https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Državni sekretar Medved si je ogledal škodo v Pomurju

13.07.2023 ob 18:00  

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved in poveljnik CZ Srečko Šestan sta se danes seznanila s posledicami jutranjega neurja v Pomurju, ki je povzročilo pravo razdejanje. "To so razsežnosti, ki jih zanesljivo občine same ne bodo mogle sanirati," je dejal Medved in obljubil hiter odziv države.

Medved je po koncu obiska v Turnišču povedal, da je neurje razdejanje povzročilo vse od Bovca oziroma Posočja, preko Gorenjske, Koroške, celjske in savinjske doline, Mariborskega in v Prekmurju. "Orkanski veter je povzročil škodo ogromnih razsežnosti in sreča je, da ob tem ni bilo žrtev," je dejal sekretar.

"Vsi smo dobesedno frapirani, koliko objektov je pravzaprav razkril ta vihar samo na murskosoboškem območju, več kot 100, od zasebnih hiš do javnih objektov, šol, vrtcev, celo policijsko postajo je razkrilo v Murski Soboti in seveda to so razsežnosti, ki jih zanesljivo občine same ne bodo mogle sanirati. Tega se lahko zavedamo že zdaj, ko seveda k oceni škode niti še nismo mogli pristopiti," je dejal Medved.

Škoda v Občini Turnišče ogromna

Župan Turnišča Borut Horvat je pojasnil, da se je nad njihovo občino malo po 16. uri razbesnela nevihta, nemudoma pa so aktivirali za intervencijo vse službe civilne zaščite, gasilcev, postopoma pa so na pomoč pri odstranjevanju posledic priskočili še iz različnih podjetij. Kot je dejal, poskušajo ob pomoči gasilcev in republiške civilne zaščite zdaj nekako pokriti vse stavbe, ljudem pomagajo tudi z materialom. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so z nesebično pomočjo pomagali vsem, ki so doživeli to ujmo.

"Dejansko so poškodovani vsi javni objekti v vasi Turnišče," je povedal. Poškodovanih - tudi posredno, zaradi podrtega drevja - je okoli 100 hiš, pri čemer ocenjujejo, da bo pri desetih hišah treba zamenjati celotno streho z ostrešjem vred. "Šola je spet odkrita, več kot 80 odstotkov kritine je neuporabne, saj jo je kar nekaj pometalo po sosednjih stavbah, kjer je tudi nastala škoda," je dejal župan.

Škodo v Pomurju si bo ogledal tudi minister za vzgojo in izobraževanje

Poškodbe na šolskih objektih v Pomurju si bo jutri ogledal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki se bo ustavil na Osnovni šoli Cankova, na Osnovni šoli Turnišče in na Biotehniški šoli Rakičan.

Povrnili bodo intervencijske stroške

"Seveda lahko predlagamo tudi povrnitev intervencijskih stroškov občinam. To se je prvič letos tudi že zgodilo ob majskih neurjih na mariborskem in Ptujskem oziroma Haloškem. In po tistem, kar vidimo tukaj, in po vseh poročilih in posnetkih celotnega dne tudi z drugih območij po Sloveniji, nenazadnje je bila prizadeta polovica države ali pa še več, bomo verjetno po tistem, ko bomo opravili še nekaj pogovorov, predlagali, da se občinam tudi tokrat povrnejo ti intervencijski stroški," je še napovedal državni sekretar Medved.

Ocenjevanje škode mora biti hitro

Tudi tu pa je Medved dejal, da so ob majskih neurjih in nastalih plazovih na mariborskem, ptujskem in haloškem območju delali "s svetlobno hitrostjo" glede na pretekle izkušnje, tako bo prihodnji teden vlada že potrjevala uradno oceno škode. Te je bilo za nekaj več kot pet milijonov uradno ocenjene, vlada pa je doslej občinam izplačala 1,7 milijona evrov iz naslova intervencijskih stroškov, piše STA.

Foto: Twitter MORS

    Fotogalerija