https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Gorički gozdovi priljubljeni med gobarji

16.07.2023 ob 17:30  

Poletje je že čas za nabiranje gob in Gorički gozdovi nikoli ne razočarajo. Kakšno vreme imajo radi ti gozdni darovi? Obdobje rasti gob sledi izdatnejšim padavinam in ohladitvi. Zgodnje poletje zaznamujejo navadna lisička, poletni goban in razne vrste golobic.

Nabiranje gozdnih sadežev je na Goričkem zelo priljubljeno od poletja pa do pozne jeseni. Gozd je odličen prostor za sprostitev in rekreacijo, še posebej če pri tem naletimo na gobe in druge dobrote. Gozd je življenjsko okolje številnih rastlinskih in živalskih vrst, zato mora biti naš obisk spoštljiv. Paziti moramo na svojo varnost in upoštevati pravila gozdnega bontona. Veliko različnih vrst gob lahko škoduje zdravju ljudi, zato je zelo pomembno, da nabiramo le tiste, ki jih res dobro poznamo.

Zastrupitve z gobami so najpogostejše poleti in jeseni, ko je glavni čas rasti gob. V Sloveniji so relativno pogoste, zlasti zaradi povečanega zanimanja za manj poznane vrste gob, in ne zgolj za jurčke in lisičke. Lani so septembra in oktobra obravnavali precejšnje število bolnikov, ki so se zastrupili z gobami.

Velika večina zastrupitev z gobami se kaže s slabostjo, bruhanjem ter bolečinami v trebuhu, ki se običajno pojavijo v nekaj urah po zaužitju gob. Zdravniki pa se najbolj bojijo zastrupitev, kjer se navedeni simptomi pojavijo več kot osem ur po obroku. Takšen potek je značilen pri zaužitju zelene mušnice, strupenih vrst dežnikov, orjaških dežnikov, nekaterih vrst štorovk in kučmic, ki jih ljudje še vedno zamenjujejo za jurčke.  

Strupenih gob je v Sloveniji veliko, povzročijo lahko okvaro skoraj vsakega organa v telesu. Še posebej je težavno zdravljenje bolnikov, ki so zaužili več različnih gob hkrati. Zato nabirajte le tiste gobe, ki jih zares poznate! 

Gobe se uživajo kot začimba ali priloga. Ker gre za težje prebavljivo hrano, je ne uživamo zvečer. Pozorni pa moramo biti tudi na pravilno hrambo. Za kratek čas jih je primerno shraniti v hladilniku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2023 ob 18:23 V. gost

      Gozd je lastnina tako fizičnih kot pravnih oseb . Ko smo v gozdu se zavedajmo , da smo zgolj gostje , ki ima lastnika , zato upoštevajmo pravila lepega obnašanja v gozdu . Prekomerno nabiranje gob namreč škoduje tako gozdnim rastlinam kot tudi celotnemu gozdnemu ekosistemu . Gobe pobirajte in nabirajte previdno . Ne plašite divjadi . Z gozdovi ravnajmo spoštljivo ! Želim vam veselo gobarjenje in prijetne sprehode po naših čudovitih gozdovih !

      51 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.07.2023 ob 21:33 gost

        Končno bo treba nagnati gobarje na motorju in z avtom na sred gozda se vprašam ali ti ljudje plačujejo uprabo gozdnih cest mi lastniki gozda pa ne smemo na svoji parceli v gozdu parkirati

        17 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.07.2023 ob 22:51 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.07.2023 ob 19:53 gost

      Kako lep bi bil ta planet, ko bi ljudje ne puscali smeti za sabo. Kamorkoli gres plocevinke, plastika ni da ni. Zalostno,potem se pa cudimo kaj nam narava vraca. Veliko da in tega ne cenimo..spostujmo naravo,da nas bo se dolgo razveseljevala z dobrotami.🍀🍀🍀🍀

      33 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 5:19 gost

        Vsi ste enaki,,hočete da vam narava da vse ,,ne gledate pa niti malo za njeni obstoj,,pa nikar ne žalite javnih delavcev oni so tisti kateri za vami čistijo vašo svinjarijo.

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.07.2023 ob 20:31 gost

      So ljudje ki nimajo niti enega drevesa vsak dan pa domov prinesejo eo košaro gob. Potem pa jih veselo prodajo.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.07.2023 ob 20:33 gost

      To je sigornu tisti ki se vsak dan hvali po gostilnah kelko gob on nabere.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.07.2023 ob 21:02 NE NA MOJEM ! gost

      Če katerega dobim, da v moji šumi nabira gobe, mu taco poteren.

      9 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 17:52 Ana gost

        Sram te naj bo. Tvoj gozd gor ali dol, še vedno je narava, ki ni hotela biti pod tvoje ime ‼️‼️ Ti si si jo prisvojil...

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.07.2023 ob 21:30 gost

      Daj obnašaj se lepše , ali pa se ne oglašaj ! Lp

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.07.2023 ob 21:33 gost

      Res je ,ker pokvari odlična komentarja kot sta od( V) in 19:53

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.07.2023 ob 21:36 Anela gost

      Jaz pa tri ure hodim in ena goba ali pa nič. Nisem pa vidla smeti v gozdu. Imam tudi gozdove in kaj. Človek lahko hodi po gozdu. Ne. Bodimo tako napadalni.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.07.2023 ob 21:39 gost

      Srb ti si komentarje tako zmišljuješ kot pes teče ! Adijo bolnik na umu !

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.07.2023 ob 21:40 gost

      Gela ne ga srat !!!!!!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.07.2023 ob 17:50 Ana gost

      Nekateri imate kulturo na višku! Imam gozd, marsikoga sem srečala, da nabira gobe. Samo opozorila sem, da naj spoštujejo naravo in to je to. Nikoli težav, še kostanje nabirajo. Ljudje moremo drug drugemu pomagat, ne pa se prepirat. Eni so vsaj pridni in še nabirajo, da nekaj zaslužijo. Itak so plače poraz! 🙏

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.07.2023 ob 17:56 Janez Janša gost

      Debeli smrad Df pod 100imi nicki ti tudi kaj nabiraš??

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.08.2023 ob 11:37 Aladar gost

      Dobrodošli ljubitelji gob,Prekmurci Vam ponujamo gozd,kjer si lahko naberete gob kolikor si pač želite.Ne poslušat nekatere komentarje. Samo ne osnežuj narave.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.