https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj storiti, če na destinaciji potovanja pride do izrednih razmer?

27.07.2023 ob 12:00  

V luči letošnjega poletja in vse pogostejšega pojavljanja naravnih katastrof ter izrednih razmer, do katerih lahko pride tudi na izbrani počitniški destinaciji, si pobližje poglejte pravice, ki jih imajo v takšni situaciji potrošniki, ki so svoje potovanje rezervirali pri turistični agenciji.

1. Kaj storiti, če se potovanje se še ni pričelo?

Če je bilo rezervirano paketno potovanje, tj. kombinacija več potovalnih storitev, kot sta prevoz in nastanitev, npr. skupno rezerviran let in hotel, lahko potnik odstopi od pogodbe o paketnem potovanju pred začetkom turističnega paketa brez plačila odškodnine, če na destinaciji ali v njeni neposredni bližini nastopijo neizogibne in izredne okoliščine, ki pomembno vplivajo na izvedbo turističnega paketa ali prevoz ljudi do destinacije. Take okoliščine vključujejo tudi naravne nesreče, kot so poplave, požari ali izredne vremenske razmere. Dokazno breme o izrednih okoliščinah nosi potnik.

»Uradno "potovalno opozorilo" Ministrstva za zunanje zadeve je jasen pokazatelj nevarnosti in v vsakem primeru opravičuje brezplačno odpoved potovanja. Vsekakor potrošnikom svetujejo, naj redno spremljajo obvestila Ministrstva za zunanje zadeve.«

2. Kaj storiti, če so potniki že na kraju samem?

Če so potniki že na destinaciji in zaradi požarov ali drugih izrednih vremenskih razmer pomembnega dela potovalnih storitev ni mogoče zagotoviti v skladu s pogodbo, mora organizator potovanja brez plačila dodatnih stroškov potniku ponuditi alternativne možnosti za nadaljevanje potovanja oziroma dopusta, ki so po možnosti enake ali višje kakovosti od dogovorjenih.

V primeru izgube kakovosti ima potnik pravico do znižanja cene. Potnik lahko predlagane alternativne aranžmaje zavrne le, če ti niso primerljivi s storitvami, dogovorjenimi v pogodbi o paketnem potovanju, ali če znižanje cene ni ustrezno. Izjema so primeri neposredne življenjske ogroženosti potnikov zaradi izrednih razmer.

V primeru bistvenih neskladnosti pri izvedbi turističnega paketa, ki jih organizator potovanja, npr. z namestitvijo drugje, ne odpravi v razumnem roku, ki ga določi potnik, lahko potnik brez plačila odškodnine odstopi od pogodbe o turističnem paketu in zahteva znižanje cene.

»Opozoriti pa je treba, da potnik ne more zahtevati odškodnine, če je "neskladnost" posledica neizogibnih in izrednih okoliščin (npr. preprečitev uporabe plaže zaradi gozdnih požarov).«

Če je prevoz del paketnega potovanja, mora organizator nositi dodatne stroške, če nastanejo zaradi predčasnega odhoda.

To pomeni, da so potniki upravičeni do takojšnjega prevoza nazaj v kraj odhoda -domov,  brez dodatnih stroškov in tudi do znižanja cene za dele potovanja, ki se niso izpeljali skladno s pogodbo.

V primeru, da povratni prevoz potnika, kot je dogovorjen v pogodbi o paketnem potovanju, zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin ni mogoč, nosi organizator potovanja stroške potrebne potnikove namestitve za največ tri nočitve.

Poleg tega mora organizator potniku v težavah takoj in na primeren način zagotoviti pomoč; zagotoviti mora na primer ustrezne informacije, pomagati potnikom pri evakuaciji in zagotoviti namestitev, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.07.2023 ob 12:22 Sramota… gost

      A res niste sposobni samostojno napisati kakšnega članka? Vsaj toliko pošteni bi lahko bili in navedli vir od kod ste ga prekopirali👎🏻

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.07.2023 ob 14:00 gost

      Keri novinar Janeza Janše pa je pameten. Sami Butalci z polovično FDV izobrazbo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.07.2023 ob 14:10 gost

      Obrni pa se vrni nazaj domov !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.