https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Beltincih odprli razstavo ob 100 letnici tamburaštva

Beltinski grad, 23.07.2023 ob 18:00  

Letos so v Beltincih na oder postavili 51. folklorni festival, ki ima dolgoletno tradicijo. Kulturni program se je začel tradicionalno v četrtek, 20. julija, 2023. Začeli pa so ga z odprtjem fotografske tamburaške razstave v prostorih beltinskega gradu.


Boštjan Rous, ki je povezoval odprtje razstave, je povedal, da bo letos festival postregel s tradicionalno beltinsko zgodbo, ki se bo odvila v Beltinskem parku, kjer se bo igralo in plesalo in družilo v znamenju ljudskega.

Tamburaška glasba ima v Beltincih dolgoletno tradicijo, po najdenih zapisih in fotografijah datira v leto 1923, po pripovedovanju starejših, pa naj bi v Beltincih igrali na tamburice že okoli daljnega leta 1915.  Dolgo let so bili to poleg violin edini instrumenti, ki so jih godci uporabljali na gostijah in ob drugih priložnostih. Šele kasneje jih je delno izpodrinila harmonika. 

Letos je festival posvečen visokemu jubileju tamburašev, saj mineva 100-let od prve pisne omembe tamburaštva. Tradicionalno so tako začeli kulturni program festivala z odprtjem fotografske tamburaške razstave. Gradivo za razstavo so pridobili iz bogate društvene kronike dolgoletne predsednice društva Milice Šadl, arhiva vodje Mirka Smeja in fotografskega arhiva fotografa Boštjana Rousa. Pri izboru jim je na pomoč priskočila tudi urednica Radia Slovenija na prvem programu Simona Moličnik, je dodala Petra Vučko, predsednica Kulturno umetniškega društva Beltinci.

Simona Moličnik, urednica Radia Slovenija na prvem programu je povedala, da ima tamburaštvo veliko in bogato tradicijo v Beltincih. Čeprav so lani v Sloveniji obeležili 130 let tamburaštva v Sloveniji, tamburaštvo v Beltincih ne "zamuja" tako veliko. Pri tem pa poudari, da beltinski tamburaši že od nekdaj igrajo t.i. Farkašev sistem, imenovani tudi dvoglasni kvintni sistem, in da imajo beltinški tamburaši vsa glasbila na črko B. Na koncu pa je dodala, da so v Kulturno umetniškem društvu Beltinci izdali tudi kratki zbornik "100 let tamburaštva v Beltincih." V njem pa je zbran lep pregled dogajanja v okviru tamburaštva v Občini Beltinci.

Vodja tamburaške skupine Mirko Smej – Miki, pa je ob tej priložnosti povedal, da upa, da bodo to zgodbo o tamburaštvu v Beltincih uspešno peljali naprej. Slike na razstavi pa povedo večinoma. Pri tem pa je dodal, da hotel kot mladi fant igrati na harmoniko, vendar doma ni bilo denarja za omenjen instrument, saj bi mogli prodati za to eno kravo. Nato pa je dobil v roke en stari brač, ki ga je igral cele noči. In tako se je začela razvijati njegova strast do tamburaštva.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2023 ob 19:26 gost

      To je zdaj vse od tega festivala. Res bi že bil čas da malo preverijo ta festival. Kajti ljudem sploh več ni zanimiv. Edino pogače so zanimive in okusne to pa kapo dol.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      23.07.2023 ob 21:57 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.