https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Predlog zakona o evtanaziji danes v zakonodajni postopek

17.07.2023 ob 8:00  

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo pobudniki danes vložili v zakonodajni postopek. Predlagatelji pojasnjujejo, da želijo z zakonom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.


Zakonski predlog, ki ga bodo vložili s 5000 podpisi volivk in volivcev, omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva Srebrna nit, v okviru katere je predlog zakona nastal, nična.

Z zakonom bi namreč določili stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Predlog zakona ima tudi nasprotnike. Med drugim mu nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2023 ob 8:15 gost

      Ta zakon bi moralo sprejeti takoj brez bilo kake razprave. Že smo 30 let prepozni.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 13:52 kilonja gost

        Seveda ta zakon je nujen, prvo evtanazirati levičarje in njih pripadnike, potem ga pa lahko umaknemo . Če bi se neuka leva raja malo poučila bi vedela da za paciente v terminalni fazi že zdavnaj obstaja mešanica zdravil ki tistim ki trpijo olajša pot na drugi Svet . Seveda se pa tu gre za sporne projekte ki jeljejo življenja in bodo jemala tudi nedolžnim . Gre se dejansko za čistko tistih ki so državi v največje breme, delal boš do 70 - tega leta potem pa greš na smetišče, če ne boš želel ti bo država svetovala evtanazijo kot se je to pripetilo nizozemskemu svežemu vdovcu starčku lani ki je ostal sam. So mu lokalne oblasti namignile da če noče v Dom starejših in če ni sposoben sam zase skrbeti da bi morda razmislil o evtanaziji . Dejansko se gre za odkrito diskriminacijo zoper starejšo populacijo.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2023 ob 8:20 Marija gost

      Aleluja, KONČNO! Žival lahko odrešiš trplenja, človeka pa ne.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 11:16 123 gost

        Če bi imel kaj v glavi bi vedel da je to mogoče samo v Švici, bil je primer pa nisi zasledil kakšen postopek je to, nepismena budala tega ne razumejo

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 13:54 kilonja gost

        komot, ko te bo avto povozil te bodo hitro evtanazirali, mogoče bi lahko še živel na invalidskem vozičku ampak boš v breme državi, tako da bodo na operacijski mizi pospravili tvoje organe za bogate iskalce, lahko sem posrednik ni panike ;) .

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2023 ob 9:16 gost

      IZVOLI pridemo ti na pogreb.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 16:16 123 gost

        Gost bolje biti komunist kot cerkveni prasec, probaj imeti takega bolnika v hiši kot sem sam sprobal pa boš videl kaj to pomeni

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2023 ob 9:47 J. gost

      Ali obstaja razlika med umorom in " olajševanjem smrti " ali lahko opravičeno končamo življenje sočloveka ? Če gre pri evtanaziji za lajšanje trpljenja gre: bolnikova ali njihovih svojcev ? Ko se podajamo v razreševanje vprašanj , neizogibno naletimo na različno tolmačenje glede pomena vrednosti človeškega obstoja . Nasprotniki se bojijo predvsem zlorab zakonodaje . Tako bi lahko bila avtanazija izvedena tudi nad tistimi ljudmi , ki si niso zares želeli umreti in bila tako uporabljena kot alibi za umor . V vsakem primeru zahteve po uzakonjenju evtanazije niso enostavne in takšen proces zahteva poglobljeno analizo , zlasti poglobljeno javno razpravo .

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2023 ob 11:16 Resnica gost

      Takoj sprejeti ta zakon, ker ljudje ne bodo trpeli tisti ki več ne zmorejo skrbeti zase ker najbolj trpijo tisti ki se z bolnimi ukvarjajo, in človek kine zmorevec, živeti je sam sebi na potu.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.07.2023 ob 11:48 gost

      Mene samo zanima kateri zakon lahko vzame človeku življenje , a zdaj bo nekaj bebotov v parlamentu o tem odločilo, kaj so mogoče ti modeli komu podarili življenje, niso,in s kakšno pravico ga zdaj mislijo vzeti.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.07.2023 ob 12:39 gost

      Nihče nikomur nebo vzel življenja. Tele SDS. Vsak se bo sam odločil če bo trpel ali se odrešil.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 14:17 kilonja gost

        Vsak se lahko sam odloči ko je zdrav, ko si bolan je pa zadeva sporna, sploh če še imaš ob sebi morda potomce dediče ki bi si radi čim prej prilastili lastnino od kandidata za evtanazijo . Ona tv zvezde ki se je šla evtanazirati v Švico sploh ni bila neozdravljivo bolna pa se je lahko evtanazirala . Kaj pa če imamo problem ko nekdo z bolečinami želi živeti, doživi prometno nesrečo , je v komi, pa se svojci odločijo da bi ga kar odklopili . Kaj bo šele s tistimi ki nimajo nikogar in se bo " stroka " odločala za njih .

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.07.2023 ob 14:23 gost

      Ti tele komunistično ob 12:39 kako se lahko opravilno nesposobna oseba odloči , ubogi idiot,le zakaj se muči na tem svetu?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.07.2023 ob 15:17 ...... gost

      Nenormalno za razumne ljudi, človeku srce bije 15 let, je v komi, nema pojma o ničemu na zemejskoj obli, še manj o nebesih, mora pač živeti, da nekdo zasluži. In to verjetno ni breme zdravstva in izdatkov ????????????????????????????????????????????????????????????? Pa kljub temu ljudje ob njem živijo, se z njim pogovarjajo. Iz lastne prakse, 7x sem obiskal sorodnika v komi (82 dni, nato umrl), čudež se ni zgodil in verjamem, da se tudi v Sliveniji po 15 letih "nezaznavanja sveta zdravečega) še ni. Če se je, HVALA BOGU!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.07.2023 ob 15:52 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Kilonja pa njemi podobni ste rejsan pacienti kakšne bedarije pijšete.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 16:00 gost

        Pacijent te je napravo in to vsekani redno v tikev !! Se vidi na njegovem potomcu !AAAAAAAAAAAaajaja

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 16:42 kilonja gost

        Ti si velika bedarija, kot te žene naprej vse kar ni v skladu s katoliško cerkvijo. Saj vemo kam pes taco moli . Prideš na vrsto, ne skrbi, ko bodo tvoja deca mogla plačevati dom za tebe, ti boš po možganski kapi nemočen, a bi morda kljub vsemu rad še živel, pa ne boš, ker te bodo tvoja deca racionalno izbrisala iz Sveta. Zelo neverno igro se greste, igrate se boga,ste pa navadni morilci . Pozanimaj se malo o protibolečinskih ambulantah., kakšno je njihovo poslanstvo. Zanimivi ste, za vas leve pederajse je napredel v evoluciji če moški moškemu tič v rit nabija in če pobiješ ostarele ki so kot v breme družbi, pa še črne z afrike si vlačite sem, polpismene musliče. Res ste sam cvet napredka .

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.07.2023 ob 17:04 gost

      Pravilno Kilonja !!!!!!!!! 16.42

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.07.2023 ob 17:09 gost

      Tega srbskega magarca pamet ne bo nikoli srečala .... Kar je noro ostane noro! Žal !

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.07.2023 ob 17:17 V. gost

      Pri nas ne potrebujemo evtanazije , da se politiki znebijo starejših in bolnih , zato je dovolj naše zdravstvo !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.