https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

26.07.2023 ob 17:45  

Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Komisije za medicinsko etiko, Slovenske medicinske akademije in ljubljanske medicinske fakultete izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Menijo, da je ta v neskladju z medicinsko etiko in ustavo.

V parlamentarni postopek so 17. julija pobudniki vložili zakonski predlog, z željo, da bi s predlogom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotovili možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je bil do zagotovil o varnosti evtanazije pred zlorabami kritičen. Po njegovih besedah se zlorabe v Belgiji in Nizozemski dogajajo v tretjini primerov. Na Nizozemskem se je, tako pred štirimi leti v času pred dopusti število evtanazij povečalo za več kot 20 odstotkov.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina pa je dodal, da je kakršnokoli aktivno sodelovanje zdravnika pri smrti sočloveka, je v nasprotju z medicinsko etiko.

»Predlog zakona po oceni predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović "zelo na široko odpira vrata za ljudi, ki bi želeli končati svoje življenje." Akutni psihiatrični bolniki za evtanazijo po predlogu zakona sicer ne bi mogli zaprositi, lahko pa bi to storili kronični psihiatrični bolniki, je opozorila. Na vprašanje, ali so stališče zdravnikov do zakonskega predloga preverjali z anketo, je Beović odgovorila, da ne. Zdravniške organizacije so po njenih besedah organizirale tako, da v največji možni meri odražajo mnenje zdravnikov. Tako predlogu večina zdravnikov zagotovo nasprotuje, nekateri pa ga tudi podpirajo, je povedala in pojasnila, da zdravniki z manj izkušnjami z umirajočimi na zakon gledajo drugače kot tisti, ki so spremljali že veliko umirajočih in praviloma zakonu nasprotujejo. Po trenutnem predlogu zakona bi imeli sicer zdravniki možnost ugovora vesti na izvajanje evtanazije. "To je ena od možnosti, želimo pa seveda si, da v Sloveniji ne bi imeli zakonov, ki bi se jih morali zdravniki izogibati z ugovorom vesti," je dodala Beović,« so zapisali na STA.

Predsednik Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko Božidar Voljč dodal, da zdravnikom vsiljujejo izvajanje storitve, ki ni v skladu z njihovim kodeksom. Predstavnik katedre Štefan Groski pa je povedal, da predlog ni v skladu z ustavo, ki v 17. členu govori o nedotakljivosti življenja.

Zdravniška zbornica je sicer po tem, ko je bil predlog zakona vložen v Državni zbor Republike Slovenije, včeraj prejela prošnjo ministrstva za zdravje, naj se do njega opredeli, so zapisali na STA.

* Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.