https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

VIDEO: Pri sanaciji nasipa na Muri tudi pomoč iz Hrvaške

06.08.2023 ob 16:00  

Pri sanaciji vodnega nasipa na Dolnji Bistrici, ki ga je v soboto popoldne prebila reka Mura in so morali evakuirati nekaj sto ljudi, je pomagal tudi helikopter Slovenske vojske, še eden je prispel na pomoč s Hrvaške. Poplavljena območja si je ogledal tudi obrambni minister Marjan Šarec.

Vodni nasip pri Dolnji Bistrici je popustil v soboto pozno popoldne in kot je danes ob ogledu povedal Šarec, so delavci delali celo noč. Zjutraj je začel pomagati tudi helikopter, danes je prišel na pomoč še helikopter s Hrvaške.

"Tako da sta zdaj aktivirana dva helikopterja za prenašanje težkih betonskih blokov, s katerimi ekipe zapirajo nasip," je dejal Šarec in dodal, da se je voda razlila v velikem obsegu. Nasip je popustil v dolžini skoraj 20 metrov in tudi višina je precej velika.

Domačini so lahko po njegovih besedah pomirjeni. "Pomurski regijski štab civilne zaščite dela odlično, prebivalke in prebivalci so lahko pomirjeni, da delamo vse, kar je v naši moči," je dodal. Opozoril je, naj se ljudje nasipu ne približujejo.

Težave se seveda pojavljajo tudi drugod ob Muri. "Vemo, da so težave tudi na Moti, na Cvenu, proti Banovcem, Ljutomeru, tako da gre za velik obseg," je dejal.

Hidrolog Janez Polajnar je danes pojasnil, da hidrologi predvidevajo, da bo ta vodna količina stekla preko Slovenije v 24 urah tudi preko poškodovanega dela nasipa na Muri.

Minister je spomnil, da se je Slovenija danes odločila zaprositi za mednarodno pomoč. "Hrvaški helikopter prihaja prvi, z Madžarske bo prišla tudi inženirska enota in helikopter, razporedili jih bomo tam, kjer bo potrebno," je dejal. Pričakuje še več pomoči, tako v obliki strojev kot delovne sile.

 

Po Sloveniji je bilo v katastrofalnem deževju uničenih in poškodovanih tudi več mostov in minister je zagotovil, da odpravljanje posledic intenzivno poteka. "Gasilci, civilna zaščita in Slovenska vojska delajo s polno močjo, samo vojakov ta hip sodeluje 600, številka se lahko glede na potrebe še poveča," je dejal. V zraku so vsi helikopterji vojske in policije. Škoda bo ogromna.

* Foto: Slovenska vojska

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.