https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

O ukrepih za boljšo poplavno varnost tudi svet za vode

21.08.2023 ob 13:30  

Pri oblikovanju ukrepov za boljšo poplavno varnost bo sodeloval tudi novoustanovljeni svet za vode, ki se je danes prvič sestal na ministrstvu za naravne vire in prostor. "Najprej je treba iskati začasne, potem pa dolgoročne rešitve, da bomo imeli v končni fazi večjo poplavno varnost, kot jo imamo danes," je po srečanju povedal hidrolog Rok Fazarinc.

"Vsem strokovnjakom se zahvaljujem za njihovo pripravljenost, da v tej situaciji prispevajo svoje izkušnje in znanje o problematiki, ki je v tem trenutku izjemno aktualna," je po prvi seji sveta za vode izpostavil minister Uroš Brežan. Kot je poudaril, brez tega, da bomo na področju Slovenije združili vse, kar premoremo na tem področju, ne bomo zmogli sestaviti dobrega odziva.

Svet za vode bo vodil Rok Fazarinc. Kot je dejal, so strokovnjaki poenoteni, da je treba najprej iskati začasne rešitve za trenutne razmere, potem pa oblikovati dolgoročne rešitve. "Treba je povečati odpornost in se prilagoditi podnebnim spremembam, morda tudi takšnim ekstremnim pojavom, katerih obseg je bistveno večji od pričakovanj," je med drugim izpostavil hidrolog.

"Do jesenskega deževja je nujno treba zagotoviti pretočnost strug. Težave lahko povzroči že bistveno manjše deževje, kot je bilo začetek avgusta,” je še opozoril Fazarinc.

Oblikovanje sveta za vode je pozdravila tudi direktorica direkcije za vode Neža Kodre. Kot je dodala, je skupina že "zelo konstruktivno" s konkretnimi predlogi pristopila k nadgradnji obstoječih sistemskih rešitev na državni ravni. "Tako smo se pravzaprav pogovarjali že o konkretnih korakih, izmenjali kontakte za izmenjavo informacij o dogodkih, ki so se odvili," je dejala in pojasnila, da so na seji konkretizirano pristopili k rešitvam, in sicer za obe fazi, tako za fazo intervencij, ki poteka v tem trenutku, kot za fazo sanacij, ki bo sledila.

"Potrebno bo celovito in strokovno nasloviti te obnove in iskati rešitve, da se bomo v primeru nadaljnjih tovrstnih dogodkov škodam in pa posledicam poplav izognili v čim večji možni meri," je dejala.

Vlada se je, kot je še spomnil Brežan, po katastrofalnih poplavah že odzvala s sprejemom novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Ta je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz novele sistemskega zakona in iz prvih interventnih ukrepov. "V tem trenutku se kot vlada ukvarjamo s pripravo drugega interventnega zakona, ki ga bomo sprejemali na seji vlade v četrtek in ga potem posredovali v proceduro v DZ," je napovedal. Še bolj pomembna bo po ministrovih napovedih sistemska sprememba oziroma zakon o obnovi, s čimer so razpravljali tudi na današnji seji sveta.

V svetu za vode sodelujejo tudi Matjaž Mikoš in Andrej Kryžanowski z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Mihael Jožef Toman z ljubljanske biotehniške fakultete, Barbara Šenčur Curk in Mihael Brenčiči z naravoslovnotehniške fakultete, nekdanji minister za okolje Pavel Gantar, hidrologinja Lidija Globevnik, Nataša Sovič iz Agencije za okolje RS, Primož Banovec z Inštituta za vodarstvo ter Miloš Bavec iz Geološkega zavoda Slovenije, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2023 ob 13:47 gost

      Kaki poplavni varnosti se dogovarja. Najprej je potrebno razveljaviti zakon krega je sprejela vlada Janeza Janše z takratni okoljskim ministrom Janezom Podobnikom. Takrat je Janševa vlada sprejela zakon z katerim,,,,,, DOVOLJUJE DA SE GRADI NA POPLAVNEM OBMOČJU,,,,,.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2023 ob 21:56 Javna sredstva so ropali gost

        https://www.zurnal24.si/slovenija/ljubljanica-je-crna-in-smrdi-strokovnjaki-zaskrbljeni

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2023 ob 15:39 gost

      13.56,,,,,ponavljati je potrebno SDS hlapcan ker imate samo končano veselo šolo,,,,, posebno.,,,,.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.08.2023 ob 17:25 gost gost

      GANTAR PA KA SE ON RAZMI V NASIPE SAMI DIPLOMCI AMPAK VODA DE ŠE VEDNO TEKLA DOL NEJ GOR BOMO VIDELI KA DO NAPRAVILI VSO SREČO

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.