https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od jutri naprej nova pravila za skrajševanje vrst v zdravstvu

31.07.2023 ob 6:00  

Z avgustom nastopijo nova pravila za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Tako po novem ne bodo več plačane vse opravljene storitve, ampak bo plačilo po realizaciji veljalo večinoma za prve preglede in za tiste storitve, kjer število nedopustno dolgo čakajočih presega 1.500 oseb.

Le še danes lahko zdravstveni izvajalci v javni mreži, to so javni zavodi in koncesionarji, izkoristijo možnost, da delajo s polno paro in dobijo od države plačane vse storitve, ki jih opravijo, brez količinskih omejitev. Jutri pa v veljavo stopi nov režim, saj je vlada sprejela uredbo o določitvi izbranih vrst zdravstvenih storitev, za izvajanje katerih se zagotavlja plačilo po realizaciji. 

Nova uredba določa, da se plačilo po realizaciji zagotovi izvajalcem zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, ki v okviru svojih zmogljivosti izvajajo zdravstvene storitve nad obsegom programa, dogovorjenim z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so sporočili z ministrstva za zdravje.

Nabor zdravstvenih storitev je vlada določila na podlagi podatkov NIJZ in na predlog nabora, ki ga je pripravil ZZZS, in upošteva naslednja izhodišča:

  • plačilo po realizaciji velja za tiste specialistično-ambulantne dejavnosti ali storitve, kjer število čakajočih pacientov nad najdaljšo dopustno čakalno dobo po podatkih NIJZ na dan 1. junij 2023 presega 1.500 oseb;
  • enako merilo za plačilo po realizaciji velja tudi za programe v bolnišnični dejavnosti, in sicer za endoprotezo kolka in kolena ter operacijo kile.

Izvajalci po novem ne bodo več mogli povečevati obsega tistih storitev, kjer je na posamezno storitev le po nekaj deset ali sto predolgo čakajočih ter pričakovati plačilo ZZZS za vse opravljeno, ampak bodo dobili plačanih toliko, kolikor jih bodo opravili v okviru programa po pogodbi z ZZZS.

Tiste specialistično-ambulantne dejavnosti, bolnišnične storitve in prvi pregledi, ki so bili že do sedaj plačani po realizaciji, bodo tako plačani tudi v prihodnje. Tako so po dejanski realizaciji še naprej plačane tudi te storitve, najdete jih tukaj.

V skladu z vladnimi uredbami bodo tako od 1. avgusta plačane po realizaciji tudi te zdravstvene storitve

1. fizioterapevtska obravnava
2. splošni zobozdravstveni pregled zaradi protetike (prvi)
3. kolonoskopija (razen v okviru programa Svit)
4. ezofagogastroduodenoskopija
5. gastroenterološki pregled (prvi)
6. gastroenterološki pregled otroka (prvi)
7. parodontološki pregled (prvi)
8. endodontski pregled (prvi)
9. oromaksilofacialni pregled (prvi pregled v dejavnosti oralne in maksilofacialne kirurgije)
10. oromaksilofacialni pregled (prvi pregled v dejavnosti maksilofacialne kirurgije)
11. ekstrakcija zoba
12. oralna in maksilofacialna kirurgija
13. alergološki pregled (prvi)
14. alergološki pregled otroka (prvi pregled v dejavnosti alergologije)
15. pulmološki pregled otroka (prvi)
16. alergološki pregled otroka (prvi pregled v dejavnosti pediatrije)
17. nevrološki pregled otroka (prvi)
18. gastroenterološki pregled otroka (prvi)
19. pulmološki pregled otroka (prvi)
20. endokrinološki pregled otroka (prvi)
21. kardiološki pregled otroka (prvi)
22. nefrološki pregled otroka (prvi)
23. revmatološki pregled otroka (prvi)
24. hematološki in onkološki pregled otroka (prvi)
25. pedopsihiatrična obravnava (prva)
26. pediatrični pregled na sekundarni ravni (prvi)
27. operacija kile
28. delna in totalna endoproteza kolka
29. endoproteza kolena

Do sedaj porabljenih več kot 140 milijonov, vrste pa vedno daljše

Naraščajoče čakalne vrste pacientov, čeprav je država za plačilo vseh zdravstvenih storitev po realizaciji od septembra lani do marca letos v skladu z interventnim zakonom o stabilizaciji zdravstvenega sistema porabila 140 milijonov evrov, so bile eden od razlogov, da je premier Robert Golob odslovil ministra Danijela Bešiča Loredana.

Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede se je 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Ob tem se je število pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na izbrane terapevtsko-diagnostične storitve, zmanjšalo za 0,6 odstotka, kaže poročilo NIJZ. Podoben trend je inštitut beležil tudi v predhodnem poročilu, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2023 ob 7:28 gost

      Ali RS mora ta vlada gospoda goloba vse urejati kar bi že morali storiti tisti ki so že 30 let na političnem področju. To je najdlje Janez Janša z svojimi podložniki keri so za Slovence v 30 leti naredili en velik,,,, NIČ,,,,.napolni pa je oligarhom tajkunom lobistom zdravstvenim račune z davkoplačevalski denarjem. Se pravi denarjem glupih Slovencev kot jih v SDS imenujejo.

      9 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2023 ob 8:03 Karel K. gost

        Čeprav s težkim srcem tebi odgovarjam, saj si eden veliki fanatik titoisitčne elite v Sloveniji, ti moram povedati, pa ne da bi branil Janšo, da je ta bil formalno v teh 32. letih predsednik vlade 6 let. V tem času ni imel nikoli absolutne večine svojih somišljenikov ampak je vedno imel na hrbtu DESUS, to pa je zbor titoisitčnih veteranov. Sveda je moral delati kot so mu Kučanovi titoisti narekovali. Pa tudi sam morda ni hotel narediti nobenih sprememb iz prteteklosti, saj je s to nepretrgano povezan in ga je ustvarila vzgojila in izobrazila. Zato ne nakladaj norosti in barabije svojih titoisitčnih lažnivcev in lopovov ne pripenjaj le Janši, katerega ste iz svojih vrst potegnili in sta ga naredili za strašilo in za alibi za svoje barabije, na hrbet, ampak povej, da ste vi skupaj z njim ustvarili oligarhe, tajkune, kateri so pokradli državno premoženje in zavozili vsa podjetja iz preteklosti. A je Zemljarič bil titoistični kader? Je in to tudi Udbovski ijn on je imel eno od glavnih besed pri molzenju slovenskega zdravstvenega sistema kot dobavitelj oprema za ta sistem. In še drugi so. Janšo, kot človeka iz svojih vrst, ste naredili za svojega talismana v negativnem ali tudi pozitivnem smislu, da s pomočjo njega skrivate vse svinjarije katere titoisti počnete v samostojni Sloveniji.

        16 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.07.2023 ob 8:18 gost

      Golob bo skrajšal čakalne vrste, Bojan Križaj pa bo 2026 osvojil svetovni pokal v alpskem smučanju.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.07.2023 ob 8:20 gost

      Golob bo skrajšal čakalne vrste v zdravstvu, Bojan Križaj pa bo 2026 osvojil svetovni pokal v alpskem smučanju.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2023 ob 10:18 123 gost

        Za časa Janše je bilo največ odgovorov ,,naslednjih nekaj dni bo ključnih,,, umetne čakalne vrste,, saj je to ustvarila politika ki ena drugi nagaja

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2023 ob 13:12 gost

        123 - zdaj očitno 🕊 nagaja svojim ministrom, še posebej zdravstvenemu; 😱 pa saj sam sebi nagaja. 😅😂🤣

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.07.2023 ob 10:51 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA,NAJBOLJŠI PRIME MINISTER V SAMOSTOJNI SLOVENIJI,BOG GA ŽIVI ŠE STO LET.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.07.2023 ob 15:44 gost

      Namesto čakalnih vrst priporočajo EVTANAZIJO.Pa v vrsto PV Pr.DZ.celotna vlada z ministri na čelu.123 ,pujsa pepa ,lojzek in podobni magarci postavite se v vrsto .Tako se bojo zmanjšale čakalne vrste titoisti dajte se postavite v VRSTO ZA EVTANAZIJO.Da vas vidimo JUNAKE.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.07.2023 ob 15:54 gost

      Vsa levojaja gamad v vrsto za evtanazijo 1

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.07.2023 ob 18:11 lažejo gost

      Samo nas nehajte krmiti z lažmi .Nič ne bo boljše kot je ker nikomur ni v interesu .Stvari se rivlejo eden na ovega in nikamor se nič ne premekne .Zda bedaki nori plešite z Golobečim budale ka ste izvolili

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.07.2023 ob 18:34 gost

      Koga briga kak je bilo pod Janšo. Zanima nas prihodnost. Zakaj Golobova vlada stori glede zdravstva še manj kot predhodne vlade? Sam gobec pa obljube so ga.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.