https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nevihta tudi včeraj ni prizanesla, že danes na vidiku neurja s točo, silovit veter in močni nalivi

19.07.2023 ob 8:30  

Večji del Slovenije je drevi prešla močna nevihtna fronta. Močni sunki vetra so po državi podirali drevesa in odkrivali strehe. Že danes popoldne bodo močnejše nevihte od severa ponovno zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v noč.


V Pomurju so na več lokacijah posredovale intervencijske službe. Močno neurje je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje med drugim odkrilo streho v Lomanošah in Turnišču, kjer so posredovali gasilci in s folijo prekrili strehi stanovanjskih hiš.

Gasilci so posredovali tudi pri odstranjevanju porušenih dreves na cesto v Apačah, Čentibi, Mačkovcih, Razkrižju, Rogašovcih in Bunčanih. V Murski Soboti so gasilci s strehe stanovanjske hiše odstranili deske, ki so nevarno visele na cesto.

Nevihta je najhuje prizadela Dolenjsko in Belo krajino, kjer je podrtih ogromno dreves in veliko poškodovanih ostrešij. Tudi drugod po Sloveniji je bilo največ težav zaradi odkritih streh in podrtega drevja, ponekod je padala toča. Na več prizadetih območjih je zaradi podrtih električnih drogov motena dobava električne energije.

Po podatkih Arsa je bil najmočnejši sunek vetra na Kredarici 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

Kakšno vreme nas čaka

Danes bo večinoma sončno in v južni polovici Slovenije vroče. Na severu bodo že dopoldne lahko nastale posamezne plohe ali nevihte. Popoldne bodo močnejše nevihte od severa zajele večji del Slovenije ter se nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 stopinj Celzija.

Vir: Arso

V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva deloma jasno, popoldne bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija, navaja Arso.

Opozorilo

Vremenoslovci na Agencije RS za okolje opozarjajo, da je danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek ponovno pričakovati krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi.

V južni polovici Slovenije bo danes sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Vir: Arso

»Prve močne nevihtne celice bodo iz avstrijske strani dosegle sever, severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji, bodo imele potencial razvit debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter. Zaradi močnih nalivov lahko ponekod pričakujemo hudourniške poplave. Opozoriti pa velja tudi pred udari strel,« opozarjajo vremenoslovci na Neurje.si. 

»Meteorološki izračuni kažejo, da bodo nevihte med 17. in 19. uro najprej zajele severovzhodne kraje (Štajersko, Koroško in Prekmurje), kasneje pa bodo začele nastajati tudi na zahodu in jugu Slovenije. Nekatera območja bo lahko v kratkem času prešlo tudi več nevihtnih pasov.

Ker bo pomikanje nevihtnih celic razmeroma hitro, bodo glavno nevarnost spet predstavljali močni sunki vetra. Prav tako je pričakovati lokalne nalive in na manjših območjih točo, ki bo zaradi velike količine konvektivne potencialne energije lahko tudi debela,« opozarjajo tudi na Meteoinfo Slovenija. 

Obeti

V petek in soboto kaže na spremenljivo vreme s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.07.2023 ob 8:50 gost

      Ge pa samo tak pravim kaki ljudje kje v občni živijo tako kazen iz nebes dobijo.

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 11:14 gost

        Še najbolj neumen psihični bolnik ne bi podal takšne izjave , si pa prvi in edino TELE v celi Sloveniji ti srbsko zlo . Lep pozdrav pa planice ne pozabi menjat ,ker ti redno seka v njih , nasprotnem primeru boš zasmrdel , nisi pa daleč od tega . 8:50

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.07.2023 ob 11:35 gost

      GE JE OBRAMBA PROTI TOČI ? Prekleta banda komunistična. V Jugoslaviji v pravem komunizmu je ta obramba bila in delovala, sedaj pa samo na veliko kradete in lažete.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 12:29 gost

        Ja te so takšne komuniste kak Janša vo vrgli iz partije zdaj pa smetijo pa kradnejo naše skupno premoženje te so jjih lejko zgrabili zdaj pa so oni zgrabili naše pejneze

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.07.2023 ob 13:50 gost

      Fuknen srbski komunajzer mrzim te 100 na uro . Ti je jasno ali ti narišem !!!!* 12:29

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.07.2023 ob 14:10 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Vso zlo je zadnjih trideset let zavoljo izdaje Ivana Janesha Janshe,SHIVIOTA NASH IVANO PEKARO GROSUPO .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 14:34 gost

        KA GE ŠIPTAR JE SVEČKA PREGORELA !! OJOJOJ AVTOMEHANIKU DA MENJA OZIROMA TE VRŽE NA KANAL , POL ŠE PA NA PRALNICO ;DA TI OČISTI GRINTE !!!!!!! ho,ho,ho,ho, 14:10

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.07.2023 ob 14:46 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Gost,dizla vozim,pa v Beltincih sem bil ,tam poleg bencinske,stuširal sem se.....no....imaš ti kaj od takega ....?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.