https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letos bo katastrofalna letina medu

13.07.2023 ob 6:00  

Nestabilno vreme je letos slabo vplivalo na pridelavo medu in razvoj čebel, zaradi česar so čebelarji upravičeno zaskrbljeni.

Slovenski čebelarji so v letu 2020 po podatkih Sursa pridelali 1.293 ton medu, od tega so 332 ton, kar je dobra četrtina, izvozili. Letošnje leto pa bo zaradi nestanovitnega vremena katastrofalno, menijo čebelarji.

Pridelava medu bo mizerna, kajti pogoji za čebelarstvo so bili letos nemogoči

»Vpliv vremena na letino medu je kompleksen, saj so čebele odvisne od cvetnega prahu in nektarja za proizvodnjo medu. Neugodne vremenske razmere, kot so dolgotrajne suše, močno deževje, nenavadno hladno ali vroče vreme, lahko vplivajo na razpoložljivost cvetnega prahu in nektarja, kar lahko vpliva na pridelavo medu. Letos bo katastrofalna letina medu,« je opozoril Vlado Auguštin iz Čebelarske zveze Slovenije.

»Ne samo, da ni medu, letos ni bilo niti vremena za normalen razvoj čebel. Čebelarji smo čebele skoraj celo leto krmili s sladkorno raztopino, kar pomeni, da bodo šle čebele v zimo v slabi kondiciji in je vprašanje, kako jo bodo prebrodile,« še pove.

Kolikšna bo dejanska letina pridelanega medu, bo po njegovih besedah jasno čez dober mesec dni ob koncu čebelarske sezone. 

Težava so tudi preprodajalci medu

Bojan Donko iz Lendave, ki ima okoli 180 čebeljih družin, pove, da bo letošnji pridelek desetino običajnega. »Tako slabe letine vse od leta 1985 še ni bilo. Velika težava so tudi preprodajalci, zaradi česar se na slovenskih trgovskih policah pojavlja cenejši med iz Kitajske, Brazilije, Ukrajine, Argentine.«

Cenovni pritisk na slovenske pridelovalce medu je velik. »Cene stagnirajo in ne vemo, kako bomo financirali nakup sladkorja za zimsko krmo čebel,« še doda sogovornik.

Bodo čebelarji za pomoč prosili državo?

»Bilo bi pa dobro, da bi se čebelarjem pred krmljenjem zagotovil sladkor po ugodnejših cenah, kar bi zelo pomagalo prebroditi letošnjo krizo,« pravi Auguštin. Ogrožena je torej pomembna kmetijska dejavnost. Vprašanja, kako se bo odzvalo, so is ČŽS poslali na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Odgovor pričakujejo prihodnji teden.

Slovenija je dežela čebelarstva

Slovenija ima dolgo tradicijo čebelarjenja in visok odstotek čebelarjev glede na prebivalstvo. Po podatkih Sursa smo v Sloveniji leta 2020 pridelali 1.293 ton medu, od tega 34 ton ekološkega medu. V zadnjih 10 letih se je izvoz medu iz Slovenije povečal za osemkrat in je v letu 2019 znašal skoraj 332 ton, piše časnik Finance.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.07.2023 ob 6:20 Cebelar gost

      Slovenija ima dolgo tradicijo čebelarjenja in visok odstotek čebelarjev glede na prebivalstvo... in pa pozabili ste dodati da je to zelo donosen posel €€€€€€€€€

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.07.2023 ob 7:55 kaplar gost

      Bo prišla ministrantka z košarico, vse bo medilo, teklo bo tudi mleko !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.