https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mednarodni folklorni festival Beltinci v znamenju tamburaštva

Beltinski grad, 17.07.2023 ob 13:49  

V ponedeljek, 17. julija, je Kulturno umetniško društvo Beltinci v poročni dvorani beltinskega gradu pripravilo tiskovno konferenco, kjer so podrobno predstaviti program 51. mednarodnega folklornega festivala Beltinci, ki ga letos organizirajo v času od 20. do 23. julija 2023.


Mednarodni folklorni festival v Beltincih ima svoj vsakoletni moto festivala, ki pa se glasi: "Pesem in ples družita narode". Po mnenju stroke s področja ljudskega izročila gre za enega redkih dogodkov, ki je ohranil svojo identiteto in se ni prepustil toku komercializacije. Zaradi domačnosti, toplega sprejema in številnega občinstva, festival predstavlja tudi gostujočim skupinam nepozabno doživetje.

Letos bodo na oder postavili 51. folklorni festival. Mednarodni folklorni festival v Beltincih ima dolgoletno tradicijo. Bil je eden prvih na tleh današnje Slovenije, ledino tovrstnih prireditev pa oral tudi na območju takratne Jugoslavije. V letih od nastanka se je oblikoval v edinstveno štiridnevno prireditev, ki postreže predvsem s prvobitnostjo, pove Boštjan Rous, ki je povezoval tokratno novinarsko.

Župan Občine Beltinci, Marko Virag pove, da gre za dogodek, ki bo dejansko pokazal, kako zelo spoštujejo v Občini Beltinci vso tradicijo, ki jo premorejo. Saj kot je znano, so Beltinci zibelka folklorne kulture, širom Slovenije in celo sveta. Pri tem je dodal, da je letos prizorišče postavljeno malce drugače in je malo bolj skoncentrirano kot pa lani. Na koncu pa se je zahvalil vsem tistim, ki se vsako leto znova trudijo, da je ta dogodek tako razpoznaven, kot je.

Letos v Beltincih obeležujejo 100-let tamburaštva. V ta namen so v Kulturno umetniškem društvu Beltinci izdali tudi kratki zbornik "100 let tamburaštva v Beltincih." V njem pa je zbran lep pregled dogajanja v okviru tamburaštva v Občini Beltinci.

Kulturni program se bo začel tradicionalno v četrtek, 20. julija, ob 19. uri. Začeli ga bodo z odprtjem fotografske tamburaške razstave v prostorih beltinskega gradu. Ob 20. uri bo sledil Tamburaški večer na velikem odru v parku – nastopili bodo Tamburaši KUD Beltinci in Tamburaši iz Borovnice. V petek, 21. julija ob 20. uri bo "Večer tuje folklore". Ta bo zanimiv zaradi kostumov, barv ter noš. Letos bodo nastopili: Polish Folk Group „Magurzanie" Łodygowice, Poljska in KUD "Jane Sandanski" Negotino, Severna Makedonija.  V soboto, 22. julija, ob 16. uri sledi: Prikaz ljudskih običajev vasi občine Beltinci. Zvečer ob 20. uri, pa bo potekal "Etno večer z oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi". V nedeljo, 23. julija, ob 15.30 pa bo veliki finale, zaključek festivala s "Povorko vseh skupin na prireditveni prostor na čelu z domačo Plej bando," je povedala Petra Vučko, predsednica Kulturno umetniškega društva Beltinci. 

Letos se bodo posvetili prof. Mirko Ramovšu, etnomuzikologu, ki je bil skoraj štiri desetletja soorganizator festivala. Tako bodo obiskovalci lahko videli nastope skupin z njegovimi koreografijami. Ob 16. uri pa bodo v okviru Praznika slovenske folklore – srečanje odraslih folklornih skupin v sodelovanju z JSKD zraven domače skupine FS KUD Beltinci nastopile še naslednje skupine: FS KUD Beltinci; FS Sava, Kranj; FS COF, Ljubljana; FS Ajda, KD Jožeta Paplerja, Besnica in FS KUD Oton Župančič, Vinica, pove predsednica.

Gabrijela Küzma direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci, je dodala da je Zavod podpora KUD Beltinci pri koordinaciji, prijavi in organizaciji prireditve. Zavod je povabil ob sobotnem dogajanju tudi različne rokodelce, obrtnike, ki se bodo predstavili na stojnicah. V okviru prireditve se bo festivalu pridružilo okrog 20 sejmarjev, ki bodo predstavljali različne izdelke. Obenem pa si bodo obiskovalci lahko v soboto ob 16. uri ogledali "Prikaz ljudskih običajev vasi občine Beltinci."

Urednica Radia Slovenija na prvem programu Simona Moličnik pa je povedala, da je njihova oddaja "Slovenska zemlja v pesmi in besedi" namenjena predvsem, temu, da odkriva razsežnosti ljudskega izročila, ki je po njenem mnenju in tudi mnenju mnogih muzikologov od vseh glasbenih zvrsti najbolj razsežna in zadeva najširši možni družbeni krog. Obiskovalci bodo tako lahko slišali v okvir Etno večera: AFS France Marolt, godčevska zasedba; Noreia; Marko banda in Tamburaši KUD Beltinci z Vladom Poredošem.

