https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Obnova mrtvice Zaton na Petanjcih se bliža koncu

03.08.2023 ob 6:05  

Obnova mrtvice Zaton na Petanjcih v Občini Tišina bo kmalu zaključena. Postavili pa so tudi že sprehajalno pot, ki bo obiskovalcem omogočila vpogled v notranjost mrtvice in opazovanje življenja v njej.

Obnova mrtvice Zaton na Petanjcih se je začela konec leta 2021 v okviru evropskega kohezijskega projekta Natura Mura, izvedena pa bo do konca tega leta. Cilj obnove je ohranitev narave, zagotavljanje ekosistema in varstvo ciljnih vrst območij Natura 2000 vzdolž reke Mure.

Mrtvica Zaton na Petanjcih je bila zaraščena in zamuljena, zato je bila v sklopu prvega ukrepa ročno odstranjena vsa lesna podrast. Obnova tega območja bo omogočila preživetje dvoživke vrste nižinski urh, ki živi v vlažno kopenskem okolju. Zaradi dobre osončenosti se bujno razraščajo tudi različne močvirske rastline, kar pa privablja kačje pastirje, vodne hrošče in polže. V njej prebivajo tudi plavčki, vendar njihovo število strmo pada. 

V sklopu obnove pa bo urejena tudi sprehajalna pot, opremljena z izobraževalnimi tablami, ki bo omogočila domačim in tujim obiskovalcem vpogled v notranjost mrtvice in opazovanje življenja ob njej. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.