https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bo zavod za zaposlovanje posredoval tudi študentsko delo?

03.08.2023 ob 6:00  

Minister za delo Luka Mesec želi študentsko delo prenesti na zavod za zaposlovanje. Kaj o ideji menijo na zavodu in kaj na študentskih servisih?

Že spomladi je v državnem svetu na posvetu proti prekarnosti minister za delo Luka Mesec povedal, da so predlagali zavodu za zaposlovanje, da bi posredovali študentsko delo. To bi bilo po njegovih besedah boljše, ker se koncesije ne bi več zlivale v privatne roke, prav tako pa bi študenti iz študentskega dela bolj gladko prehajali v redne zaposlitve. Zavod bi tako po njegovem mnenju imel popoln pregled nad tem, kje kdo dela, pa tudi, ali se delavec znajde v položaju ekonomsko odvisne osebe ali v položaju, kjer študentsko delo zanj ni več primerna oblika, temveč redna zaposlitev.

Ministrstvo proučuje možne spremembe

»Študentsko delo ima veliko pozitivnih učinkov in predstavlja pomemben vir zaslužka, stik s trgom dela in nabiranja delovnih izkušenj, tudi delovne dobe študentk in študentov. Je pa dejstvo, da glavnino študentskih del ponujajo v sektorjih gospodarstva, kjer delo pomeni najvišji strošek in je posledično iskanje cenejše in slabše zaščitene delovne sile eden izmed mehanizmov zniževanja stroškov dela in s tem povečevanja konkurenčnosti. Delodajalci pri študentskem delu tako pogosto ne iščejo začasne in občasne delovne sile, temveč začasno delovno silo, zaposleno v polnih izmenah,« so na ministrstvu pojasnili za časnik Finance.

Dodali so še, da je študentsko delo sedaj težko nadzirati, zasebni posredniki pa imajo finančni interes posredovati katerokoli delo, tudi če ta vsebuje elemente delovnega razmerja.

Zavod bi potreboval od enega do dveh let za prilagoditev

Zavodi informacijskega sistema za večji obseg posredovanja študentskega dela nimajo. Za prilagoditev, da bi prevzeli tudi področje študentskega dela, pa bi po njihovi oceni potrebovali od 18 do 24 mesecev.

Študentski servisi kot prednost poudarjajo zalaganje zaslužkov študentskega dela. Na zavodu še pravijo, da če bodo eden od izvajalcev študentskega dela, bodo morali tudi zalagati finančna sredstva, da bodo študenti oziroma dijaki prejeli denar v najkrajšem možnem času.

Na leto 26 tisoč prostih del, več kot milijon izdanih napotnic

Največji študentski servis v državi e-Študentski servis ima zaposlenih 49 ljudi, pri čemer morajo imeti njihovi kadrovski referenti visokošolsko izobrazbo, strokovni izpit in dve leti delovnih izkušenj na področju kadrovanja, psihološkega, pedagoškega dela.

»Na letni ravni opravimo prek 20,5 milijona mikro opravil, ki vključujejo posredovanje del, targetirano iskanje kandidatov, informiranje in obveščanje, strokovno pomoč in svetovanje, administrativna dela (napotnice, računi, nakazila), zalaganje zaslužkov, izterjavo, mediacijo, ščitenje pravic mladih,« so povedali za časnik Finance. To med drugim pomeni več kot 400 tisoč stikov z mladimi na leto, v povprečju 1.500 stikov na dan, v času poletnih počitnic še več, pojasnjujejo in dodajajo, da jim toliko opravil omogoča visoko razvito elektronsko poslovanje in nenehno vlaganje v razvoj.

Trenutno študentom ponujajo več kot 3.100 prostih del. Na dan prejmemo prek sto oglasov za študentsko delo, kar je letno približno 26 tisoč. Lani so izdali več kot milijon napotnic, v povprečju okrog štiri tisoč na dan.

Študentsko delo danes z vidika stroškov delodajalca ni več poceni

Študentsko delo z vidika stroškov delodajalca ni več poceni, skupna obdavčitev znaša 67 odstotkov, in ne pomeni več bistvene prednosti v primerjavi z drugimi oblikami dela. Poudarjajo, da gre pri študentskem delu v večini primerov za kratkotrajna dela in da mladi pridobijo v povprečju 2,5 meseca pokojninske dobe na leto.

Na očitke ministrstva, da je študentsko delo težko nadzirati, eŠS odgovarja, da je nadzor študentskega dela v primerjavi z drugimi občasnimi oblikami dela izredno velik. Na eŠS tudi zavračajo, da je študentsko delo prekarno delo, saj je omejeno s statusom, po 26. letu ne velja več posebna študentska olajšava, plačani so pokojninski in zdravstveni prispevki, uzakonjena je minimalna urna postavka, plačan je odmor za malico, uvajanje, omogočen je dnevni nadzor delovnih inšpektorjev do izdanih napotnic, piše časnik Finance. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2023 ob 7:50 gost

      Zavod nebo nič posredoval kajti to je inštitucije kera je sama sebi namen. Edino da so tam zaposleni zelo dobro plačani za nič dela.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2023 ob 18:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.08.2023 ob 8:00 gost

      Vsi zavodi v Sloveniji so brez kakega posebnega uspeha vrednega pomena. Kajti mi imamo v Sloveniji več birokracije kot cela evropska unija. Ta birokracija pa nedela nič edino da pobira davkoplačevalski denar se pravi samo zelo visoke plače zato da se med delavnim časom ureja porivat posle in po gostilnah sedi in pije z izgovorom da imajo malico.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2023 ob 8:34 Karel K. gost

        Če nadaljujem, z prekomerno zaposlenimi v birokraciji poleg odhoda sposobnih in zares izobraženih ljudi v tujino, zmanjšuje nezaposlenost v državi pri tistih kateri so potomci privilegiranih politikov in uradnikov iz preteklosti, saj ti ne znajo delati nič koristnega, da bi ustvarjali presežno vrednost.

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2023 ob 9:45 Johanna gost

      Najbolj "brezposelne" so ravno svetovalke na zavodu za zaposlovanje, katere že več kot leto dni sviraju KURZU med delovnim časom!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.08.2023 ob 11:19 Končno gost

      Pa to je čudovita ideja...naj si svetovalke končno zaslužijo teh 2000 EUR+ neto plače.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.08.2023 ob 12:18 Furs bo Crnogorskim gost

      delovcom dal kazen svet24.si/clanek/novice/slovenija/64cb728e4314c/video-v-kosezah-hitijo-s-popravili-pred-novimi-nalivi-upajmo-da-bo-zdrzalo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.08.2023 ob 10:35 gost

      Ha,ha,ha,Luka Mesec in Zavodi za zaposlovsnje=komedija zmešnjav🤣🤣

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.