"Smo mali veliki festival." Tako dobrih skupin, kot prihajajo letos, predvsem v okviru petkovega "Večera tuje folklore," si ne bi mogli "privoščiti," če se ne bi že pred leti povezali največjim Mednarodnim festivalom v Zagreb. Na podlagi vzpostavljenih odličnih odnosov z njimi tako lahko dobijo najboljše skupine, pa je koncu novinarske konference dodala Valerija Žalig, programski vodja mednarodnega folklornega festivala. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2023 ob 14:48 gajdaš gost

      Pa ,do eni prišli na svoj račun ka do vse dneve se tam motali in kao pomagali samo ka di jedli in pilij za šenki .Dosti jih to navado ta ne pustij saj so eni zraven že enih 20 ---30 in več lejt

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 21:37 123 gost

        Ta debeli je veliki bedak ne kulturnik,na soboškem petrolu na kavi in ne vidi da njegov kolega parkira na prostoru za invalide, oba pa grozno pametna

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2023 ob 18:22 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2023 ob 19:05 FESTIVAL BREZ DUŠE gost

      Festival popolnoma brez "duše" brez vsake dodane vrednosti, nobenih novosti, vsako leto popolnoma isti koncept in program, vse že videno neštetokrat v Beltincih, se ponavlja kot stara lajna in sprašujem se komu je sploh to namenjeno ? Glede na tak naravni potencial prizorišč, ki ga imajo Beltinci in okolica, Otok ljubezni v Ižakovcih, park in grad v Beltincih in ostala prizorišča po vaseh je naravnost neverjetno, da ljudje, ki so za to dobro plačani ne naredijo popolnoma nič, da bi se v Beltincih kaj dogajalo tako kulturnega kot zabavnega, ki bi pritegnilo širšo množico obiskovalcev.

      21 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2023 ob 20:30 Mariborčan gost

      Se strinjam, da festival zelo hitro izgublja dušo! Še posebej v nedeljo! Sem nekdanji folklornik. Tiste vaše povorke po vročem asfaltu, ko ni nikogar na pločnikih - groza, vaja na odru, pa v šolo, pa peš v park, po nastopu pa nazaj v šolo - milo rečeno to je grozno in ničemur namenjeno. Ali se organizator ne more potruditi in poiskati garderob kje bližje prizorišču. Škoda, da tako vehementno izrabljate ime velikega strokovnjaka in gospoda Mirka Ramovša z nastopom teh skupin v nedeljo. Kvaliteta? Kdaj se je katera udeležila državnega srečanja? Še dobro, da vam Zagreb zagotovi skupine za petek!

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2023 ob 22:02 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2023 ob 15:36 gost

      Nič novega v Beltincih! A mlin na Muri že stoji?

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2023 ob 21:51 Prlek gost

        Mlin na Muri z obnovljenim kolesom stoji pri nas v Veržeji. Vi beltinski Marki ste itak nesposobni butli. Neke zafurane babe bi vam naj vodile turizem? Narobe svet.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.07.2023 ob 15:46 gost

      To bodo obljube pred volitvami v l.26. Pa 100% bo iz zlata, da bodo volivci iz Beltinec 100% žejni preko vode prepeljani!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.07.2023 ob 21:25 mlinar gost

      Ge pravin ka sta Lejla pa debeli Rous edijniva ka znata kaj od kulture. Župan je mladinec pa hibridni kulturist po funkciji. Ali što podpera ovo nesposobno Küzmojco? Ob nika deli puno filozofera pa ceca občinske pejneze. Doj zapreti te zavod za antiturizem, antikultujro. Zavod je edna sama zgüba. ELICA ODI NAZAJ!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.07.2023 ob 21:36 gost

      Od kga sta, pa dokec bota Zaligova, pa Tratnjekova pri folklori ide pa de slo samo dol. Nej je vsaki za vse!!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.07.2023 ob 21:48 marko skače gost

      Pa ka je s tebof milnar? Ne vejš ka ide gospodična Küzma delat na občino. Edni si jo želijo?!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.07.2023 ob 21:55 gost

      Fukič do amena ! Basta ! Srbski prdlek

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.07.2023 ob 21:56 gost

      Ti pa prvi za NAZUG PA VIJA NA GOLI OTOK ŠIPTAR

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.07.2023 ob 6:40 gost

      Ja, če bomo v nedeljo gledali koreografije g. Ramovša de vse staro kaj smo že videli. Skupina Cof pa je bila lani na festivalu.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.07.2023 ob 12:12 bursač gost

      51 lejt je praktično vse skoraj isto ta folklora .Dobro je edino tistim ka se trij dni lahko mastijo in pijejo češ da delajo za šenki .Mertűk samo malo korita kopa bratončari in ostali iz raznih vasi tirajo vsak svojo pečjo in to iz leta v leto isto .Niti cigani ne prisostvujejo da bi mladim pokazali kak so krpali lunce in labuške .Ja tűdi večerko pride pa na svoj račun ..........

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.