https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija bo stopila skupaj v pomoč ljudem, prizadetim v poplavah

14.08.2023 ob 6:00  

Danes je dan solidarnosti, dela prost dan, ko bo vsa Slovenija stopila skupaj v pomoč ljudem, prizadetim v poplavah.

Na ta dan lahko vsak po svojih močeh na prizadetih območjih, kot tudi v drugih mestih in krajih, pomaga na različne načine, med drugim tudi s čiščenjem, zbiranjem pomoči, doniranjem ali pa tudi kako drugače prizadetim v poplavah pokaže, da niso ostali sami. 14. avgust je bil kot dela prost dan opredeljen v sredo sprejeti noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Na v ujmi najbolj prizadetih območjih do preklica zaradi varnosti sicer velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Dostop na območjih Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji brez naloga civilne zaščite ni mogoč. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pozval vse, ki bi želeli pomagati, da pomoč ponudijo preko aplikacije Poplave 2023, prek katere bodo nadalje po potrebi napoteni na teren.

Da bo tudi danes nemoteno delovala vsa kritična infrastruktura, je zagotovljeno z odredbo poveljnika Civilne zaščite RS. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je z njo odredil delo zaposlenim pri upravljavcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, v centrih za socialno delo, na področju veterine ter v zavarovalnicah.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je pozvala upravne enote, naj bodo odprte. V Pomurju bodo sicer zaprti krajevni uradi Beltinci, Gornji Petrovci, Grad, Puconci in Rogašovci. Stranke lahko nujne zadeve urejajo v tem času na sedežu Upravne enote Murska Sobota.

Obenem velja odredba poveljnika civilne zaščite, da so lahko trgovine odprte ob nedeljah in ob dela prostih dnevih. Te so lahko odprte tudi 14. avgusta, razen če se posamezni trgovci odločijo drugače. Katere trgovine bodo odprte lahko preverite tukaj.

Zaradi izrednih razmer bo danes izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja masa presega sedem ton in pol. Dovoljen bo tudi mednarodni transportni promet. Prav tako so odprti vrtci, če so v lokalnih skupnostih presodili, da je to potrebno. Na ta dan, kot običajno delajo tudi izvajalci nujnih storitev, kot so na primer izvajalci institucionalnega varstva.

Vsi, ki se na dan solidarnosti odpravljate na pomoč ljudem, prizadetih v poplavah, to storite organizirano. Za tiste, ki danes ne morete priskočiti na pomoč, bo priložnosti še veliko, saj bo odpravljanje posledic uničujočih poplav dolgotrajno. Priložnosti, da smo solidarni pa so vsak dan.

Kot je povedala direktorica Urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman, smo Slovenke in Slovenci v zadnjem tednu pokazali, da znamo stopiti skupaj in izkazati solidarnost ter takoj priskočiti na pomoč. Ker je pomoči ponekod že dovolj, lahko svojo solidarnost izkažemo tudi s finančnimi donacijami. Vlada je za ta namen odprla poseben transakcijski račun državnega proračuna, na katerem se zbirajo sredstva, ki bodo namenjena izključno odpravi posledic poplav.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2023 ob 6:54 V gost

      Če se kdo od teh ljudi , ki pomagajo pri saniranju škode na določenih krajih in če se kdo poškoduje ali lahko toži odškodnino in koga , ker v pogodbi , tega kar delaš nimaš !

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2023 ob 19:01 Negrad gost

        vestnik.svet24.si/clanek/aktualno/cesto-od-lendave-do-pinc-bo-za-071-milijona-evrov-gradil-pomgrad-- Kapitalisti bi spet

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2023 ob 7:23 BENO gost

      ENO VPRAŠANJE, ČE SO ČRPALKE ZAPRTE ALI NISO

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2023 ob 9:05 gost

        Res smo ubogi,,,,, Oblasti se nam morajo prav poragljivo smejati,,,, A res potrebujete žegen od vlade , da pomagate drugim ? Kako plehko,,, In preden se tolčete po prsih vedite , da je takšna pomoč neiskrena !

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2023 ob 8:56 s.p gost

        Gremo golobi ljubljanski . Dvignite svoje blokovske guze in na deželo pomagati prostovoljcem , oziroma prizadetim občanom .

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2023 ob 12:46 Sonce gost

        90% jih je solidarnost odnesla v trgovine. Kupujejo kot, da bo trgovina zaprta teden dni.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.