https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Konec meseca se izteče rok za preoblikovanje partnerske v zakonsko zvezo

20.07.2023 ob 6:05  

Rok za preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo se 31. julija izteka, opozarja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Če partnerja partnerske zveze v tem času ne izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo, partnerska zveza z navedenim dnem preneha.


 

V postopku preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo partnerja na upravni enoti lahko izjavita, da želita preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zveze. V tem primeru se za datum preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo šteje datum izjave.

Lahko prav tako izjavita, da želita izvesti preoblikovanje partnerske zveze v zakonsko zvezo s sklenitvijo zakonske zveze skladno z določbami družinskega zakonika, kar pomeni, da se partnerska zveza preoblikuje v zakonsko zvezo z razglasitvijo načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe ali župana ali matičarja, da je zakonska zveza med njima sklenjena.

Tretja možnost je, da partnerja ne želita preoblikovanja partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, kar pomeni, da partnerska zveza preneha z dnem izjave, še sporoča ministrstvo.

Izjavo v postopku preoblikovanja partnerja lahko podata na upravni enoti osebno pred matičarjem. Slovenski državljani, ki živijo v tujini, lahko izjavo podajo osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS. V primeru, da osebe ne morejo osebno priti na krajevno pristojno upravno enoto, velja tudi izjava prek videokonference, so še zapisali.

Če partnerja partnerske zveze v tem roku iz opravičenih razlogov ne podata izjave o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo po tem zakonu, partnerska zveza ne preneha šest mesecev po uveljavitvi tega zakona. V tem primeru partnerja partnerske zveze lahko podata izjavo o preoblikovanju partnerske zveze v zakonsko zvezo v dveh mesecih po prenehanju teh razlogov. Zakon o partnerski zvezi se v tem primeru uporablja tudi po 31. juliju 2023, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.07.2023 ob 6:48 Vlado gost

      Ali to velja samo za istospolne partnerje ali pa lahko zakonsko zvezo sklenejo na ta način tudi ostali pari moški - ženska, ki že več let živijo v skupnem gospodinjstvu...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.07.2023 ob 7:00 Rtuii gost

      Sedaj sta bila partnerja kot d.o.o., po novem pa bosta s.p. Pred državo ni zakonske zveze. Pika.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.07.2023 ob 7:03 gost

      Ženska ti je pobegnila ,,,,,,, kaj pa sedaj .... gremo šiptar na venčanje s tvojim izbranim istospolnim partnerjem .... upam , da se boš pri njemu bolj potrudil ....joj sem pozabil ti jih že šteješ 75l pa malo čez,,, kaj pa zdaj .... ja nič primi v roke pa daj v usta ......saj bo šlo !!!!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.07.2023 ob 8:27 gost

      Gost dobro si napisal temu šiptarju ha,ha,ha,ha,ha, 7:3

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.07.2023 ob 11:22 kilonja gost

      Mavrični morejo imeti po novem obvezno priče, ali psihiatra ali psihologa .

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.07.2023 ob 11:47 gost

      🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.