https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Krajčič na ogledu posledic škode v kmetijstvu v Pomurju

28.07.2023 ob 9:50  

Državni sekretar dr. Darij Krajčič si je včeraj ogledal škodo v kmetijstvu, ki so jo povzročila nedavna neurja. Obiskal je kmetije na mariborskem, murskosoboškem in ptujskem območju v občinah Zgornja Kungota, Zgornja Korena, Sv. Ana v Slovenskih goricah, Apače, Gornja Radgona, Trnovska vas in Juršinci.


V popoldanskem delu terenskega ogleda je državni sekretar dr. Darij Krajčič tako obiskal kmetije na murskosoboškem območju. Tako je obiskal naslednje kmetije: kmetijo Igorja Pivarja v Lutvercih (občina Apače), ki se ukvarja z zelenjadarstvom in živinorejsko kmetijo Emila Frasa v Spodnji Ščavnici (občina Gornja Radgona), ki ima 100 hektarjev obdelovalnih površin.

Zgodaj dopoldne si pa je državni sekretar ogledal kmetiji na mariborskem območju, ki so ju prizadela neurja. Državni sekretar se je v nadaljevanju obiska nato udeležil novinarske konference v Sv. Ani v Slovenskih goricah v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – OE Ptuj, OE Murska Sobota in OE Maribor. Na novinarski konferenci je izpostavil, da so »…slike na terenu žalostne. Kjer so poljščine prizadete zaradi ujme, so ponekod slike res dramatične. Ministrstvo je že opredelilo ukrepe, ki jih bo izvajalo. Do sedaj je veljala ureditev, da škode, ki se jih da zavarovati, država ne pokriva. S spremembo zakona o naravnih nesrečah, pa pokrijemo tudi škodo stvari, ki jih je možno zavarovati. Predlog spremembe zakona je že pripravljen, vlada ga po sprejela po počitnicah. Tam, kjer je škoda 100-odstotna, bomo uporabili pomoč de minimis, ki omogoča izplačilo že v letošnjem letu. Kjer pa je škoda od 80 do 100-odstotna, pa bo, kot je ustaljena praksa, škoda izplačana v naslednjem letu. Potreben je namreč podatek o vrednosti kmetijske proizvodnje.« Državni sekretar je pojasnil, da s spremembo zakona bistveno posegamo v sistem škod in gremo v korak s časom, v smislu prilagajanja na podnebne spremembe tudi z zakonsko regulativo. »Verjamem, da bo ta sprememba zakona v državnem zboru soglasno sprejeta, kar bo najbolj prizadetim kmetijsko proizvodnjo in nenazadnje preživetje.«

Nadalje je dr. Krajčič povedal, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v preteklem letu reševalo težave v kmetijstvu glede suše. Škoda po suši v višini 23 milijonov evrov je bila izplačana letos, lani smo izplačali tudi dodatke za draginjo in glede epidemije covida-19 v višini skoraj 60 milijonov evrov. Oboje kaže na dejstvo, da ministrstvo in vlada razumeta težave kmetijstva. Ob tem pa je izpostavil relativno nizek delež zavarovanih površin, pri čemer obstajajo razlike pri kulturah (hmeljišča so na primer zavarovanja skoraj 90-odstotno, trajni nasadi pa bistveno slabše), kar vpliva na premije in samo varnost posevkov. Pri tem je omenil primerjavo s sosednjo Avstrijo, kjer je delež zavarovanih površin bistveno višji kot pri nas, nasadi pa so zaščiteni tudi z drugimi elementi, kot so mreže in podobno, letalska protitočna obramba je le eden od elementov zaščite. Državni sekretar je pozval k povezovanju kmetov v odnosu do zavarovalnic in izpostavil še, da država od 1. julija letos sofinancira zavarovalno premijo v višini 60%. »S podnebnimi spremembami se bomo morali spoprijeti skupaj, ne samo država, ampak tudi kmetovalci, svetovalna služba in interesne organizacije. Povezovanje je ključnega pomena«, je zaključil dr. Krajčič.

Škoda v kmetijstvu še ni dokončna, saj se iz dneva v dan povečuje. Škodo na kmetijskih pridelkih zaradi neurij in toče spremlja Javna služba kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. O poškodovanih kulturah in prvi oceni poškodovanosti (gre za neuradno oceno na podlagi prvih ogledov) pripravi poročilo in ga posreduje Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poudariti je treba, da se natančna ocena škode poda šele po spravilu pridelkov, ter upoštevati dejstvo, da se lahko poškodovane rastline tudi regenerirajo, so sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2023 ob 10:39 gost

      Krajčič si gledal od blizu ali opazoval na daljavo ?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2023 ob 11:10 Lali gost

      Takih pacientov je imel največ Janša, njegovi ministri so bili zavoženi direktorji pa ne da bi ščitil sedanje ministre

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2023 ob 12:32 gost

      Samo kmeteke vrit pijaju zaradi neurja. Kaj pa vsi ostali keri nimajo strehe nad glavo uničene avtomobile vrtove pa še in še.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2023 ob 5:36 Prihaja ruska ekonomija gost

        https://www.24ur.com/novice/tujina/ruska-centralna-banka-kljucno-obrestno-mero-zvisala-na-12

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.07.2023 ob 19:18 Ditka gost

      Dokler lahko taki, ki so v teh neurjih utrpeli "veliko" škodo, odidejo zdaj na dopust, jim še ni hudega... Aja, za zavarovanje nimajo penez, za luksus pa ga vedno najdejo. Zdaj pa naj država pomaga, pa ljudje naj za njih doniramo.. Kam gre ta svet?!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.07.2023 ob 19:58 gost

      Zanimivo, da so na Pomurcu zopet uvedli cenzuro. Komentarji pri prispevku o kvazi razstavi v Ljutomeru, so čudežno izginili. Ni potrebno poudariti, da so bili vsi po vrsti izrazito ”naklonjeni” ljutomerski županji in nobeden ni bil žaljiv. Toliko o svobodi govora na Pomurcu. 👎🏻👎🏻👎🏻

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2023 ob 20:17 Lotmerk gost

      Tako je, komentarjev ni več. Sramota za portal in za županjo. Verjamem, da so izginili po njenem posredovanju.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.