https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Štefanu Küzmiču kmalu obeležje v Murski Soboti

17.08.2023 ob 8:25  

V Prekmurskem društvu general Maister Murska Sobota si prizadevajo, da se postavi spominsko obeležje Štefanu Küzmiču.

Iz Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota so sporočili, da si prizadevajo za postavitev spominskega obeležja protestantskemu pastorju Štefanu Küzmiču ob 300. obletnici njegovega rojstva. Pri tem so zapisali sledeče: »Küzmičeve zasluge za razvoj in ohranjanje prekmurskega jezika na takratnem Ogrskem so izjemne, je utemeljitelj prekmurske knjižne norme, druge pisne norme slovenskega jezika. Küzmiču so sledili mnogi, se nanj opirali in v Prekmurju razvijali slovensko jezikovno tradicijo. Prav to je bilo nujno upoštevati pri upravnopolitičnih spremembah po prvi svetovni vojni, v času Slavičevega dokazovanja slovenske nacionalne biti prekmurskega človeka na mirovni konferenci v Parizu. Iz tega razloga je ob našem prekmurskem državnem praznik  primerno, da v jubilejnem letu obeleževanja njegovega rojstva spomnimo tudi na Küzmiča, na njegovo delo in zgodovinsko vlogo, katere prava vrednost se izrisuje šele sedaj.«

Menijo, da je postavitev spominskega obeležja Küzmiču v času, ko so znova priča obujanju nacionalističnih sentimentov sosedne države, ki želi dokazovati, da Prekmurje nima svoje lastne kulturne in narodne identitete, da je geografska meja s slovenskim prostorom na reki Muri, da je prekmurska zgodovina taka, kot jo pišejo oni, izjemno pomembna tudi na simbolni ravni. Z namenom uresničitve projekta postavitev spominskega obeležja je Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota dne 27. januarja 2023 sklicalo sestanek potencialnih deležnikov, združenih v neformalnem odboru (MO Murska Sobota, občina Puconci, Zavod Primoža Trubarja, murskosoboška podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Društvo prijateljev Sobote, Evangeličanska cerkev AV v Sloveniji, Klub Prekmurcev v Ljubljani, Prekmurska akademija znanosti in umetnosti, Pokrajinska in študijska knjižnica, Filozofska fakulteta Maribor...).

Sprejet je bil sklep da se delo odbora za postavitev spominskih obeležij formalizira ter da se pobuda za postavitev s ciljem zagotavljanja materialnih sredstev podrobneje predstavi županom občin Pomurske razvojne regije (27 pomurskih občin) na sejah Sveta dne 15. februarja 2023 in 13. julija 2023. V nadaljnjih postopkih je komisija Mestne občine Murska Sobota za pripravo predloga za lokacijo postavitve spominskega obeležja kot najprimernejšo izbrala lokacijo v Murski Soboti, in sicer na koncu Kocljeve ulice v navezavi na Slomškovo ulico, kjer so urejene povsem nove zelene parkovne površine. 

Za umetniško zasnovo in izvedbo spominskega obeležja je bil izbran akademski kipar Mirko Bratuša, finančna konstrukcija projekta pa po predvidevanjih ne sme preseči 20.000 evrov. Spomenik želijo odkriti še v letošnjem jubilejnem letu, in sicer v okviru obeleževanja državnega praznika dneva reformacije ali (alternativno) dneva samostojnosti in enotnosti. 

Pomurske občine in župane so v okviru Sveta pomurske razvojne regije zaprosili k skupnemu sofinanciranju projekta, in sicer po ključu, ki bo breme financiranja razporedil sorazmerno (npr. po številu prebivalcev). Pri tem se zavedajo, da so na pomurske lokalne skupnosti, tudi preko Sveta pomurske razvojne regije naslovljene številne prošnje za sofinanciranje različnih projektov in da to za vsako občino posebej predstavlja določeno obremenitev, zlasti v teh nelahkih časih naravnih ujm in katastrof, ki so tudi v Prekmurju terjale svoj davek.  Za kritje določenega dela stroškov v višini 2.000 evrov se je s sklepom svojega UO že zavezalo Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota.

K projektu postavitve spominskega obeležja želijo pritegniti tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, ki je osrednji organ varovanja slovenske kulture, kulturne dediščine, slovenskega jezika ter kulturne ter verske raznolikosti in svobode. Postavitev spominskega obeležja Štefanu Küzmiču je po njihovem mnenju projekt, ki brez sodelovanja in podpore Ministrstva za kulturo ne more biti uresničen. Finančni okvir projekta je v nasprotju z njegovo simbolno vrednostjo in pomenom sorazmerno majhen. Ta projekt pa lahko znova potrdi (z)možnost uspešnega medsebojnega sodelovanja civilno- družbenih organizacij, lokalnih skupnosti, vladnih ustanov in institucionalne kulture, so sporočili iz Prekmurskega društva general Maister. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2023 ob 11:54 sobočanec gost

      TI Kuzmič, Miklošič, Toporišič, sam težave z njimi !!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2023 ob 12:33 Sobočanec gost

      Zakaj je bil kipar za spominsko obeležje izbran brez natečaja, ki bi odločil o tem, kakšen naj bo Kuzmičev kip? Tako se ne dela, da nekdo kar določi kiparja. Ali ste z habotnico pred knjižnico zadovoljni? No potem pa kar.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.