https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Neurja po državi povzročila precejšnjo škodo, divjal tudi tornado

02.08.2023 ob 7:00  

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je prešlo Slovenijo, je znova povzročilo kar nekaj gmotne škode. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 69 dogodkov, sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, v Šmarju pri Jelšah je padala toča, na območju Ilirske Bistrice pa je nastal tudi tornado, ki je poškodoval 11 objektov, po sedaj znanih podatkih.

Na upravi za zaščito in reševanje so dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju. 

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. Na območju Ilirske Bistrice je nekaj po 20. uri nastal tornado, ki je po do sedaj znanih podatkih poškodoval 11 objektov. Tornado je na Slovenskem redek, ne pa nov pojav. 

Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so po podatkih Agencije RS za okolje zaznali najmočnejši sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji.

Foto: Neurje.si (M.D.)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2023 ob 10:08 gost gost

      , divjal tudi tornado ? Tudi to je Amerika, ki je prišla k nam !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2023 ob 11:16 Rusija ... gost

        dolenjskilist.si/2023/08/02/278210/clanek/clanek/FOTOVIDEO_Avto_z_dvorisca_na_skarpo__sinoci_tornado_nad_Slovenijo____Vsi_smo_bili_panicni

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2023 ob 19:34 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.