https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ministrica Šinko si je ogledala škodo v radgonskih vinogradih

22.07.2023 ob 6:00  

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je včeraj v radgonskih vinogradih ogledala škodo, ki je nastala po nedavnem neurju. 

Ministrica Irena Šinko se je včeraj odpravila na terenski obisk, da bi si ogledala nastalo škodo po nedavnih neurjih v gozdovih in na kmetijskih površinah. Najprej si je ministrica ogledala gozdove na območju Naklega. "Čim prej je potrebno pristopiti k sanaciji in odstranitvi dreves, ki so poškodovana zaradi vetroloma," je dejala ob obisku. Kot je še povedala ministrica, bo možno pomagati v skladu s sprejetimi ukrepi v okviru programa razvoja podeželja in strateškega načrta skupne kmetijske politike. "Sredstva, teh je na razpolago okoli sedem milijonov, se bodo lahko uporabila za ponovno zasaditev dreves ter vzpostavitev poti in vlak."

Šinkova se je nato odpravila tudi na ogled škode, ki je nastala na kmetiji v Sveti Ani v Slovenskih goricah in vinogradih v Gornji Radgoni. "Glede na to, da se ujme pojavljajo dnevno, celotna škoda še ni ocenjena, kljub temu pa vemo, da je ogromna," je dejala po ogledu. Ob tem velja poudariti, da je možno pridelke zavarovati za škodo po toči in s strani države pridobiti subvencijo za zavarovanje, zato po obstoječi zakonodaji pomoč države ni mogoča. Kot je dejala ministrica, se v ta namen pripravlja tudi sprememba zakonodaje, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč. 

"Vinogradi, ki smo jih videli, ne samo, da letos ne bodo dali pridelka, tudi les je poškodovan in je vprašanje, kdaj se bo to obnovilo. Pogovarjali smo se, da bi obnovo za trajne nasade podaljšali, to je ena izmed možnosti, potem pa je tu tudi želja po dokupu grozdja, da imajo lahko kontinuirano pridelavo," zaključi ministrica.

"Dve tretjini vinogradov je uničenih med 50 in 100 odstotki, dejansko pa na 500 hektarjih, ki jih obdelujemo, ni hektarja, kjer ne bi bilo poškodovanih vinogradov. Že sedaj lahko govorimo o izgubi tržišča, ker nimamo dostopa do grozdja, groba ocena škode pa je trenutno ocenjena med 1 in 2 milijona evrov na kratki rok, na dolgi rok pa še nekaj zraven," je povedal ob zaključku obiska Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric.

"Nastala škoda se bo čutila še v naslednjih letih. Trta je sedaj v šoku, šele naslednje leto se bo verjetno prebudila, kot se mora," še doda Gorazd Kovačič, tehnolog vinogradništva Radgonskih goric.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija