https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novi način obračunavanja omrežnine bo stopil v veljavo marca

10.07.2023 ob 6:00  

Novi način obračunavanja omrežnine, ki prinaša pet blokov z različno tarifno postavko, pri čemer bo strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku odvisen od obremenjenosti omrežja in odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju, se bo začel uporabljati s 1. marcem prihodnje leto, in ne že z novim letom, je sklenila Agencija za energijo.

Svet agencije je pred dnevi spremenil akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje. Na agenciji so pojasnili, da so v procesu implementacije nove metode obračunavanja omrežnine ugotovili, da je potrebna manjša dopolnitev akta. 

Tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo, ki skupaj z dodatki predstavlja okoli tretjino vrednosti računa za elektriko, se bodo po novem razlikovale glede na posamezen časovni blok. Ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje.

Strošek za uporabo omrežja v posameznem časovnem bloku bo odvisen od obremenjenosti omrežja

Vsak od predvidenih časovnih blokov bo predstavljal obdobje znotraj dneva in bo določen ločeno za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. Časovnih blokov z različno tarifno postavko bo čez leto pet, znotraj dneva pa trije. 

Predvidena je tako izrazito večja stroškovna obtežitev tarifnih postavk za moč v primerjavi s tarifnimi postavkami za energijo. To je razlika glede na dosedanjo delitev stroškov omrežja, ki je večji del stroškov omrežje porazdelila na tarifne postavke za energijo.

Najdražji časovni blok ena bo določen le v višji sezoni, najcenejši časovni blok pet pa bo nastopil le v nižji sezoni. Višja sezona je določena za mesece november, december, januar in februar, nižja sezona pa za mesece marec, april, maj, junij, julij, avgust, september in oktober. Ob dela prostih dnevih najdražji časovni blok ena nikoli ne bo nastopil.

Za vsak dan se bodo na podlagi ur konične obremenitve sistema določile ure visoke obremenitve, ure srednje obremenitve in ure nizke obremenitve. Časovni bloki v urah visoke in srednje obremenitve med delovniki bodo usklajeni s trajanjem sedanje višje tarife, časovni bloki v urah nižje obremenitve pa s trajanjem nižje tarife.

Časovni bloki pri novi tarifi za obračun elektrike

Sezona Dan v tednu Tarifa 1  Tarifa 2 Tarifa 3 Tarifa 4 Tarifa 5
Višja Delovni dan 7.-14./16.-20. 6.-7./14.-16./20.-22. 00.-6./22.-24.    
Višja Dela prost dan   7.-14./16.-20. 6.-7./14.-16./20.-22. 00.-6./22.-24.  
Nižja Delovni dan   7.-14./16.-20. 6.-7./14.-16./20.-22. 00.-6./22.-24.  
Nižja Dela prost dan     7.-14./16.-20. 6.-7./14.-16./20.-22. 00.-6./22.-24.

Časovna porazdelitev časovnih blokov za prihodnji obračun električne energije po sezonah, delovnih dneh in urah. Povzeto pri agenciji.

Novost prihajajočega novega sistema je tudi razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo

Elektrooperater bo dogovorjeno obračunsko moč za vsakega odjemalca glede na njegovo priključno moč določil na podlagi njegove uporabe omrežja v preteklem obdobju. Vsi končni odjemalci bodo že na računih, ki jih bodo prejeli ta mesec, pri postavkah za omrežnino obveščeni o dogovorjeni moči za 2024 po posameznih časovnih blokih, ki jo bodo lahko po potrebi tudi spremenili.

Za skupino gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev, torej tistih s priključno močjo, enako ali manjšo od 43 kilovatov, ki dogovorjene moči ne bodo spreminjali, je določeno prehodno obdobje dveh let po začetku uporabe novega obračunskega akta.

Če pa bodo gospodinjski odjemalci dogovorjeno moč, ki jim jo bo določil elektrooperater znotraj teh dveh let prehodnega obdobja, spremenili, pa se jim bo začela že s 1. marcem 2024 obračunavati tudi omrežnina za presežno moč, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2023 ob 6:22 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Distributeri se strinjajo z nouvin načinon obračunavanja. Banda lopovska samo de se več kasejralo in tou je glavni cilj.

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.07.2023 ob 18:57 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2023 ob 9:00 df gost

      Ka je to omrežnina ?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2023 ob 10:49 gost

      Hudiči lakovni ! Vam še ni dovolj . delajte in si svojimi rokami prislužite denar .... lenobe pokvarjene !

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2023 ob 12:25 gost

      Nikjer v svetu niso tako obdavčeni kot je Slovenija !

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.07.2023 ob 15:47 DE gost

      Posvejte prižigajte podnevi, toplotno črpalko pa nucajte ponoči, ka te kaj prišparali, či jez razmin je tou tou ka ščejo od vas energetski nateguni. Či te fejst varčni van nabijejo 10 procentov več, či pa nete pa najmenje 20 procentov več.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.07.2023 ob 22:20 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2023 ob 9:58 gost

      Te esce pa tresnejo po vriji vekse trosarine...zato se ta banda vlaci okrog v dragun pleji. Esce Malo pa mo odihavali na skrge placevali pa samo kartelu Racune. Zima de prisla tu de SE kaseralo po novoj 2024 tarifi. Moj sparat na drva je pripravleni.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.