https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Pretok reke Mure dosega rekordne vrednosti, ob 12. uri izmerili 1460 kubičnih metrov na sekundo

06.08.2023 ob 6:50  

Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je v soboto zvečer popustil vodni nasip. Stekla je evakuacija prebivalcev na območju Dolnje Bistrice, nižinskega dela Hotize in Mirišč, saj se bojijo morebitnega poplavnega vala. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale.


Vodostaj reke Mure je bil danes zjutraj ob 6.30 zelo visok. V Gornji Radgoni je bil pretok 1429 kubičnih metrov na sekundo in verjetno je, da je nižji pretok še večji, vodostaj pa je znašal kar 483 cm. Ob 7.30 je bil pretok 1434 kubičnih metrov na sekundo, ob 8.30 pa že 1445. Za primerjavo lahko spomnimo, da je hidrolog Janez Polajnar včeraj zvečer v Odmevih dejal, da so razmere ob Muri izredno nepredvidljive, saj je imela reka drugi največji pretok v zgodovini, 1350 kubičnih metrov na sekundo, in po zadnjih izračunih bo tak pritisk vztrajal vsaj še 24 ur.

💧 "Žal je prišlo do izpada podatkov na hidrološkem merilnem mestu Mura Petanjci. Po informacijah našega opazovalca je verjetno prišlo do zalitja postaje, dostop do postaje trenutno ni mogoč.

💧 Mura je v Gornji Radgoni zjutraj še nekoliko narasla. Njen pretok se je povečal iz 1380 m3/s na okoli 1450 m3/s, kar pomeni, da se je vodostaj na tem odseku povišal za okoli 10 cm. Danes, v nedeljo, ob 12. uri je bil v Gornji Radgoni zabeležen največji pretok 1460 m3/s.

💧 Mura na mejnem odseku z Avstrijo ima ustaljen pretok s trendom počasnega zmanjševanja. Pretok Mure v Gornji Radgoni je trenutno ustaljen in se danes še ne bo znatno zmanjševal," poroča Arso.

 

Ob 13. uri je bil pretok reke Mure kar 1455 kubičnih metrov na sekundo, vodostaj je znašal kar 488 cm.

Vir: ARSO

Kar zadeva hidrološke razmere, se po pojasnilih pristojnih, ki bodo najnovejše razmere predstavili tudi danes ob 11. uri na novinarski konferenci, pričakuje postopno umirjanje razmer ter upadanje in odtekanje poplavnih voda v reke z izjemo spodnjih tokov večjih rek, kot so Sava, Drava in Mura. Za danes popoldne so sicer napovedane nevihte, ki pa naj bi hitro prešle državo, a niso izključeni narasli vodotoki v zahodni in osrednji Sloveniji ter toča na Primorskem. 

Reka Mura - Petanjci 

 Reka Mura med Veržejem in Dokležovjem

Reka Mura - Petanjci

Pretok Mure se bo v prihodnjih urah predvidoma ustalil, vendar še ne bo pričel upadati. 

V več pomurskih krajih ljudje polnijo in polagajo protipoplavne vreče.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2023 ob 9:17 prekmurec gost

      Pretok reke Mure dosega rekordne vrednosti, kaj ni lepo, spet smo dosegli rekord !?

      4 36 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2023 ob 9:42 gost

      Nevem zakoj ne objavite novico, kak so jo na Hrvaškem, Jutarnji list, zakoj in kako je do tega prišlo. Tudi posnetke imajo o dogotkih v Sloveniji.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.08.2023 ob 13:29 gost

      Kdo so ljudje, ki imajo v teh razmerah cas in energijo za branje cssopisov, aroganco... Vcasih je karma huda!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.