https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Soboški arhiv dobiva končno podobo

12.07.2023 ob 6:00  

Dela na gradbišču na Cvetkovi ulici v Murski Soboti, kjer poteka gradnja nove enote arhiva, bodo zaključena že letos. Nova zgradba v vrednosti 5,3 milijona evrov že dobiva končno podobo.  

Gradnja nove stavbe na območju nekdanjega Muralista bo zaključena že letos. Služila pa bo hrambi arhivskega gradiva, ki se nanaša na Pomurje. Projekt v vrednosti 5,3 milijona evrov poteka pod okriljem ministrstva za kulturo. 

V nove prostore z nekaj manj kot 1.700 kvadratnih metrov površine bodo kmalu preselili gradivo, ki ga trenutno hranijo v Mariboru. Pokrajinski arhiv Maribor namreč hrani več kot tekoči kilometer in pol gradiva, ki je vezano na Prekmurje. Na zahtevo pa ga uporabnikom zdaj tedensko dostavljajo v čitalnico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Omenjene površine v novi zgradbi naj bi vključevale arhivska skladišča, čitalnico, predavalnico, razstavišče, knjižnico, delovne prostore, razpraševalnico, konferenčno sobo in ostale funkcionalne prostore. Z zaključkom projekta pa se bodo predvidoma odprla tudi tri nova delovna mesta.

Novembra lani si je ob obisku Murske Sobote gradnjo arhiva ogledala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, od katere se sedaj potiho pričakuje, da bo dala zeleno luč novemu samostojnemu zavodu, kljub temu da je predvidena le Enota za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor.

"Zelo se veselimo, da bomo lahko leta 2024 odprli to zelo sodobno enoto, ki bo prinesla dodano vrednost, olajšala delo Pokrajinskemu arhivu Maribor in na višjo raven dvignila ukvarjanje z arhivi, dediščino in zgodovino tega okolja," je takrat ob obisku dejala ministrica.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.