploh. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2023 ob 15:46 gost

      Ne razmišljajte oziroma ne čakajte , da jo boste prodali doma kot ste čakali lansko leto , prodati drugam pa naj se hebejo !!!!!!!!

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2023 ob 20:28 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2023 ob 20:29 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2023 ob 16:03 gost

      Vedno kmeteki prodajo pšenico v tujino samo subvencije tukaj dobijo. Zdaj pa že na teh polja sejejo koruzo za krmo. Tako da dobijo 2 pridelka na eni njivi pa še subvencije. Pa njim ni dovolj kajti še v Ljubljano hodijo prosit več, več, več. Prekleti požeruhi zato pa imajo vsi okrog 150 kg.

      9 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2023 ob 16:07 gost

        Ti pa imaš 205 x 170 x 75 zavaljeni povrhu pa še grd ha,ha,ha,ha,ha, da ga lko iščeš z reflektorjem pa ga ne najdeš ha,ha,ha,ha,ha,16:3

        9 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2023 ob 17:45 domačin gost

        Gost, ti niti nimaš pojma o kmetovanju,potem bodi tiho rajši nič ne napiši,če bi bil kmet potem ti tudi bi šel v Ljubljano pa rajši bodi tiho.

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.07.2023 ob 16:37 kakšne bodo cene, še ne vedo gost

      vprašajte se kakšna bo kakovost, ali jo bodo tujci kupili, ali pa bodo kmetavzarji plesen prodali doma in zahtevali VIŠJE CENE. Najprej kakovost, kvaliteta, nato cene, vsaj tako se dela v normalnem finančnem biznisu.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.07.2023 ob 22:15 Lendavčan gost

      Vsi bedniki ste čedni raši delajte da boste lepo živeli.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.07.2023 ob 22:41 gost

      Vse večji drek je v tej Sloveniji.Kraje,lopovščina laži vse to se najde v ljudeh,ki kao vodijo Slovenijo.Kako za boga vas ni strah,da bi kdo od vas končal z trdim zrnom v glavi.Jaz osebno se takih umazanih poslov ne bi upal iti.Vi pa kar leto za letom.Pa mi sploh rabimo tako slabe politike,nesposobne kmetijske ministre in ministrice.Igrate se z ognjem lp.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.07.2023 ob 22:44 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.07.2023 ob 2:47 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ www.pay.hiring9.com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.07.2023 ob 7:07 čenč gost

      Vrag de naslednji minister za kmetijstvo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.07.2023 ob 7:30 domačin gost

      Gost ,ne bodi čeden,lahko da ti mešaš luft,tebi ni treba delati živiš od..........................bedak eden .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.07.2023 ob 11:39 gost

      Dvajseti let nikoli ne vedo ceno pšenice .Odkupovali bi po ceni te pa bi dvignilo melo in vse ostalo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      08.07.2023 ob 12:27 gost

      Eh,vej pa ukrajinska zastrupljena in s pesticidi prepojena pšenica je cenejša,ene pa tak ne vejo zakaj jo majo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.07.2023 ob 21:39 gost

      Ti si pa bosanski hlapec v Sloveniji 14:29

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.07.2023 ob 20:03 Pepa Pujsa gost

      G. Krivočobasti bo določil ceno!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.