https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dolgotrajna oskrba: Plačati bo treba hrano in nastanitev, socialne oskrbe ne

17.07.2023 ob 6:00  

Odbor DZ za delo je opravil obravnavo predloga zakona o dolgotrajni oskrbi po nujnem postopku. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je povedal, da bo treba pri oskrbi v instituciji sicer plačati za hrano in nastanitev, ne bo pa treba plačati socialne oskrbe.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi po ministrovih besedah med pravicami ureja oskrbo v instituciji, oskrbo na domu, oskrbovalca družinskega člana in denarni prejemek, pa tudi e-oskrbo in storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti. Upravičenec si bo sam izbral obliko oskrbe. Prosilec storitev bo vlogo podal na vstopni točki za dolgotrajno oskrbo, ki bo pristojni center za socialno delo.

Sredstva za izvajanje zakona bodo poleg državnega proračuna od 1. julija 2025 prišla tudi s pobiranjem socialnega prispevka. Delodajalci in delojemalci ga bodo plačali v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci.

Pomislekov še veliko

ZZZS je predlagal več sklopov dopolnil. V njih med drugim menijo, da bi moral zakon zagotoviti, da je financiranje dolgotrajne oskrbe iz državnega proračuna neomejeno v vrednosti primanjkljaja namensko zbranih sredstev za kritje stroškov za storitve dolgotrajne oskrbe.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije ugotavlja, da razmejitev med storitvami dolgotrajne oskrbe in storitvami, ki bodo še naprej del zdravstvene nege po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ni jasna.

Socialna zbornica Slovenije pa želi, da bi tudi novi zakon o dolgotrajni oskrbi določil, da zbornica kot javno pooblastilo izvaja strokovni nadzor v dolgotrajni oskrbi s svetovanjem. Tako je namreč uredil že zakon o dolgotrajni oskrbi, sprejet v času prejšnje vlade.

Upokojenci bodo plačevali prispevek za dolgotrajno oskrbo od neto pokojnine

Za Zvezo društev upokojencev Slovenije pa je najbolj moteče, da bodo upokojenci plačevali obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo od neto pokojnine. Tako bodo upokojenci imeli na razpolago še manj sredstev kot zdaj, so izpostavili. Strinjali pa bi se, če bi prispevek plačevali od bruto pokojnin.

Lukenj v predlaganem zakonu je sicer zelo veliko, vendar gre za pomemben paradigmatski premik naprej, torej z oskrbe v instituciji na oskrbo na domu, pa je dejal Vito Flaker s fakultete za socialno delo v Ljubljani.

Poslanci bodo predloga zakonov obravnavali danes

Pravice po predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi se začel uporabljati 1. januarja 2024, so oskrba v instituciji, oskrba na domu, oskrbovalec družinskega člana in denarni prejemek. Kot dodatni pravici so predvidene e-oskrba in storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti. Prosilec storitev bo vlogo za pravice podal na vstopni točki za dolgotrajno oskrbo, ki bo pristojni center za socialno delo, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2023 ob 8:13 gost

      To je najboljša poteza v zdravstvu. Že davno bi morale vse vlade do zdaj to uzakoniti. Kajti "človek keri je pod aparati za umetno življenjsko dobo brez možnosti za nadaljnjo življenje ogromni strošek zdravstvene zavarovalnice. Vsi pa vemo da se življenje enkrat mora končati prej ali slej. Zakaj bi vsi okoli tega človeka morali z obiski za kere itak neve z vso birokracijo trpeti in svoj čas posvečati nekomu ki sploh ni več praktično med živimi.

      11 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 9:34 PROTI "mad mafiju" gost

        24ur.com/novice/dejstva/ljubljanska-infekcijska-klinika-caka-kdo-jo-bo-gradil-gradnja-mariborske-je-ogrozena Proti ljubljanski mafiji

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 15:28 Tanja gost

        Se strinjam z zapisanimi, kar je zapisal."gost"!.Vem iz lastnih izkušenj.....,sem za evtanazijo! A to ni vsebina o kateri bi razpravljali, ampak plačilo obveznega prispevka! Naj bi plačevali VSI , delodajalci, delavci in upokojenci in to 1%od dohodka, kmetje celo 2%!!!! Zdaj nam bo pa sociala trgala pa za "solidarnost"! Ko pa je bilo govora o povišanju obveznega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10€, ki so ga načrtovale zavarovalnice, je pa vlada naredila velik škandal za in obljubila ukinitev taistega zavarovanja!!! Češ, bo šlo iz proračuna, a so ga le premaknili iz " enega žepa v drugi"!!!! Plačujemo pa še vedno mi!!! Tako bomo na istem, morda še slabše!!!! Meni je vseeno al plačujem komercialni zavarovalnici al pa ZZZS!!!

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2023 ob 8:20 Karel K. gost

      Če nočemo sprejeti zakona o evtanaziji, potem je tu druga oblika redčenja starejših in tudi mlajših neprivilegiranih ljudi, onemogoči se jim dostop do brez plačne zdravstvene oskrbe in tudi te takoimenovane dolgotrajne oskrbe. Nikakor pa ne posežejo v svoje maloumne roparske, nesposobne, maščevalne, negospodarne potratnosti, da bi iz tega naslova pridobili še preveč denarja, da bi vse naštete pravice iz zdravstvene oskrbe vsem državljanom lahko bile zagotovljene in bi se lahko tudi infrastruktura lahko gradila, da se nebi vozili kot nekoč po takoimenovanih "kolinih poteh" z vozovi z lesenimi kolesi.

