https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Novo rekordno število delovno aktivnih oseb

18.08.2023 ob 6:00  

Število delovno aktivnih se je junija povečalo za približno 1300 oseb in doseglo novo najvišjo vrednost, odkar se spremlja ta podatek, so sporočili iz državnega statističnega urada. Več je bilo tako zaposlenih kot samozaposlenih. Število delovno aktivnih je zraslo v večini dejavnosti, povečanje je bilo najizrazitejše v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.


Mesečna rast petič zapored

Število delovno aktivnih je naraslo peti mesec zapored in doseglo najvišjo vrednost. Junija je bilo v Sloveniji delovno aktivnih približno 935.400 oseb ali 0,1 odstotka več kot mesec prej. Od tega je bilo okoli 835.200 zaposlenih (+0,1 odstotka) in nekaj manj kot 100.300 samozaposlenih (+0,2 odstotka). 

Rast tudi na letni ravni

V primerjavi z lanskim junijem se je število delovno aktivnih povečalo za 1,4 odstotka pri čemer je bilo zaposlenih za 1,3 odstotka več, samozaposlenih pa za 2,6 odstotka.

V primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem se je v drugem četrtletju število delovno aktivnih povečalo za 0,4 odstotka oz. za nekaj manj kot 4000 oseb. Pri tem se je število samozaposlenih na četrtletni ravni povečalo nekoliko izraziteje (za 0,9 odstotka ali za nekaj več kot 800 oseb) kot zaposlenih (za 0,4 odstotka oziroma za približno 3100 oseb).

Tudi povprečno število delovno aktivnih oseb se je v prvem polletju zvišalo v primerjavi z istim obdobjem lani, in sicer za 1,7 odstotka na približno 931.600. 

Povečanje v večini področij dejavnosti

Število delovno aktivnih se je junija v primerjavi z majem povečalo v 13 področjih dejavnosti in zmanjšalo v sedmih. Največjo rast so zabeležili v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, kjer se je število povečalo za 2,3 odstotka na nekaj manj kot 33.000 oseb. Največji upad števila delovno aktivnih so statistiki zaznali v predelovalnih dejavnostih, kjer je število upadlo za 0,2 odstotka na približno 211.800.

Na četrtletni ravni se je število delovno aktivnih najizraziteje dvignilo v gostinstvu, in sicer za nekaj več kot 1000 oseb oz. za 2,7 odstotka. Najbolj pa je upadlo v predelovalnih dejavnostih, za okoli 300 oseb ali za 0,2 odstotka. 

V primerjavi z lanskim junijem je bilo povečanje najizrazitejše v gradbeništvu, število delovno aktivnih se je povečalo za nekaj več kot 3100 oseb ali za 4,3 odstotka. Po drugi strani pa se je število delovno aktivnih najbolj zmanjšalo v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo, in sicer za okoli 500 oseb ali za 2,1 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.08.2023 ob 13:51 SandraFEDERITKO gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2023 ob 16:06 prekmurec gost

        Novo rekordno število delovno aktivnih oseb je pričakovano glede na povečanje ministerstev, ki je bilo nujno !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.