https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija v teh težkih razmerah ni sama, imamo veliko mednarodne podpore

07.08.2023 ob 16:00  

Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša ujma v zgodovini države, sporočila solidarnosti in podpore pa so Vladi RS prenesli tuji voditelji in vodje institucij EU. Voditelji držav Zahodnega Balkana nam v teh težkih trenutkih izražajo bližino in že pošiljajo najbolj potrebno pomoč.

Slovenija v teh težkih razmerah ni sama, imamo veliko držav prijateljic in mednarodne podpore, vključno z EU, zvezo Nato in ZDA. Slovenija je hvaležna za podporo držav, posebej tistih iz soseščine, ki so med prvim ponudile pomoč.

Pomoč in podporo so med drugimi ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, Združene države Amerike in Armenija.

Med drugimi so solidarnost s prizadetimi v poplavah na družbenih omrežjih izrazili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen na ogled prizadetih območij v Slovenijo prihaja v sredo.


Slovenija je včeraj prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (ERCC) zaprosila za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, za odpravo posledic ujme je zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC).

Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič. Kot je dodal, je pomoč iz Nemčije in Francije že na poti.

Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju.

V Berlinu so medtem sporočili, da Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite v Slovenijo v najkrajšem možnem času pošilja ekipo zvezne agencije za tehnično pomoč (THW). Po napovedih nemškega notranjega ministrstva naj bi prva ekipa THW, ki je specializirana za reševanje, v Slovenijo prispela že danes, sledile naj bi dodatne ekipe in pomoč.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes dopoldne opravil telefonski pogovor z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, ki je izrazil solidarnost zavezništva s Slovenijo in njenim prebivalstvom po siloviti ujmi nacionalnih razsežnosti.

Za odpravo posledic ujme je generalni sekretar Stoltenberg izpostavil možne zmogljivosti znotraj Evroatlantskega centra za usklajevanje odzivanja na nesreče (EADRCC). Center je glavni mehanizem Nata za civilno odzivanje na izredne razmere v evroatlantskem prostoru.

Dr. Golob se je zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki so na poti v Slovenijo. Gre za nujno pomoč, ki jo Slovenija poleg težke inženirske opreme najbolj potrebuje.

Predsednik vlade je generalnega sekretarja zveze Nato seznanil tudi z vse bolj očitnimi razsežnostmi škode, kakršne v novejši zgodovini Slovenije ne pomnimo. Obnova bo zahtevna in dolgotrajna, zato Slovenija računa na nadaljnjo podporo zavezništva, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2023 ob 17:59 gost

      Če bi Jankovićev drekovod (kanal CO ) že deloval , bi bila hudo onesnaženje podtalnice , saj je le ta bila zalita z vodo ! Budale Ljubljanske zbudite se !!! Nehajte spati kot medvedje !!!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2023 ob 19:30 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2023 ob 19:30 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2023 ob 22:00 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.