      29 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 8:25 Karel K. gost

        Tu ne gre samo za tiste ljudi težko bolne, ko jih pri življenju vzdržujejo z aparati, umetno, ampak gre za zdravje vseh državljanov tudi mladih, saj bodo vsi morali plačevati zdravstvene storitve in kateri ne bo imel denarja, si tega ne bo mogel privoščiti in bo pri mladih letih zbolel, prišel bo v stanje, ko ga bodo morali umetno držati pri življenju. Torej bo zaradi te norosti privilegiranih politikov moralo umreti mnogo mladih ljudi, še več pa tistih v starejših letih, kateri bi še lahko živeli. Kot izgleda slovenski politiki in pa seveda njihovi klečeplazniki gradite družbo, kjer bodo drugorazredni lahko le živeli tako dolgo, dokler bodo za vas lenuhe in potikvaše lahko ustvarjali, da boste vi uživali na parlamentarnih počitnicah.

        42 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2023 ob 8:48 gost

      Nove dajatve pod SSLOBODO. 🤮

      27 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 11:41 gost

        Štejf - pa davek na NVO bo potrebno, pa davek na zrak, pa davek na obstoj, pa davek na razmišljanje s svojo glavo, pa davek ..... , samo da bodo ponosni priskledniki lahko živeli v izobilju tako kot njihovi vzorniki v JUG.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 11:44 gost

        Štejf - pa prispevek za veroizpoved kot ga poznajo v Nemčiji, ki ga avtomatsko trgajo od plače, penzije, ... Če pa nočeš palčevati za veroizpoved, pa direktno v proračun. 😅😂🤣

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2023 ob 9:21 rigimi gost

      YHGHGHGHGH

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 11:58 Štef gost

        Samo da se cerkev ne omenja, zašcitniki pedofilov pa to podpirate,omenjaš Nemčijo, kdo pa pravi da moraš biti član take sekte

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2023 ob 9:41 Corupcija in criminal gost

      reporter.si/clanek/slovenija/pahor-zasencil-predsednico-borut-pahor-je-bil-ljudski-predsednik-natasa-pirc-musar-pa-se-obnasa-kraljevsko-in-spodbuja-ideoloske-delitve-in-morilske-liste

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.07.2023 ob 11:52 realist gost

      Iz te moke(zakon o dolgotrajni oskbi) bo ZELO slab kruh

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.07.2023 ob 12:27 gost

      Golobova vlada skenslala še EU sredstva za protipoplavno zaščito! Po tem, ko so skenslali EU sredstva za: -infekcijsko kliniko v LJ -infekcijsko kliniko v MB -negovalno bolnišnico v MB in -celovito obnovo UKC Ljubljana! Golobovi so vse in še več črtali. Ker je Nika to zahtevala! (TW)

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.07.2023 ob 13:56 kilonja gost

      Bravo komunjare gnile v duši, najprej boste pobirali dodaten denar od vseh, potem pa nadaljujete z evtanazijo ko bo človek postal preveliko breme .

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.07.2023 ob 14:58 ...... gost

      Nenormalno za razumne ljudi, človeku srce bije 15 let, je v komi, nema pojma o ničemu na zemejskoj obli, še manj o nebesih, mora pač živeti, da nekdo zasluži. In to verjetno ni breme zdravstva in izdatkov ????????????????????????????????????????????????????????????? Pa kljub temu ljudje ob njem živijo, se z njim pogovarjajo. Iz lastne prakse, 7x sem obiskal sorodnika v komi (82 dni, nato umrl), čudež se ni zgodil in verjamem, da se tudi v Sliveniji po 15 letih "nezaznavanja sveta zdravečega) še ni. Če se je, HVALA BOGU!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.07.2023 ob 15:01 GOSPOD KAREL, gost

      MISLIM, DA SI EDEN OD PATOLOŠKIH DRKANĐIJ NA TEM PORTALU, NE SAMO PATOLOŠKI LAŽNIVEC, AMPAK TUDI UMOBOLNIK, KI TI NE POMAGA NITI ZDDRAVSTVI VSEH VRAČEV V ČASU PLEMEN APAČEV, SIJUKSOV KOMANČOV IN VSEMOGOČEGA BELEGA ORLA IZ SKUPINE UMOBOLNIKOV.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.07.2023 ob 15:52 Karel K. gost

      Čestitam ti za tvojo ugotovitev gospod gost!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 16:44 Karel K. gost

        Zahvaljujem se vam za opozorilo, nisem mu nasedel, le sporočil sem mu kakšen bedak je in pa seveda klečeplazec, saj mora zganjati propagando v korist svoje politične elite katera ga plačuje za to, da ne tem portalu zmerja in žali tiste kateri razmišljamo trezno, tudi vi.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.07.2023 ob 20:49 ....... gost

      Karel, moral bi biti nekje v ospredju vodstva Slovenije, tvoje kokodakanja o titoizmu ne pali.Take bi rabili, da bi uspevali, samo kaj, ko doma čepiš za tipkovnico in nateguješ bedake.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.07.2023 ob 21:56 Cveto gost

      Res se delajo norca iz nas . Jest si hotela tud za en tedn ne morm prvošt. Men 7 evrov že nekej pomen. Banda pokvarjena

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.07.2023 ob 11:39 Cvetka gost

      Sram naj bo vso vlado, kaj počnejo. Boljše dati denar Ukrajini in beguncem. Za slovenski narod pa denarja ni. Sramota od sramote.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      24.07.2023 ob 10:18 Enadva gost

      Vse to breme nosijo mladi, ki si itak težko kaj privoščijo. Dajmo enkrat mlade in delavce na prvo mesto mamesto starin.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.