https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kaj Pomurci beremo letošnje poletje?

02.08.2023 ob 17:25  

Poletni čas je čas dopustov in sprostitve, kar za mnoge pomeni tudi več časa za branje. Knjižne police so v tem času v marsikateri knjižnici tudi precej izpraznjene, za nekatere knjižne uspešnice pa v vrsti čaka tudi po več deset bralcev. Kaj Pomurci radi beremo in koliko knjig vzamemo s seboj na dopust? 

V Pomurju radi vzamemo knjigo v roke, nam pove Janez Horvat, knjižničar v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Prav tako pa imamo dokaj razvito bralno kulturo, še doda.

"Pri nas si vseskozi prizadevamo za strokovni razvoj in dvig bralne kulture z raznimi projekti, kot so Bralna značka za odrasle, Karolinina bralna značka, Jaz pa berem, Bralni klub Tanje Pirš, Rastem s knjigo ter individualnim ozaveščanjem bralcev ob obisku knjižnice," pojasni Horvat.

Število bralcev, ki pridejo po knjige za dopustniške dni, v poletnem času naraste. "Ženske najraje posegajo po lahkotnejših ljubezenskih romanih, biografijah, zgodovinskih romancah, medtem ko moški najraje prebirajo detektivske in kriminalne romane, spomine, dokumentarno gradivo in zgodovinske oziroma vojne romane," nam zaupa Horvat.

Med knjižnimi uspešnicami z največ rezervacijami oziroma z najdaljšo čakalno dobo v PIŠK Murska Sobota najdemo naslednje knjige: Najti ljubezen (Tina Gorenjak), Hišna pomočnica (Freida McFadden), Petelinje jajce (Feri Lainšček), Imej me rajši od vsega na svetu (Mira Furlan), Gretin greh (Urška Klakočar Zupančič), Začne se z nama (Colleen Hoover), Tako popolno (Colleen Hoover), Hiša sozvočja (Ksenija Benedetti), Na spletni prižnici (Alojz Grčman), Črni princ (Irena Svetek), Zgodilo se je s teboj (Tessa Bailey), Britanec (Jodi Ellen Malpas) in Življenje v sivi coni (David Zupančič).

Bralci si izposodijo različno število knjig, od ene pa tudi do dvajset, povprečje pa je okrog 8 knjig. Prevladujejo pa knjige z lahkotnejšo vsebino.

V času dopustov Janez Horvat priporoča, da izberemo knjigo s tematiko, ki nam je blizu. "Težko je pričakovati, da boste dobili točno tisto knjigo, ki ste jo zasledili kot bralni namig v enem od medijev, saj se promovirajo pretežno nove izdaje, komercialno uspešne, ki pa jih po knjižnicah najprej zmanjka, zato je za te naslove potrebnega malo več potrpljenja in čakanja. Zaposleni v knjižnici se potrudimo poiskati knjige, ki so nekoliko manj nove, a še vedno aktualne in zanimive," zaključi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.