https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti s slavnostno sejo počastili občinski praznik

Murska Sobota, 15.07.2023 ob 6:00  

V Gledališču Park Murska Sobota je v petek, 14. julija, potekala slavnostna seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota ob občinskem prazniku.

Slavnostni govornik je bil Andrej Gerenčer, nekdanji predsednik Skupščine občine Murska Sobota, prvi župan Mestne občine Murska Sobota, častni občan Mestne občine Murska Sobota.

Ob prazniku murskosoboške občine je župan Damjan Anželj podelil najvišja priznanja Mestne občine Murska Sobota, ki sta jih prejela zaslužna posameznika in dve društvi.

Plaketo Mestne občine Murska Sobota je prejel Marino Kegl, najboljši slovenski gluhi teniški igralec ter kategoriziran vrhunski športnik svetovnega razreda. Plaketo Mestne občine Murska Sobota je prejel za odmevne rezultate v Sloveniji kot v svetu in njegov prispevek k ogledu Mestne občine Murska Sobota.

Pohvali se lahko z rezultati na teniških turnirjih:

  • pri 13. letih je je Marino postal državni prvak gluhih;
  • pri 15. letih je prvič osvojil naslov med člansko konkurenco (na Slovaškem);
  • do sedaj je osvojil okrog 50 turnirjev tenisa gluhih po raznih državah širom sveta, v Evropi, Avstraliji, ZDA, Aziji;
  • v letu 2022 je uvrščen na 4. mesto na svetu med gluhimi igralci tenisa (sem so uvrščeni tudi naglušni igralci z vsaj 55% izgube sluha);
  • v letu 2022 je uvrščen na 1. mesto na svetu med popolnoma gluhimi igralci tenisa;
  • dosegel je 4. mesto na olimpijskih igrah gluhih leta 2017 v Turčiji (gluhi in naglušni);
  • dosegel je 3. mesto na olimpijskih igrah gluhih leta 2021 v Grčiji (gluhi in naglušni);
  • dosegel je 4. mesto na olimpijskih igrah gluhih leta 2022 v Braziliji (gluhi in naglušni) in
  • dosegel je 2. mesto na prvem OP AVSTRALIJA leta 2023.

Marino Kegl je trenutno član Železničarski teniški klub Maribor, zato ga je Mestna občina Maribor že petkrat nagradila za najboljšega športnika leta med invalidi. V Murski Soboti pa dodatno trenira na tehniki, taktiki, kondiciji in psihologiji. Uspešno nastopa na tekmovanjih druge avstrijske lige.

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejel MOZAIK, društvo za socialno vključenost, ki je svoje poslanstvo zgradilo na prepoznavanju potreb družbe in ustvarjanju priložnosti za socialno vključevanje in zaposlovanje ranljivih družbenih skupin v Pomurju.

V dvajsetih letih delovanja je Mozaik dosegel izjemno prepoznavnost po svoji humanitarnosti, skrbi za najranljivejše, strokovnosti, odprtosti in socialnih inovacijah. Ključna socialnovarstvena programa društva sta Pomoč na vratih – terensko delo in zavetišče za brezdomne. Izjemno predanost strokovnega tima v okviru programa Pomoč na vratih je prepoznalo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter programu podelilo strokovno verifikacijo javnega socialnovarstvenega programa. Srčne strokovne delavke po vsem Pomurju prihajajo k ljudem na domove ter jim pomagajo premagati marsikatero življenjsko stisko, preprečiti brezdomstvo, zadovoljiti osnovne življenjske potrebe in najti pot do ustreznih rešitev iz težkih življenjskih situacij.

Zavetišče za brezdomce na Tomšičevi ulici v Murski Soboti deluje kot javni program že od leta 2007, od leta 2021 pa v prenovljenih prostorih, kateri uporabnikom omogočajo človeka dostojno življenje in jim ob podpori strokovnih delavcev pomagajo pri vseživljenjski rehabilitaciji. Trenutno zavetišče omogoča začasno nastanitev za 25 uporabnikov, v sklopu Zavetišča deluje tudi Bivalna enota Lemerje, kjer trenutno živi 5 stanovalcev.

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejel Franc Vogrinčič, upokojeni diplomirani učitelj iz Kroga, ki je diplomiral iz geografije in zgodovine na takratni Pedagoški akademiji v Mariboru. Službeno pot je začel na podružnični osnovni šoli Markovci. Kmalu zatem se je zaposlil na Osnovni šoli Il Murska Sobota, kjer je svoje obsežno znanje zvesto delil z učenci mnogih generacij vse do svoje upokojitve leta 2021.

Domači vasi in vsem naslednjim rodovom je podaril pomembno izročilo o zgodovini ljudi ob reki Muri. Vsa njegova dela so bogata predstavitev Prekmurcev, obenem pa neprecenljiva promocija Krajevne skupnost Krog in Mestne občine Murska Sobota ter šolstva v širšem pomenu.

Zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota je prejelo Prekmursko osteološko društvo Murska Sobota, ki letos obeležuje 20 let uspešnega delovanja. V društvo, ki je bilo ustanovljeno z namenom, da ozavešča prebivalstvo o bolezni in preventivnem načinu življenja je vključenih 340 članov, večina iz Mestne občine Murska Sobota.

Za glasbeni program sta poskrbela Nuša Titan in Damjan Kuzma.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija