https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Visokošolski sindikat kljub nestrinjanju podpisuje stavkovni sporazum

19.07.2023 ob 11:25  

Minister za visoko šolstvo Igor Papič bo danes s predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije (VSI) Gorazdom Kovačičem podpisal stavkovni sporazum glede rešitve neplačnih zahtev sindikata. Znano bo tudi, kaj to pomeni za stavko, s katero zaposleni v visokem šolstvu zahtevajo popravo plačnih krivic.

Vlada zavzema stališče, da z nobenim sindikatom ne bo podpisovala ločenih dogovorov o dvigu plač, temveč se bo o odpravi plačnih nesorazmerij pogajala z vsemi sindikati hkrati, kar velja tudi za visokošolski sindikat. Kot so v ponedeljek sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je vlada prejšnji teden potrdila stavkovni sporazum, ki se nanaša na rešitev vseh neplačnih zahtev visokošolskega sindikata, gradivo, ki se nanaša na plačne zahteve, pa je iz besedila stavkovnega sporazuma umaknila.

Sporazum ureja naslednje zahteve

Sporazum, ki ga je potrdila v četrtek, se po navedbah vlade med drugim nanaša na rešitev zahtev, kot so sobotno leto, ureditev dela na daljavo, določitev minimalne višine nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu in revalorizacija lestvice vrednosti sindikalnega dela.

Prav tako se nanaša na ureditev zahtev, kot sta določitev enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela, ne glede na to, ali se opravlja v okviru zaposlitve ali po civilnopravnih pogodbah ter individualna pravica visokošolskih učiteljev in sodelavcev do koriščenja delodajalčevega kritja materialnih stroškov osnovnega raziskovalnega, strokovnega oziroma umetniškega dela, ki je del rednih delovnih obveznosti.

Sporazum ureja tudi natančnejšo določitev obsega neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev ter starostne razbremenitve za neposredno pedagoško obveznost strokovnih sodelavcev korepetitorjev.

V visokošolskem sindikatu so v stavki že od lanske jeseni, letos so izvedli tri stavkovne dni, osrednja stavkovna zahteva zaposlenih na treh javnih univerzah pa ostaja odprava plačnih nesorazmerij, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.07.2023 ob 17:51 kaplar gost

      Kaj delajo, da po končani šoli ne vedo niti prošnje za delo napisati, to jih je kumrovška šola naučila !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2023 ob 18:00 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.